Конфлікт сусідів на Порика. Через зрубані дерева пенсіонер збирається йти до суду

Конфлікт сусідів на Порика. Через зрубані дерева пенсіонер збирається йти до суду
Місцевий житель Сергій Липач стверджує, що дерева були зрубані незаконно. Працівники не мали при собі дозволів на такі роботи
  • Днями у подвір'ї будинку на Порика, 15 знесли здесяток дерев. Місцевий житель Сергій Липач запевняє — дерева були здорові й згоди на їхню вирубку сусіди не давали.
  • А старша по будинку каже, що якраз за рішенням більшості мешканців й була виконана обрізка. Проте чоловік наголошує, що просто так це не залишить і готується до суду.
  • Що робити, щоб зупинити обрізку дерев, якщо сусіди проти?

П’ятиповерхівка на Порика, 15 визнана зразковим будинком — у 2018-му році утеплена та доглянута будівля посіла друге місце в міському конкурсі. 

Навколо її оточує зелена оаза з дерев та кущів. У невеличкому подвір’ї бігають дітлахи, за якими майже не кліпаючи слідкує бабуся. А робітники лагодять сходи до одного з під’їздів.

Відео дня

Однак в цій ідилії сталася неприємність: 10 червня навколо їхнього дому зрізали більше десятка здорових дерев. Зі схвильованим голосом по телефону це розказав місцевий житель, пенсіонер Сергій Липач. За його словами, дерева знесли незаконно, кинули перед подвір’ям, а поліція на його скаргу ніяк не зреагувала.

— Потрібно, щоб ви зафіксували цей злочин, — говорить чоловік. — Бо це самоуправство нашої старшої по будинку, яку, насправді, ніхто не обирав на цю посаду. І взагалі вона вже два роки тільки й вирізає дерева.

Отримали дозвіл рубати

Вже на місці ми побачили вантажівку, завантажену гіллям і зрізаними деревами. Фотографуємо зрізані стовбури. І це помічають жінки, які сиділи біля під’їзду. Однією з них виявилися старша по будинку, яка представилася Валентиною Іванівною.

Жінка пояснює, що вирубку зробили за зверненням мешканців.

— Дерева були аварійними, нахилялися до будинку і при сильному вітрі могли побити вікна. А у квартири на перших поверхах взагалі не надходило сонячного світла, — говорить старша по будинку. — Знала, що будуть неприємності від нашого сусіда, тому зібрали підписи з усіх 90 квартир. Більшість — за те, що дерева потрібно було зрубати.

Свого сусіда, натякаючи на Сергія Липача, жінка називає «хворим, якому немає чим зайнятися».

— Підняв ґвалт на минулому тижні, щоб зупинити начебто «незаконну вирубку». Викликав поліцію — муніципальну та патрульну, приїжджав представник міськвиконкому до нас. Так всі документи передивилися і питань не було до нас, — каже Валентина.

Йдемо разом з нею по слідах недавньої вирубки. Жінка розказує, що всім зрізаним деревам було не менше сорока років. А потім додає, що за домом також потрібно різати старі дерева.

— Вони вже трухляві, можуть завалитися або на людей, які тут ходять, або на дітей, що граються в дитсадку (поряд з будинком ДНЗ №52). Бачите, білі мітки на деревах — їх скоро також зріжуть. Тільки один сусід проти й нам життя не дає.

— А звідки ви знаєте, що дерева трухляві? Чи були якісь висновки, дозволи? — питає журналіст.

— Воно мені не потрібно. Мешканці хотіли зрізати. Люди кажуть, що вони гнилі та трухляві й звернулися за допомогою до міськради. Там і дали дозволи, що дерева можна зрубати, — відповідає старша по будинку.

«Хоче пустелю у подвір’ї»

Трохи пізніше зустрічаємося з пенсіонером Сергієм Липачем, який й поскаржився до редакції на «незаконну вирубку дерев». Чоловік ще раз наголошує, що нинішня старша по будинку займається самоуправством.

 — Раніше старшою по дому була Ніна Терентіївна — дуже гарний фахівець, яка щороку тільки чистила дерева від гілля, але давала їм жити далі, — говорить чоловік. Тепер же в нас «самозванка». Її ніхто не призначав на цю посаду, й вона вже два роки ріже дерева навколо. Вважаю, що вона хвора на голову, бо хоче перетворити наше подвір'я в пустелю.

Коли зрізали дерева, як розказує Сергій, він «воював» за те, щоб припинили роботи.

— Більшість людей з нашого дому проти вирубки, «за» тільки один під’їзд, де живе ця старша по будинку. Щоб зупинити вирубку, 10 червня, викликав поліцію. У лісорубів не було жодних дозволів на рубку, — говорить чоловік. — Так після поліцейських приїхав представник мерії, і при собі він мав підтасовані документи. Тому реакції ніякої адекватної від поліції не було, роботи не припинили.

Ще раз проходимо кожен пень, який залишився після зрубаних дерев. Чоловік розказує, що скосили вишню, черешню, сливу, горіхи. Загалом, мінус 13 дерев.

— Усі вони були здорові, а деякі — дуже молоді та могли рости роками! Подивіться на пеньки, вони ж всі чисті, без уражень, — каже пенсіонер. — Зрубані стовбури та гілля валялося тиждень перед домом. Їх ніхто не забирав, а коли рубали приходив якийсь грузин — хотів викупити на дрова для мангалів. Не знаю, чи він купив, але сьогодні зрубані дерева стали забирати. А значить — знайшли покупця.

Зупиняємося біля водія вантажівки, який майже закінчив завантажувати гілля

— Що, вже купили дерева? — звертається до молодика Сергій Липач.

— Купили-купили, — чи жартома, чи серйозно відповідає водій.

— А чому дерева тиждень не могли забрати?

— Машина зламалася.

Сусіди і «за», і «проти»

Під час огляду пнів до нас підходить старша по будинку Валентина Іванівна. Жінка явно хотіла щось розказати, але пенсіонер її перебиває своїми питаннями. Між ними швидко розгоряється словесна перепалка.

— Покажіть дозволи, за якими мешканці погодилися на різку дерев! — каже пенсіонер.

— У мене їх немає, я віддала лист з підписами до ЖЕКу. І ви бачили ці підписи, вирубка дерев це бажання більшості мешканців з 90 квартир, — відповідає старша по будинку.

— Це якісь закарлючки без мокрої печатки та завірення нотаріусом. Ви підробили підписи. І взагалі, ви самозванка!

— Ні, я старша по будинку. У мене і копія з витягу є, де це вказано. А ваша улюблена Ніна Терентіївна продала квартиру та виїхала звідси.

Щоб заспокоїти сторони конфлікту просимо жінку продемонструвати документ, що вона справді є старшою по будинку.

— Не хочу! У мене є документи, йдіть та перевіряйте десь, — говорить жінка й крокує далі по справах.

Так, старша по будинку каже, що більшість мешканців були «за» обрізку дерев, а Липач запевняє — більшість сусідів були за збереження дерев. Хто ж правий? Опитали інших мешканців дому, але й тут теж неоднозначно.

— Звісно, це несправедливо, що стільки дерев вирубили. Те, що дерева були трухляві, то цього не знаю. Але вони були справді дуже високими. Якби гілля впало на когось, то була б біда, — каже вінничанка Любов.

— Алича нам справді закривала сонце. Просили у старшої по будинку зрізати це дерево. За інші дерева — я не в курсі, можливо і не треба було, — сказала сусідка з першого поверху.

— Дерева були аварійними, могли побити людям вікна, впасти на когось чи на машини. Своє вони віджили, а за домом висадили молодняк. Тому все, що зрізали — компенсували новими, — каже місцевий житель Володимир.

Під кінець зустрічі, вже не під запис, Сергій Липач складає теорію, за якою місцева влада спеціально ріже дерева, щоб потім їх продати та заробити ще трохи грошей перед тим, як підуть у відставку після місцевих виборів.

— Ну це ж все ваші припущення, — каже журналіст.

— А все починається з припущень! Потім знаходяться докази. Так у мене було зі вбивством собаки Бімки, — обурюється пенсіонер. — Слідчий не вірив, що його побив живодер, також говорив мені, що все це мої припущення. І ці зрізані дерева я просто так не залишу, буду йти до суду.

Хто ріже дерева та що робити, якщо я проти

Про випадок на Порика, 15 розказуємо директору департаменту житлового господарства Роману Фурману. Чому вирішили знести дерева у цьому подвір’ї та чи справді зрізані стовбури йдуть на продаж?

— Обрізка дерев на Порика, 15 була проведена, бо на це було звернення мешканців. Це були планові роботи з наявними дозвільними документами. Тим паче, цього року там плануємо виконати капітальний ремонт подвір’я з розширенням проїжджої частини, тротуарів та решта робіт, — говорить Фурман. — Генеральним підрядником на обрізку дерев у подвір’ях є «Аварійно-диспетчерська служба». Що «АДС» робить обрізаними деревами далі, знищує або складає кудись, не знаю. Така деревина є непридатною для продажу чи щоб з неї виготовляти брикети. За умовами тендеру вони мають зачистити після себе територію.

Якщо люди вважають, що обрізка незаконна, то мають пересвідчитись, що в підрядника робіт є відповідні дозволи на виконання. Немає дозволів — викликайте поліцію для з’ясування обставин. Серед дозвільної документації має бути акт обстеження, яким встановлюється, що дерево справді аварійне та підлягає видаленню. Цей акт виготовляють разом з екологічною інспекцією.

— Якщо ж більшість мешканців проти, а не тільки одна людина, то ми тимчасово зупиняємо роботи та пропонуємо людям провести спільні збори, щоб отримати колективне рішення по цій справі, А якщо рішення буде негативним, а дерево, наприклад, коситься чи валиться з нього гілля, то мешканці мають взяти відповідальність за дерево і можливу заподіяну шкоду на себе, — каже Роман Фурман.

 

Читайте також:

Дім на кістках? У Вінниці поблизу новобудов шукатимуть могили військових

«Мені знесли сарай. І ще дали штраф на 17 тисяч» Історія пенсіонерів з Тяжилова

На 17 тисяч покарали жінку, бо «розширила» балкон

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Ирина Литвиненко

    Дом 85 года постройки, а деревьям вокруг него - 40 лет? Думаете, если несете чушь и верите в нее, то остальные тоже верят? Город превращается в бетонную коробку, вымощенную плиткой.  Винница была красивым зеленым городом, а сейчас вместо новых насаждений или парков строят торговые центры.
  • Жанна Шевчук

    Добивались два года,все по барабану
  • Жанна Шевчук

    А сегодня на порика 45 дерево упало
  • Nord Kirsten

    Деревья рубят по всему городу массово и беспощадно, потому что за каждое срубленное и вновь посаженное дерево выделяются деньги из бюджета, так что это бизнес. А деревья жалко. Вот сегодня во дворе на пересечения 600-летия и Стахурского спилили две абсолютно здоровые зеленые черешни, створы без повреждений внутри. А неделю назад в том же дворе алычу, а в мае яблоню - все деревья совершенно здоровые. Вот как бы не готовили место под застройку. На 30-летия Победы напротив заправки идет стройка, там собираются спилить дубовую аллею. ДУБОВУЮ. тварям не до деревьев, у них бизнес, бабло, они там не живут.

    Natasha Makarova reply Nord Kirsten

    а параллельно действительно старые и трухлявые деревья обрезать некому. 3 года уже просим - и все никак, все "в следующем квартале"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:18 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up