У подвір’ї постійно ставлять машини на зелених зонах. Що з цим робити?

У подвір’ї постійно ставлять машини на зелених зонах. Що з цим робити?
Паркувалися на зелених зонах у Вінниці та отримали за це штраф / Колаж складений з фото, опублікованих на фейсбук-сторінці «Муніципальної варти»
  • «Машину поставлю тут, бо немає куди» — найчастіше так відповідають люди, що паркують свої машини на зелених зонах перед багатоповерхівкою.
  • А якщо це заважає більшості мешканців дому, а власники машин не реагують на скарги, то де шукати на них управу?
  • Склали інструкцію з варіантами вирішення проблеми

До редакції звернулася пенсіонерка, яка живе на Вишеньці та просила порадити, що їй робити з машинами, які ставлять на зеленій зоні перед будинком. Каже, що навколо і так стоять купа гаражів, але водії «хочуть ставити машину прям під вікнами квартир». Порадили їй звернутися зі скаргою до «Муніципальної варти». Проте, як пізніше з’ясували, цього може не вистачити.

Оскільки проблема зі стоянкою на зелених зонах у подвір’ях є поширеною для Вінниці, то склали алгоритм, що робити, щоб власники авто перестали нищити зелені зони в подвір’ї багатоповерхівок.

Дозволити чи ні? Вирішують жителі

Першим кроком має бути проведення зборів співвласників багатоповерхівки — власників квартир.

Відео дня

— Оскільки в подвір’ї паркуються не чужі люди, а саме жителі цих будинків, то потрібно врахувати і їх інтереси. Тому на зборах люди голосують «за» чи «проти» стоянки на зелених зонах. Рішення, за яке проголосували більшість мешканців, оформлюють в протокол, під яким підписуються всі власники квартир у багатоповерхівці, — каже директор департаменту житлового господарства Роман Фурман.

У такому протоколі найчастіше буває один з цих двох варіантів розв'язання проблеми:

  1. На зборах співвласників більшість людей голосує за те, щоб заборонити сусідам ставити свої машини на зеленій зоні.
  2. Сусіди домовляються про альтернативу: облаштувати на умовах співфінансування з містом стоянку на іншій території у подвір'ї. Це, для прикладу, можуть бути зелені зони, які вже знищені.

А тепер детально по цих пунктах.

Якщо була заборона

Для прикладу, на зборах співвласників вирішили, що ставити машини на зелених зонах не можна, але водії ігнорують цю заборону. Аргументують це тим, що «більше нікуди» ставити авто або «їм так зручно». То що тоді робити?

— У такому випадку співвласники будинку пишуть колективну скаргу на ім'я міського голови, де викладають аргументи, чому власники авто не повинні ставити машини на зеленій зоні, — роз’яснює директор департаменту житлового господарства Роман Фурман. — Потрібно додати копію протоколу рішення загальних зборів співвласників, з якого виходить, що таку заборону ухвалила більша частина жителів будинку. Також можна подати фото, де зафіксовували порушення. 

Цей пакет документів з заявою подаємо у письмовому вигляді на ім’я міського голови Вінниці через відділ звернень у «Прозорому офісі» або електронкою, на сайті вінницької міськради. А хто повинен реагувати на цю скаргу?

— Міський голова дає доручення на відповідні департаменти, щоб розібратися у ситуації. Зазвичай, серед учасників групи — «Муніципальна варта», наш департамент. На мою думку, ще потрібно долучати інспекторів з паркування, які мають повноваження складати протоколи на водіїв, — каже Роман Фурман. — Вже на місці, перед тим як штрафувати, ми заслуховуємо сторони, намагаємося ще раз знайти компромісне рішення, яке б задовольнило всіх сусідів. Зокрема, пропонуємо знайти альтернативну ділянку для паркування в подвір'ї, або провести його ремонт з розширенням місць під стоянку машин.

Щодо штрафу, то в такому випадку «Муніципальна варта» може скласти протокол за 152 статтею Адмінкодексу (Порушення правил благоустрою). Передбачене покарання за цією статтею — від 340 до 1700 гривень.

Якщо вирішили зробити стоянку

Якщо на загальних зборах співвласників люди домовилися, що потрібно створити місця для стоянки в іншому місці подвір’я, то вони можуть претендувати на програму співфінансування 30/70. І, як правило, у Вінниці вона може діяти разом з капітальним ремонтом дворів.

— Капітальний ремонт подвір'я йде повністю за кошти міського бюджету. Це розширення проїжджої частини, ремонт тротуарів, вимощення навколо дому, — каже директор департаменту житлового господарства. — За співфінансуванням з мешканцями робимо покращення подвір'я — це лавки, урни, облаштування додаткових паркомісць, дитячих майданчиків тощо. Тобто, тільки за ці речі 30% від вартості робіт та матеріалів сплачують мешканці, а 70% — бюджет міста.

— Як потрапити у програму капремонтів дворів?

— На сайті міськради є зведена інформація по капітальному ремонту прибудинкових територій. У ній дані про відремонтовані подвір'я у 2017-2019 роках; план на 2020 рік та перелік прибудинкових територій, які потребують капремонту, — відповів Фурман. — Якщо вашого подвір'я немає в цих планах, то однозначно потрібно писати звернення на ім'я міського голови (з проханням виконати капітальний ремонт подвір'я - авт.), щоб ми обстежили двір та включили в перелік тих, що потребують оновлення.

— А якщо люди захочуть поставити на в'їзді до подвір'я ворота? І замки на стоянці?

— Перекривати проїзд у подвір'я заборонено. Це може створити небезпеку для жителів, оскільки «швидка» або пожежна машина не зможуть вчасно під'їхати до будинку. Щодо замків на стоянці, то це мають вирішити на зборах співвласників та включити у перелік тих робіт, які будуть здійснювати за співфінансуванням, — відповів директор департаменту житлового господарства Роман Фурман.

Якщо захочете взяти участь в програмі співфінансування потрібно одразу зрозуміти, що це не швидко. Адже потрібно пройти процес узгодження намірів, виготовити проектну документацію та знайти підрядника.

При цьому через боротьбу з коронавірусом, видатки у бюджеті міста скоротили та дещо обрізали програму капремонту дворів: якщо спочатку планували зробити 43 подвір'я у 2020 році, то тепер — 34. Частину ремонтів перенесли на наступний рік.

Раніше, нагадаємо, склали інструкцію як відключити централізоване опалення у квартирі.

 

 

Читайте також:

Як можна контролювати ті роботи, що проводить ЖЕК

Конфлікт сусідів на Порика. Через зрубані дерева пенсіонер збирається йти до суду

«Прорвало труби — приходить СМС-ка» Керує десятиповерхівкою зі смартфону

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (46)
  • Семен

    Судя по комментариям существующие нормы проектирования с вами не согласовали) ВСЕ без исключения жителей новостроек где есть парковки и детские площадки живут себе в радость и не быкуют что у кого-то есть машина и она (о ужас!) стоит во дворе дома.
    Правы в том что не всем хватает мест. И тогда только гараж-это факт. НО!!!!! Около хрущёвок нет ни одного! места для парковки. Доказывать что то неадекватам смысла невижу. Есть позиция мерии относительно парковок.
  • Максим Вікторовмч

    В НАС КОЛИСЬ П1Д САМИМИ ДВЕРИМА П1Д1ЗДА БИДЛО СТАВИЛО.НА ЗАУВАЖЕННЯ В1ДПОВ1ДАВ ХАМСТВОМ .ПЕРША СПРОБА 20 ЯЕЦЬ НЕВДАЛО. 2 СПРОБА ЗЕЛЕНКОЮ МАШИНУ НЕВДАЛО.ТРЕТЯ ЗАПРОСИВ ДРУЗ1В РОЗВАЖИТИСЬ ДВА РАЗИ ПЕРЕКАНТУВАЛИ В Б1К ПОМОГЛО ГЕТЬ КВАРТИРУ ПРОДАВ ВИ1ХАВ.
  • Александр Липитенко

    Кричат те у кого нет авто,а только купят так сразу переобуваются
  • Bohdan Kostiuk

    Щоб автівки не залишали на «зелених зона» треба в першу чергу в кожному дворі зробити перепланування з збільшенням місць для стоянки авто, а то, вибачте, в більшості дворів паркомісця на декілька машин ... і ще - зелені зони мають бути дійсно зеленими, а не все що поза бордюром називати «зеленою зоною»

    ОБА НА reply Bohdan Kostiuk

    Як не плануй, на всіх не вистачить. Краще заборонити ставити в дворах. Тоді і зелень буде, і повітря всім хватить. Гараж маю, але ставлю в дворі. Погана звичка. На стоянці - жаба давить. І таких відсотків 80. Тільки заборона рішить проблему.

    Sasha Sinelnikv reply Bohdan Kostiuk

    Ага, конечно специально для тебя всё перепланировать и сделать из общественного пространства и газонов для тебя лично парковку потому что ты приезжий селюк купил корыто типа ланоса в кредит и даже не задумывался где ты своё корыто будешь парковать, действительно зачем думать пусть для тебя горисполком всё сделает - ведь целый селюк машину купил.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія воїна з батальйону НПУ «Захід» 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up