На 17 тисяч покарали жінку, бо «розширила» балкон

На 17 тисяч покарали жінку, бо «розширила» балкон
Балкон Лариси на третьому поверсі. За цю конструкцію отримала штраф на 8500 гривень, а коли справу передали до виконавчої служби, то сума подвоїлася вдвічі
  • Минулого літа Лариса Волкова ремонтувала аварійний балкон і за це отримала 17 тисяч гривень штрафу.
  • При цьому жінка не може їх сплатити: чиновники заблокували банківську картку, залишивши самотню вінничанку та її двох дітей без грошей для існування.

Через скарги сусідів жительці будинку на вулиці Антоновича, 20 призначили штраф за розширення і скління балкону. Виконавча служба заблокувала її рахунок, куди надсилали аліменти та пенсію. І за декілька місяців штраф збільшився удвічі — з 8 500 до 17 000 гривень. 

Лариса Волкова себе порушницею не вважає. Чиновники додають, що якщо «пані Лариса не згодна, то нехай подає до суду». І пояснюють, що взагалі-то для утеплення балкону треба створювати об’єднання співвласників багатоповерхівки (ОСББ).

Сусідські війни

Торік Лариса Волкова разом з двома дітьми заселилася у квартиру на Антоновича, 20. Жінка сподівалася, що тут для неї почнеться нове життя, після того як з нею розвівся чоловік та залишив одну з двома дітьми.

Відео дня

— Але з балконом була велика проблема: бетонна плита, на якій він стояв, осипалася; і він був перекошений у бік вулиці. А у мене двоє синів — 3-річний і 15-річний. За маленькою лялею неможливо прослідкувати та одного разу вона б побігла на цей аварійний балкон. І невідомо якби все закінчилося. — каже жінка.

Лариса взяла на ремонт балкону дозвіл в ЖЕКові, найняла робітників та почала розширяти конструкцію до кухні — сусіди не були проти. Крім однієї жінки, яка потім перетворила Ларисине життя на «пекло».

— Я погодилася не розширяти балкон до кухні, бо сваритися з сусідами не хотіла, ми ж тільки в’їхали. Але сусідку і це не влаштовувало: вона стала скаржитися на мене до міськвиконкому, найняла якихось двох безхатьків, які просто знесли всі риштування під моїм балконом, а потім танцювала на цих дошках! Це нормально? — каже Волкова.

Додано Ця історія жваво обговорювалася у спільноті «Чорний список Вінниці», де є допис Лариси Волкової, що їй зламали риштування та сотні коментарів. Інший бік скандалу розказала Мар’яна Савич, донька сусідки, на яку скаржилася Волкова:

«Автор допису переїхала в будинок і вирішила добудувати кухню на третьому поверсі. Роздовбала фасадну стіну, щоб встановити рейки, на яких буде «триматися» її кухня.

Цей будинок і так на чесному слові тримається. Ось мешканці збунтувалися. І участь брали всі, але в епіцентр подій потрапила тільки моя мама. Складено скарги та направлено на розгляд.

У результаті ЖЕК заборонив будівництво і сказав в найкоротші терміни прибрати риштування, але ніхто не поспішав цим займатися. Я не думаю, що комусь із вас приємно було б спостерігати зі свого вікна дошки. Ось риштування і розібралися», — пише Савич.

Фото з фейсбук-спільноти «Чорний список Вінниці»

Заблокували картку з аліментами

На сайті міськради є чотири скарги на Волкову від жителів п’ятиповерхівки за вулицею Антоновича, 20. Якщо коротко, зміст скарг в тому, що громадянка Волкова робить незаконне будівництво, просимо вжити заходів. А пізніше у департаменті архітектурно-будівельного контролю відповіли, що на вінничанку склали протокол і припис. Порушниця, якою Лариса себе не вважає, розповідає інший бік цієї історії:

— Прийшли у липні працівники з архітектури. Плита під балкон вже залита. А вони кажуть: «поверніть її до попереднього стану». Будівельники зрізали скільки могли. Інспекторів це не влаштувало. Прийшли вдруге і вже склали припис, що я порушила закон, бо це будівництво і балкон не можна розширяти. Пояснювала їм, що це ремонтні роботи, без яких балкон міг звалитися. На це відповіли: «Вибачте, ми не можемо залишитися без роботи. Ми маємо реагувати на скаргу і показати, що ми щось робимо». А згодом пообіцяли, що «суму штрафу просто спишуть».

Балкон вінничанки по центру фото

Ларису оштрафували за частиною 5 статті 96 Адмінкодексу — виконання будівельних робіт без подання повідомлення про початок виконання зазначених робіт. За це вона отримала ще «мінімум» — 8500 гривень (максимальний штраф за цією статтею 10 200 гривень) і 15 днів на оплату.

Волкова, яка «влізла» у кредити, щоб зробити ремонт в домі, таких коштів не мала. Тож вже на початку осені дізналася, що сума штрафу зросла до 17 тисяч гривень, бо її справу передали до державної виконавчої служби. Ця ж служба заблокувала банківську картку, через що Лариса навіть частково не може погасити борг.

Вона просила чиновників розблокувати картку, бо це її єдине джерело доходу:

— На цю картку приходить пенсія та аліменти, і її не мали права заблокувати! Просила увійти в мій стан: у мене інвалідність, мушу приймати гормони, щоб жити; ще у мене двоє діток, яких я виховую сама, бо чоловік від мене пішов, — розказує Волкова. — Їхня постійна відповідь — «звертайтесь до суду». Так і зробила. А поки виживаємо завдяки родичам, які передають харчі та трохи грошей.

Спочатку — скарга, потім — штраф

Директор департаменту архітектурно-будівельного контролю міської ради Олександр Чернега каже, що дії інспекторів, які робили перевірку балкону на Антоновича, 20, абсолютно правомірні.

— Громадянка Лариса Волкова збільшила геометричні розміри бетонної плити на 15 сантиметрів і засклила. Це є порушення державно-будівельних норм (далі — ДБН). Спочатку були проведені роз'яснення нашими інспекторами, що так робити не можна і потрібно усунути порушення. Якби вона це зробила, то не було б штрафів. Вдруге наші інспектори склали протокол про адмінпорушення і надали термін на усунення порушення. Але цього так і не сталося, тому справу передали на державну виконавчу службу, — каже Чернега.

— Вінничанка брала дозвіл на ремонт балкону в ЖЕКу. Це не доводить законність її дій?

— Житлові контори на ремонт будинків дозволи не дають, — пояснює Олександр Чернега. — За ДБН від 2009 року на це потрібно брати архітектурне планувальне завдання. Тепер, за новим ДБН від 1 грудня 2019 року, потрібно брати містобудівні умови та обмеження на проектування в департаменті архітектури.

А от те, що інспектор обіцяв «списати суму штрафу» є неможливим, запевняє директор департаменту архбудконтролю.

— Це вам розповіла зі своїх слів Лариса Волкова? Ну, тут мені немає чого коментувати. А взагалі-то, «виписати, а потім списати штраф» неможливо ані юридично, ані технологічно, — каже Чернега. — Щодо реструктуризації цього штрафу чи подовження дії припису, то ми цього не можемо зробити. Справа передана на державно-виконавчу службу і наші повноваження не розповсюджуються на неї.

— По місту дуже багато перебудованих балконів. Всім видають приписи чи реагують якщо були скарги?

— Ми не можемо просто так прийти до громадян і накласти штраф, якщо щось не так з балконом чи з фасадом. Нам заборонено. Ми можемо реагувати тільки на підставі скарг від відповідних органів чи від громадян.

Розширяти балкони мають всі жителі

Яків Маховський, директор департаменту архітектури та містобудування

— Хочете зробити інший колір фасаду чи розширити балкони? Не питання, робіть так разом з усіма жителями багатоповерхівки. За законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» все має мати системний характер. Для цього потрібен паспорт опорядження фасаду на увесь будинок і відповідно цього стандарту кожен може міняти вікна, розширяти та склити балкони.

Найкращий вихід — створити ОСББ і на зборах співвласників домовитися про єдиний стиль фасаду. У тому числі, про єдиний розмір балконів. А далі отримуєте містобудівні умови та обмеження на проектування від нашого департаменту, розробляєте містобудівний розрахунок та почергово, за 1-2 роки, перебудовуєте всі балкони.

Для отримання містобудівних умов та обмежень потрібен пакет документів, який визначений у законі «Про регулювання містобудівної діяльності», стаття 29, пункт 3. Законодавець визначив, що містобудівні умови видаються безкоштовно. Платним є витяг з Державного земельного кадастру та розробка містобудівного розрахунку, що можуть зробити кваліфіковані архітектори.

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (119)
  • Alex Timo

    То ж зараз діють обмеження для Департаменту АБК через постанову якусь КМУ.
  • Лариса Удовиченко

    https://odessa.online/v-tsentre-odessy-devushke-na-golovu-upal-fragment-fasada/?fbclid=IwAR1qB6491czxzOuLtkBhJF30-aIgImqzjZHcLERqo62tsK1VgXNDfMfCApE - почитали б усі, може не було б тупих коментарів. Дому,який ледь дихає, більше ніж півсторіччя. А не ще року не проживши лізе туди куди не треба. бачу, що газета '20хвилин"-жовта преса
  • Олександр Зелений

    То есть,зліпити балкон на свій розсуд в неї достатньо коштів, а заплатили за порушення, так гола боса...
  • Олдрідж Кіліан

    Получається що ремонт не треба було робити хай падає на голову людям і дітям
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up