«У нас також все зачинене». Вінничани реагують на загибель людей біля укриття у Києві

«У нас також все зачинене». Вінничани реагують на загибель людей біля укриття у Києві
  • Дві жінки та 11-річна дитина загинули під час ракетної атаки біля зачиненого укриття у столиці. 
  • Такі ситуації змушують вкотре наголошувати на темі безпеки людей в умовах війни.
  • Чи мали ви складнощі з доступом до укриттів? Запитали у вінничан, і люди розповіли про проблеми вінницьких сховищ.

У ніч проти 1 червня війська рф укотре обстрілювали Київ. 

Приблизно за 10 хвилин після оголошення повітряної тривоги уламки збитої ракети впали на дитячу поліклініку в Деснянському районі. Поряд були пошкоджені будинки, дитсадок. Загинули троє людей, зокрема 11-річна дитина.

Очевидці події сказали, що вони не змогли пройти в укриття, яке було зачиненим. Такі ситуації змушують вкотре наголошувати на темі безпеки людей в умовах війни.

Відео дня

«Цілодобових укриттів ми не знайшли»

У соцмережах (1, 2, 3, 4) ми запитали вінничан про те, чи мали люди складнощі із доступом до укриттів? А також попросили наших читачів розповісти про проблеми вінницьких бомбосховищ. 

Усі відповіді — з негативним досвідом. Про те, що укриття в багатоповерхівках вічно зачинені, сховища в школах — тільки для вихованців та персоналу освітніх закладів. А от цілодобових загальнодоступних укриттів у Вінниці немає.

«Укриття на Залізничному вокзалі закрито завжди», — пише Віталій.

«На Зодчих 12а укриття взагалі закрите, а на початку осені їхній голова ОСББ виганяв звідти людей під час тривоги бо "вони не з цього дому". На Соборній кілька разів у костелі під час тривоги було зачинено укриття. Укриття яке було в підвалі колишнього ресторану PidNebom, до 11-ї в принципі зачинене і на телефон ніхто не відповідає», — пише Юлія Григорієва.

«Вулиця Стрілецька, в школі №30 є укриття, але туди не пускають людей з навколишніх будинків», — написав користувач під ніком m.b.928.

«В центрі цілодобових укриттів майже немає. Підходили з чоловіком якось в костел - вони сказали, що працюють до 19:00. Укриття, які знаходяться на балансі ЖЕО, постійно зачинені. Принаймні ті, які знаходяться біля нас і позначені на мапі, — пише Анастасія. — Хоча у Центрі є декілька дійсно бомбосховищ, де передбачені декілька виходів, вентиляція тощо. Але, по факту, вони або передані в приватну власність і розділені на окремі індивідуальні приміщення, або находяться в підприємствах, які не пускають звичайних жителів, лише працівників своїх установ»

«Старе місто, укриття немає ніякого!», — пише Тома Ольшевська.

«Усі підвали в багатоповерхівках закриті на замок. Про які бомбосховища йде мова?», — пише Анжеліка.

«У спальних районах, де під будинками написано укриття, стоять зачинені на колодки грати та двері. Зато написано, що мають укриття», — додала Світлана Кондратюк.

Укриття у Вінниці знову перевірять

Через трагедію в Києві перевірять стан укриттів у Вінниці. Таке доручення дав міський голова Сергій Моргунов.

— Звертаюся до усіх, хто відповідає за укриття: це балансоутримувачі та власники захисних споруд. Будь ласка, тримайте їх в належному стані та відкривайте, щоб люди могли там сховатись. Вбережіть життя своє і своїх близьких, — наголосив Моргунов.

Більш того, такі перевірки у місті й так проводять час від часу. Зокрема, півтора місяці тому перевірили понад 150 найпростіших укриттів в нашій громаді.

Під час перевірок, зазначають на сайті Вінницької міськради, особлива увага приділяється стану інженерних мереж, наявності освітлення, стану ізоляції мереж теплопостачання та відсутність будівельного чи іншого сміття. 

Загалом у реєстр найпростіших укриттів Вінниці внесено 305 будинків ОСББ та 646 будинків, обслуговування яких здійснюють управляючі компанії (ЖЕКи - авт.).

Начальник відділу контролю апарату міської ради та її виконавчого комітету Артем Пасіченко зазначає, що за попередніми результатами перевірок, станом на 1 червня, виявлені недоліки на багатьох об’єктах, були усунені.

«Значно покращився стан у будинках, обслуговування яких здійснює ТОВ «ЖЕО». І фактично з квітня ці 94 об’єкти достатньо якісно опрацювали. Наразі фахівці відділу продовжують перевіряти стан інших укриттів на предмет того, чи балансоутримувачі та власники усунули недоліки, які були виявлені під час попередніх перевірок», – каже Артем Пасіченко.

Також він додав, що наразі мають місце й серйозні проблеми з доступом до укриттів. Наприклад, голови ОСББ в будинках за адресами вулиця Порика, 5А та провулок Миколи Амосова, 28А взагалі відмовляються від контакту, а також не допускають перевіряючих на об’єкти та тримають підвальні приміщення закритими. 

Таким чином вони наражають на небезпеку мешканців всього будинку, які через такі дії не мають можливості сховатись під час повітряної загрози.

Хто має опікуватись сховищами

— Якщо це ОСББ — воно й має забезпечити порядок і все необхідне в підвалах. Якщо будинок на обслуговуванні в управляючих компаній, то люди (головний по будинку) мають замовити послугу прибирання підвалу і, відповідно, включити вартість цих послуг у квартплату. Інший варіант — зібратись усім разом і прибрати самостійно. Як перших, так і других випадків у Вінниці є безліч. Кому з мешканців було не байдуже, діяли й привели свої укриття до ладу. В деяких вже навіть є туалети, — говорив раніше журналісту директор департаменту цивільного захисту Вінницької міськради Олег Парфілов.

Нагадаємо, що згідно з протоколом міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій №3 від 9 лютого 2022 року, організувати приведення до ладу укриття мають: керівники підприємств, установ, організацій; керівні компанії; управителі, незалежно від форми власності та підпорядкування та голови правлінь ОСББ за погодженням зі співвласниками багатоквартирних житлових будинків, (крім балансоутримувачів (власників) сховищ, протирадіаційних та найпростіших укриттів, які мають забезпечувати належні умови для укриття постійно). 

За словами Парфілова, саме від вищеперелічених, а не від Вінницької міськради, потрібно вимагати відповідних дій. У приватних будинках, говорить чиновник, питання комфорту та безпеки на власниках таких домоволодінь.

Мешканці своїми силами роблять укриття

У Вінниці впродовж останніх місяців відкривали укриття, відремонтовані силами вінничан, ОСББ чи інших структур.

Зокрема, співвласники ОСББ в районі Будинку офіцерів своїми силами зробили найпростіше укриття в колишньому протирадіаційному сховищі. Воно було занедбане, підтоплене, та й стан стін бажав кращого: цвіль, волога, багато сміття.

Після того, як росіяни обстріляли площу Перемоги 14 липня, мерія долучилася до процесу капремонту їхнього бомбосховища. Хоча проблеми там є й досі, про що в матеріалі:
«У нашому укритті одночасно перебувало близько пів тисячі людей» Історія одного бомбосховища

Мешканці багатоповерхівки на Янгеля,69 зробили укриття у своєму будинку. Для цього переобладнали один з підвалів під будинком. Роботи виконали чимало: пофарбували стіни, вирівняли підлогу, поставили стільці та провели інтернет.

Про це в матеріалі: Підвал на Янгеля переробили в укриття. З жителів будинку гроші не збирали.

Крім того, у Вінниці облаштували першу в Україні судову залу в укритті. Вона має вентиляцію, два виходи, генератор. Тепер розглядати справи в апеляційному суді не завадить ні повітряна тривога, ні відключення світла.

Про це в матеріалі: Відкрили залу суду в бомбосховищі — тепер апеляція Вінниці працює під час повітряної тривоги

Своє укриття має і лікарня швидкої медичної допомоги. Сховище розраховане на 100 людей. В ньому подбали про вентиляцію, є підключений генератор і додаткові місткості для води. Також там встановлені ліжка для пацієнтів і медичне обладнання. Навіть можна проводити операції. Про що в матеріалі: В оновленому сховищі лікарні швидкої допомоги можна розмістити 100 пацієнтів і проводити операції.

Куди скаржитися на закрите укриття?

Адреси всіх укриттів, нагадаємо, є на онлайн-мапі. 

Ще їх розташування можна переглянути через мобільний застосунок «Укриття Вінниця» (завантажити на Android | iOS). Там можна переглянути, де знаходяться найближчі до вас укриття, їх режим роботи, а також дізнатися адреси облаштованих укриттів окремо в ОСББ, у житлових будинках та в різних установах і підприємствах.

Також в міськраді приймають пропозиції та скарги на те, які сховища зачинені під час повітряної тривоги, захаращені або мають інші проблеми. Їх можна подати в гугл-формі за цим посиланням.

 

Читайте також:

Укриття, яке витримало обстріл 14 липня. Як його облаштувати — ділиться досвідом голова ОСББ

Укриття побудують у чотирьох ліцеях Вінниці. Чи встигнуть до вересня?

«У нашому укритті одночасно перебувало близько пів тисячі людей». Історія одного бомбосховища

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Читач20

    В прибудованій будівлі на Стрілецькій, 48А (колишній дітячо-юнацький клуб "Зоря")  знаходиться бухгалтерія №3 департаменту освіти міськвиконкому з підвалами та можливістю додаткових  виходів, закуплено потужний електрогенератор, але  обладнати бомбосховище на тисячу людей влада не бажає, перевіряючи півали з одним входом
  • Sancho

    Чесно кажучи в укриття практично ніхто не ходить
  • Заяву писати в поліцію... морди бити, якщо не допомагає по-доброму...

    Foo CaCa reply

    .
  • Next

    Шановний автор, Валерій ЧУДНОВСЬКИЙ, Ви розповсюджуєте застарілу інформацію стосовно керівникА відділу з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної і оборонної роботи та режиму секретності Вінницької міської ради ОлегА ПарфіловА,  - він уже давно директор департаменту, І МАЄ ТРЬОХ ЗАСТУПНИКІВ, пенсію полковника, і відповідну зарплату.

    Валерий Чудновский reply Next

    Вніс правки, дякую!

    Next reply Валерий Чудновский

    Дрібниця, але дякую за  належне реагування. При зустрічі з тим парфіловим,    ( уже як з директором департаменту), запитайте його про пенсію і зарплату, і хто має опікуватись тими умовно названими сховищами.

keyboard_arrow_up