Відкрили залу суду в бомбосховищі — тепер апеляція Вінниці працює під час повітряної тривоги

Відкрили залу суду в бомбосховищі — тепер апеляція Вінниці працює під час повітряної тривоги
  • Першу в Україні залу судових засідань в сховищі, відкрили в Вінницькому апеляційному суді.
  • Судова система нараховує близько 777 судів, і в жодному з них нічого подібного не організували.
  • За два місяці і близько 60 тис грн — стільки тривав і коштував ремонт кімнати — і суд працює безперервно.

За словами Наталі Король, керівника апарату Вінницького апеляційного суду, за минулий 2022 рік, через повітряні тривоги перенесли більше 2000 судових засідань. Тому і виникла ідея адаптувати роботу суду до воєнних реалій.

— Під час повітряної тривоги і судді, і учасники процесу проходять в укриття, а по суті ми дуже часто спостерігали, коли сторони між собою з’ясовували певні речі (стосунки), — говорить Наталя Король. — Ми з головою проговорили, що для цього процесу не вистачає судді і ухваленого рішення — так народилася ідея створити альтернативну залу судових засідань.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация от 20 хвилин - Новини Вінниці (@vn20minut)

Відео дня
div>

 

Ще до повномасштабного вторгнення російських військ, в грудні 2021 року в апеляційному суді почали оглядати приміщення, які можуть використовуватись для укриття персоналу, а також відвідувачів суду. Комісія, яка була створена для цього, звернула увагу на підвальне приміщення 120 кв м, яке вміщує близько 120 людей. Тут є два виходи, туалетна кімната, місця для сидіння, питна вода, вентиляция, засоби пожежогасіння….

— Раніше це приміщення використовувалось як конвойне, і особи, які перебувають під вартою, тимчасово, на період коли вони очікують судових засідань, перебували тут, — розповідає Денис Ціпотан, заступник керівника апарату вінницького апеляційного суду. — Коли ввели військовий стан, ми почали повноцінно користуватись цим приміщенням, вже як укриттям. А для того щоб забезпечити безперервний судовий процес, вирішили облаштувати судову залу.

Як каже Денис Ціпотан, ця ідея стала дуже цікавою, ще й тому, що з огляду на те що судова система нараховує близько 777 судів — в жодному з них нічого подібного не організували.

— Ця судова зала всього 20.2 квадратних метри, це звичайно не дозволить взяти участь в засіданні всім хто бажає, але для суддів, секретаря, судового розпорядника, сторони обвинувачення, адвоката — місце є, — говорить Наталя Король. — А ще варто зазначити що в нас тут все працює в режимі відеоконференції. Адже через воєнний стан конвоювання не здійснюється, і всі судові засідання у кримінальних справах відбуваються в режимі відеоконференції. Тут варто згадати, ще одне рішення керівництва суду — ми передали обладнання і повне програмне забезпечення в вінницьке СІЗО, оскільки є дуже багато судових засідань — більше 1000. Тепер нам нічого не заважає слухати справи тут. Обладнання дозволяє здийснювати фіксацію, звукозапис і одночасно відеофіксацію судового засідання — в принципі ми не порушуємо жодної норми процесу.

За словами керівника апарату апеляційного суду, альтернативна зала судових засідань не відрізняється нічим від звичайної. Немає тут лише нарадчої кімнати, тому щоб судді могли порадитись, всі присутні будуть виходити з зали.

— До речі, чому ми говоримо саме про залу судових засідань? — говорить Наталя Король. — Тому що така вимога закону України «Про судоустрій і статус суддів» — Саме в спеціалізованому приміщенні повинен відбуватись судовий процес і здійснюватися правосуддя.



Читайте також:

«Під вікнами гуде генератор, не дає ні спати, ні жити, ні почути повітряну тривогу...» Чи є управа?

Як жити, коли над головою літають ракети? Про новини, сон, алкоголь і релакс говорять лікарі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up