У Вінниці більше 600 ліфтів - “раритетів”. Капремонт кожного - не менше 50 тисяч гривень

У Вінниці більше 600 ліфтів - “раритетів”. Капремонт кожного - не менше 50 тисяч гривень
У Вінниці близько 1570 ліфтів, з них понад 600 – спадок СРСР зі строком експлуатації більше 25 років. Дві третини вінницьких ліфтів наразі без диспетчерського зв’язку. В організаціях, які опікуються міським ліфтовим господарством, кажуть: потрібне фінансування та цивілізована поведінка користувачів ліфтів

«Більше трьох не збиратись». Ні, це не початок надзвичайного стану в Україні, а правила підйому ліфтом для мешканців одного з під’їздів у будинку №9 на вулиці Стельмаха. Житель цієї дев'ятиповерхівки Іван Сергійович каже, що три людини середньої статури в ліфті – це вже був ризик застрягти між поверхами. Так тривало кілька місяців. Ліфт зовсім перестав “глючити” десь два місяці тому. Обслуговуючі організації кажуть, що всі несправності усувають оперативно. Тим більше, що виклики і стан виконання моніторить міськвиконком.

Зважаючи на активність вандалів та зношеність багатьох ліфтів, роботи обслуговуючим організаціям вистачить надовго. Підйомники  застрягають між поверхами чи не відкривають двері, лякаючи пасажирів несподіваним “повстанням машин”.

  - В будинку за адресою вулиця Київська, 53 обидва ліфти в жахливому стані, - скаржиться мешканка будинку Ганна Гудемчук. - Часто їздимо без освітлення, ліфти обпалені та подряпані. Коли сідаємо - думаємо лише про одне: “Тільки б доїхати”. В одному з них ми майже час сиділи з маленьким хлопчиком. Його мати та сестра встигли вийти, як двері зненацька закрились. Більше години їздили поверхами і марно намагались вийти. Коли двері раптово відкрились - ми миттю вилетіли звідти, поки ліфт знову не “взяв нас в полон”.

Відео дня
> 362 ліфти потребують експертного обстеження 

Територіальне управління Держгірпромнагляду у Вінницькій області відстежує ситуацію з міськими ліфтами. Заступник начальника державної інспекції нагляду у промисловості та за об’єктами підвищеної небезпеки Анатолій Ткачук говорить, що Держгірпромнагляд періодично піднімає питання фінансування ліфтового господарства перед міськвиконкомом.

- Наразі у Вінниці є чотири організації, які опікуються ліфтовим господарством міста, - розповідає Анатолій Ткачук. – Це комунальні підприємства  «Вінницяміськліфт» та «Вінницяліфт», товариство «Рембудмонтаж-ВВС» та фірма «Інвар», яка встановлює та ремонтує ліфти в мікрорайоні Поділля. Крім «Інвара», кожна з цих організацій обслуговує чималу кількість ліфтів, які експлуатуються більше 25 років. По таких ліфтах проводиться експертно-технічне обстеження, на підставі якого потім приймається рішення про необхідність капітального ремонту. На жаль, сьогодні у нас по 362 ліфтах із числа працюючих понад 25 років такої експертизи ще не проведено. Все впирається у фінансування. Якщо у 2012 році обстежено 67 ліфтів, то у 2013 – всього 14. Протягом 11 місяців поточного року здійснений капітальний ремонт 34 ліфтів. Ми ініціювали проведення розширеної колегії, на якій обговорювали поточні проблеми із міськвиконкомом та представниками організацій, що обслуговують ліфти. Вдалося залучити додатково мільйон гривень, який направили на першочерговий ремонт найбільш небезпечних ліфтів. Інша проблема – 73% ліфтів міста не мають зв’язку з диспетчерською службою. Десь через зношеність обладнання, десь через непогоду (рвуться замерзлі кабелі), десь поламали хулігани.

Анатолій Ткачук каже, що Держгірпромнагляд щомісячно проводить перевірки стану міських ліфтів. Тих, що не працюють або зовсім аварійних немає. Нещасний випадок трапився останніми роками лише одного разу, і то з ліфтом без ліцензії.

- На початку жовтня 2009 року на підшипниковому заводі обірвався ліфт із трьома вантажниками та вантажем, - розповідає про події чотирирічної давнини Анатолій Ткачук. – Всі троє тоді отримали переломи ніг. Орендатори придбали ліфт у виробника з Черкаської області і встановили його без тестування та будь-яких дозвільних документів.

Потрібно в рік чотири мільйони, дають близько 700 тисяч

Начальник комунального підприємства «Вінницяміськліфт» Анатолій Пуздимір розповідає, що кожен другий ліфт з числа підконтрольних підприємству - «старожил». Але їх періодично «реанімують» за допомогою капремонту.

- На сьогоднішній день «Вінницяміськліфт» обслуговує близько 1100 ліфтів, - каже Анатолій Пуздимір. – 980 з них – в житлових будинках, решта – в лікарнях, установах та адмінбудинках. 52% від цих ліфтів вже відпрацювали більше 25 років і потребують капітального ремонту, який продовжить їх безпечну експлуатацію ще на чотири роки. Фінансує такі роботи міський бюджет. У 2012 році підприємство капітально відремонтувало 34 ліфти. У 2013, станом на 1 грудня – 32 ліфти. У поточному році заміни ліфтів «Вінницяміськліфт» не проводив.

Анатолій Пуздимір каже, що коштів на весь запланований комплекс робіт бракує, але «Вінницяміськліфт» шукає шляхи розв’язання проблеми, в тому числі за рахунок власних резервів.

- Для підтримки нормального технічного стану ліфтів і проведення всіх ремонтних робіт потрібно близько чотирьох мільйонів гривень на рік, - розповідає начальник підприємства. - Отримуємо від міського бюджету близько 700 тисяч. Капітальний ремонт одного ліфта обходиться, в середньому, приблизно в 50–60 тисяч гривень. Демонтувати старий ліфт, придбати та поставити новий – коштуватиме в районі 250 тисяч гривень. Це якщо говорити про стандартний ліфт вантажопідйомністю 400 кг. Поточний ремонт виконуємо за кошти мешканців будинків, які нам перераховують ЖЕКи. На потреби обслуговування ліфтів вінничани платять щомісяця по 39 коп. за квадратний метр. Щоб зменшити витрати на проведення ремонтів, ми відкрили власні цехи механічної обробки, які працюють за у провулку Карла Маркса, 44 та 54. Там виготовляємо деякі з необхідних запчастин, замість того щоб купувати їх у інших виробників.  Відтак забезпечення комплектуючими подешевшало приблизно на 18%.

Більше двох викликів до ліфта за місяць - з майстрів спитають 

Капремонти міських ліфтів за доведеними завданнями місьвиконкому займається товариство  “Рембудмонтаж-ВВС”. 

- Минулого року зусиллями товариства було капітально відремонтовано 11 ліфтів, - розповідає головний інженер Олександр Зелінський. -  Цього року - дев'ять. Вказані роботи проводяться за рахунок обігових коштів самого “Рембудмонтаж-ВВС”.

Уже згаданим будинком на вулиці Стельмаха, 9 опікується саме “Рембудмонтаж-ВВС”. Головний інженер товариства каже, що всі ремонтні роботи в цьому будинку були зроблені своєчасно.

-  Протягом цього року наші бригади їздили на виклик на Стельмаха 18 разів, в тому числі 11 разів - до першого під'їзду, - говорить Олександр Зелінський. - Усі роботи були виконані своєчасно і належної якості. Кілька разів ліфт приходив у несправність через хуліганів, що шкодили кнопки, а також через п'яні компанії, які застрягали в ліфті. Кількість викликів по вказаному ліфту в межах допустимої норми. Якби до ліфта виїжджали частіше, ніж двічі на місяць, я б спитав з майстрів за якість роботи. Крім того, всі виклики фіксує  міськвиконком та контролює стан їх виконання, тож халантності в цих питаннях бути не може в принципі.                        

Новітні розробки, вдосконалення та модернізація ліфтів 

Товариство «Рембудмонтаж-ВВС» широкопрофільне – встановлюють «ноу–хау», а заодно підтримують «на плаву» старі ліфти, що дісталися ще в спадок від СРСР.

-  Загалом, ми обслуговуємо по області близько 750 одиниць підйомної техніки (ліфти, ескалатори в торговельних центрах та інше), з них близько 450 – у Вінниці, - каже Олександр Зелінський. -  Наші ліфти є в житлових будинках, адмінбудівлях, торговельних центрах та підприємствах. На замовлення міської влади проводимо поточне обслуговування та капітальний ремонт «зношених» ліфтів. Таких у нас близько 15% від загальної кількості. Працюємо також над новими технологіями. Нами вперше у Вінниці змонтовані ліфти фірми ОТІS зі швидкістю 1,6 м/с (стандартна швидкість звичайного ліфта – 0,5 – 0,71 м/с). Провели повну модернізацію ліфтів міської податкової інспекції, Вінницького аграрного університету, управління статистики, торговельного центру «Віват». На замовлення «Рошену» обслуговуємо унікальні ліфти на вулиці Липовецькій, один з яких вантажопідйомністю 6,3 тонни, а ще чотири – 5 тонн.

Олександр Зелінський вважає, що у Вінниці стан ліфтового господарства відносно непоганий, у порівнянні з іншими обласними центрами. Але ліфтове господарство потерпає від крадіїв та вандалів.

- У нас немає жодного ліфта, що не працює, - каже Зелінський. – Менше ніж в інших містах «хворих» ліфтів, які ламаються  систематично. Іноді крадуть деталі, ми теж з цим стикалися. Щодо нещасних випадків – пам’ятаю лише один епізод безглуздої смерті. Майстер відкрив двері до ліфтової шахти, а один нетверезий мешканець будинку відштовхнув його і сам зробив фатальний крок у шахту.

На виклик за 15 хвилин

Начальник комунального підприємства «Вінницяміськліфт» Анатолій Пуздимір  розповідає, що за викликом про несправність ліфта аварійна служба прибуває на місце за 15 хвилин практично в будь–яку точку міста.

- Цілодобово вінничани можуть повідомити про несправність до диспетчерської служби за чотирьохканальним телефоном 1640 або 67-54-40, - каже начальник «Вінницяміськліфт». - Для оперативного зв’язку 48 працівникам ремонтної служби придбали службові телефони, постійно чергують чотири бригади електромеханіків. Всі виклики фіксує спеціальна комп’ютерна програма, яка надсилає відомості до міськвиконкому. Можу запевнити, що максимум протягом трьох годин наші майстри усувають поточні несправності. Найчастіша з них – зупинка ліфта через перебої з енергоживленням. Останнім часом значно почастішали такі випадки, особливо в районі Вишеньки.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    менталитет у нашего человека совковый это самое плохое что есть у человека - общее значит не моё, значит можно ногами побить, справить нужду в лифте, пописать и поцарапать выкинуть мусор в шахту и тому подобное. У нас ставили зеркало, больше года оно не выстаивало-били. А при бережном отношении конечно техника будет работать долго, правда ее нужно не забывать обслуживать
  • Anonymous

    Какие раритеты? Это распашные что-ли? Лифты бы работали если бы не люди которые их еще ломать любят то все бы нормально и было, а на Киевской приемлемые лифты еще, механики как могут так их и обслуживают, а если поставить Отисы то с теми беды еще больше, они и дорогие и бывают тупят а бывает и не контролируемые, так что не жалуйтесь на "паровозы" и "залипайки", наоборот чем больше совковых тем лучше, только нужно их обслуживать, а их и обслуживают как могут..!
  • Anonymous

    Это говорит о том, что всё что сделано комуняками-уг. Постоянно ломается, требует много енергозатрат и постоянного ремонта. Системы управления лифтом вообще допотопной разработки. За 20 лет "нэзалэжности" как сидели комуняки после распада, так они там и остались. Управленцы херовы не могут дебет с кредитом свести, рукожопы. Развалили предприятия, такие как ты. Сдали на чермет, бабок срубили и слиняли в пиндостан.
  • Anonymous

    Это говорит о том, что всё, чем вы пользуетесь сегодня, - построено "комуняками". Вы сами в этом признаётесь. За 20 лет "нэзалэжности", вы ничего не создали, ничего не построили, а только уничтожали и разворовывали. Посмотрите, сколько вы разрушили предприятий? Уничтожены все хозяйства на селе. Молодёжь удрала из села, теперь в джинсах бегает по майданам. "Комуняку на гыляку!"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up