У Жмеринці згоріло 9 холодильників, 6 телевізорів, 5 пральних машин… Як відшкодувати збитки?

У Жмеринці згоріло 9 холодильників, 6 телевізорів, 5 пральних машин… Як відшкодувати збитки?
  • 30 актів про пошкодження побутової техніки складено у Жмеринці
  • Постраждалі вважають, що техніка вийшла з ладу через «стрибок» напруги в мережі
  • Як це довести?
  • Що кажуть з цього приводу у «Вінницяобленерго»?

Прилади згоріли приблизно у 30  будинках. Сталося це ще 30 травня. Чому тільки тепер постраждалі вирішили нагадати про себе – люди перекрили проїзд автомобілів на міжнародній трасі М-21, біля повороту на Жмеринку. Учасники акції протесту протягом двох годин безперервно ходили по пішохідному переходу.

Поки не перекрили трасу…

За словами одного з постраждалих Віктора Володимировича, цього не сталося б, якби на їхні скарги була реакція.

– Весь цей час ми сподівалися, що ті, до кого звернулися з письмовими скаргами, зреагують  на них, – каже Віктор Володимирович. – Уже наступного дня, тобто 31 травня, написали заяви керівнику районних електромереж Олегу Бабію,  «Вінницяобленерго». Письмово звернулися до поліції, прокуратури, міської ради. Відповідь надійшла тільки з міськради.  Повідомили, що вирішення таких питань не в їхній компетенції.

Відео дня

Коли люди вийшли на трасу, тоді до них приїхали всі ті, від кого вони чекали допомоги. В один голос повторювали, що постраждалі мають звертатися до суду, а не виходити на трасу.

– Ми розуміли, що своїми діями створюємо проблеми до інших, – продовжує співрозмовник. – Але що робити в ситуації, коли від чиновників жодної реакції? Пропускали машини швидкої допомоги, молоковози, автобуси.

У співрозмовника є копії 23-х актів обстеження згорілих приладів. Загалом, за його словами, постраждали приблизно 30 людей. Чоловік каже, що акти, в яких зафіксовано пошкодження приладів, це єдине, чого їм вдалося добитися. У пана Віктора комісія зафіксувала, що вийшли з ладу холодильник марки «Самсунг» (на двоє дверей), плата керування паливним котлом, два тюнери до телевізора , підйомник воріт, мікрохвильова піч. За його словами, акти підписали інженери-енергетики Арістов, Бадюк, Зель. Загалом у комісії було шестеро осіб.

Нічого платити не будемо

– У той день, 30 травня, стояла сонячна погода, - продовжує розповідь пан Віктор. – Ні гриміло, ні блискало, ні поривів вітру…

За словами співрозмовника, на трансформаторній підстанції, що біля школи №1, люди чули вихлоп. Через деякий час туди під’їхала бригада енергетиків. Проводили роботи. Коли поверталися назад, мешканці вулиці мали намір запитати, що там сталося. Однак машина не зупинилася. Після того, у будинках вийшли з ладу побутові прилади. Постраждалі припускають, що їхні проблеми є

– Ми написали колективного листва, а потім гуртом ходили до керівника Жмеринського району електромереж, - продовжує співрозмовник. – На жаль, розмови не вийшло. Чиновник поводився з людьми зверхньо. Говорив, що їхньої вини в цьому нема. Декілька разів повторив, що ніхто їм нічого не буде платити.

Крім колективних заяв, всі постраждалі написали індивідуальні скарги. Вони припускають, що причиною виведення з ладу приладів є аварія на трансформаторній підстанції.

– Не думаю, що енергетики не знають причини «стрибка» напруги в мережі, - наголошує пан Віктор. – Сподіваються, що з часом все забудеться, люди за власні кошти відремонтують зіпсовану техніку. Інакше, чому від них нема жодної реакції. Аж поки дорогу не перекрили…

Треба зясувати, що сталося

У той час, коли постраждалі зупинили транспорт, керівники ПАТ «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук зібрав своїх підлеглих на нараду. Що вирішили енергетики, про це повідомив у коментарі для «20 хвилин/ RIA технічний директор компанії Віктор Степанець.

Здивування в коментарі  викликає теза про те, що (цитуємо): «треба з’ясувати, що сталося». Про це технічний директор говорить через 23 дні (!)  після того, як згоріли прилади.   

– Планується узагальнити матеріали і провести ще одну зустріч із заявниками, щоб надати заключний висновок, - зазначив у коментарі пан Степанець. – Треба з’ясувати, що відбулося, і що робити далі. До розмови залучимо працівників місцевого самоврядування і Держенергонагляду.

Абоненти мають провести експертизу пошкоджених приладів, щоб встановити причину їх виходу з ладу. Це обов’язкова умова для подальшого з’ясування відносин між постачальником енергії і споживачем. Тільки так можна встановити, що прилад вийшов з ладу через нерегламентовану напругу в мережі.Поки що невідомо, що стало причиною нерегламентованої напруги.

Технічний директор також наголошує, що не передбачено використання пристроїв, які могли б зафіксувати, що сталося. Зате, за його словами, існують пристрої реле-контролю, що обмежують надходження. Використання таких приладів передбачено правилами. При наявності таких приладів техніка не псується. «Якщо таких приладів реле напруги не було, то вибачте, все можливо», - говорить Віктор Степанець.

За експертизу холодильника треба сплатити 3 тисячі гривень

Експертизу побутової техніки здійснюють у Вінниці у торгово-промисловій палаті (відділ експертизи та сертифікації товарів). На сайт зазначено такі телефони: 52-47-46 та 61-10-81 Адреса: Вінниця, вул..Соборна, 67.

Таку само послугу можна замовити у Києві в незалежному Інститутуі судових експертиз (НІСЕ) за адресою: вул.маршала Тимошека, 21, (044) 581-30-90; 067-5555-222; 059-360-16-82

На сайті не зазначено розцінки таких видів послуг. За інформацією одного з фахівців, експертиза холодильника марки «Самсунг» (2-дверного) коштуватиме приблизно три тисячі гривень.

Хто винен? Читай закон

У законі України «Про електроенергетику» (ст..24) встановлено відповідальність у таких ситуаціях, яка сталася у Жмеринці.

– Відповідальність за збитки, завдані внаслідок передачі та постачання електричної енергії, параметри якості якої виходять за межі показників, визначених у договорі на постачання електричної енергії згідно з Державними стандартами України, несе суб’єкт електроенергетики, в мережах якого сталися події, що призвели до таких збитків.

У разі відпуску електричної енергії, параметри якості якої внаслідок дій або бездіяльності енергопостачальника виходять за межі показників Держстандарту, енергопостачальник несе відповідальність у вигляді штрафу в розмірі двадцяти п'яти відсотків вартості такої електроенергії.

Без суду не обійтися

Юристи радять постраждалим зі Жмеринки звертатися до суду. Тільки тоді можна добитися відшкодування збитків. Щоправда, процес складний і тривалий у часі. Починати треба з експертизи пошкоджених приладів. Акт про обстеження їхнього пошкодження уже є. Ще один документ – відмова енергетиків про відшкодування збитків.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Жора

    В области работают по такой схеме...... мастера по ремонту просят электриков  пустить  по линии  380 вольт. После того как все погорит, и они отремонтируют и получат деньги..... Потом     деньгами делятся с электриками......
  • Николай Энэми

    Та да какие штрафы, они скорее себе ещё пару джипов купят, чтобы сраки возить, а напряжение скачет не только в Жмеринке, сколько уже лампочек ледовских перегорело в квартире.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up