«Під вікнами гуде генератор, не дає ні спати, ні жити, ні почути повітряну тривогу...» Чи є управа?

«Під вікнами гуде генератор, не дає ні спати, ні жити, ні почути повітряну тривогу...» Чи є управа?
  • Ми останнім часом живемо у суцільному гулі: гул війни, гул сирен...
  • А ще гул генераторів, який сьогодні є гулом життя кожного міста і Вінниці в тому числі.
  • Тому що, незважаючи на відключення електроенергії, потрібно навчатись, працювати, лікувати, допомагати, відпочивати.
  • Але на сторінці в фб «Безпечне місто Вінниця» з’явилося наступне повідомлення...

«Наважилася написати, бо вже немає сил терпіти. Пирогова, хрущовка 4-х поверхова. Стоматологія на першому поверсі. Генератор працює с 8-ї ранку до 21.00 вечора безперервно і без вихідних, незважаючи на відключення світла, і навіть під час повітряної тривоги і під час вибухів! Вже не один місяць вони не дають нам спокійно жити. Навкруги і магазини, і багато чого, але ніхто так голосно не деренчить та ще й бензином воняє, як цей «стоматолог».

Тут живуть інваліди, люди похилого віку, навіть із зачиненими вікнами ми не знаємо куди від цього гулу дітися. Вуха затискаємо ватою цілий день, чи берушами — все одно чути сильно. В нас від цього шуму, в багатьох головні болі, артеріальний тиск, в кого проблеми з судинами, навіть передінсультний стан, а в мене судоми постійно, я інвалід другої групи і цей нав’язливий гул на мене сильно давить, я його не витримує стільки годин підряд….».

До речі, ми писали про вплив шуму, в тому числі від роботи генератора на слух, якщо знаходитись біля нього надто близько і тривалий час.

Відео дня

Може, треба перевірити?

Втім, лор Анатолій Власенко з приводу конкретного випадку припустив інше.

— Генератори (зокрема, бензинові, які в переважній більшості ставлять підприємці) мають рівень шуму 95-100 дБ, що в тривалій перспективі може призвести до порушення слуху, але якщо мова про генератор, якій стоїть на вулиці — то в квартири до вінничан потрапляє максимум 80дБ (неприємно, але нешкідливо), — говорить лікар. — Втім, симптоми, описані жінкою, більше схожі на симптоми отруєння чадним газом, може, вони просто тривало дихають СО? А це вже питання до підприємця про правила встановлення генератора.

А тим часом, вінничанка Ольга продовжує:

«Цей стоматолог нам життя не дає. Ми не можемо завдяки йому навіть чути, коли повітряна тривога лунає… Моя мама після інсульту, хворі батьки. Якщо в людини порушення сну, вдень поспати нереально, тому що гул від генератора зранку до пізнього вечора. Крім того, що порушується спокій громадян, ще завдається багато шкоди здоров’ю цим 13-годинним гулом. Порушується закон ще й тим, що ігнорує сигнали тривоги».

На це повідомлення вже відреагувала поліція, зокрема, коментарем під дописом: «Ваше звернення зареєстроване, з вами зв’яжуться».

Для мирного часу є норми, а для війни?

А ми в свою чергу звернулися за юридичною консультацією до адвоката Аліни Шеремет. Яка, до речі, для об’єктивності коментаря з’їздила за вказаною адресою, щоб послухати саме того генератора на власні вуха.

— Але там було світло, і генератора я не побачила взагалі, — розповідає адвокат. — Хоча зараз і в тому районі і в багатьох інших вони гудуть. Навіть, якщо має місце порушення рівня шуму, все одно заклади мають якось працювати. Можливо, в них якийсь особливо гучний генератор, але зараз майже весь бізнес в таких умовах, не через власну ініціативу ж.

Тим не менше, за словами адвоката Аліни Шеремет, є стаття 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення».
І в цій статті зазначено:

«Органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров’я населення, шуму, зобов’язані здійснювати відповідні заходи щодо попередження утворення та зниження шуму до рівнів, установлених санітарними нормам. Та вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, в приміщеннях і на територіях жилих будинків і прибудинкових територіях».

— Шум при здійсненні будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівнів, установлених санітарними нормами для відповідного часу доби, — говорить адвокат. — За порушення цих вимог передбачена адміністративна відповідальність за статтею 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Тягне вона за собою штраф у розмірі 85-255 гривень для пересічних людей, та 255-510 гривень для посадових осіб та громадян — суб’єктів господарської діяльності.

— Щоб притягнути винних осіб до відповідальності, потрібно звертатися до поліції, — говорить пані Аліна і додає: — Діючим на даний час законодавством України не передбачено закриття або припинення роботи підприємств, установ та організацій під час повітряної тривоги. На даний час підприємства, установи, організації у Вінницькій області працюють під час тривоги на власний розсуд.

Є санітарні норми — хто їх дотримується

Так от, в державних санітарних нормах є допустимі рівні шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови.

У житлових приміщеннях допустимий рівень шуму:

  • з 08.00 до 22.00 — 40 дБ,
  • 0 22.00 до 08.00 — 30 дБ.

Максимальний рівень:

  • вдень — 55 дБ,
  • вночі — 45 дБА.

Для офісів та приміщень, обладнаних комп’ютерами або технікою для бізнесу, допустимий рівень шуму:

  • цілодобово — 50 дБ,
  • максимальний — 65 дБ.

До звичайних житлових будинків, поліклінік, будинків відпочинку:

  • вдень — до 70 дБ,
  • вночі — до 60 дБ.

Для цікавості:

  • 30 дБ — це шепіт і цокання настінного годинника,
  • 45 дБ — звук звичайної розмови,
  • 65 дБ — звук голосної розмови, який чітко чутно стороннім.

В мирні часи можна було у разі порушення шумового режиму поскаржитися в поліцію і оштрафувати порушників тиші. Сьогодні, така скарга буде адекватною, якщо порушується не санітарні норми шуму, а норми користування небезпечними приладами, такими як генератор.

Правила користування генераторами

Тому в ДСНС (державній службі з надзвичайних ситуацій не втомлюються повторювати правила користування генераторами. Зокрема:

  1. Ні в якому разі не вносити генератор у приміщення — на балкон, в під’їзд, в магазин чи кав’ярню. Адже під час його роботи виділяються токсичні речовини, від яких можна померти.
  2. Генератор має залишатись на вулиці під спеціальним навісом, який захищає від дощу та підтоплень. Також можна подбати про спеціальний контейнер, що додатково захистить прилад від опадів.
  3. Встановлювати генератор потрібно так, щоб відстань до найближчої поверхні (стіни, вікна тощо) була не менша за 6 метрів. Це важливо, тому що під час роботи він дуже нагрівається, і предмети поблизу можуть спалахнути;
  4. Заправляти генератор потрібно тільки на відкритому повітрі, а зберігати паливо необхідно якнайдалі (через ризик пожежі).
     

Читайте також:

Що змінилося у військовому обліку з початку 2023-го? Пояснює юристка

USB-адаптери та мобільні роутери: як повернути інтернет, коли світло вимкнене, а зв’язок поганий

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • AK

    Ото фахівцИв знайшли... Неук-Лор має розуміти, що не біля генератора сидять, а за 20-30 метрів, а це експоненційне послаблення на кожен метр, а "юристка" має розуміти, що "дозволений" шум до 40 Дб вже не дасть спати нікому, навіть у 31 дБ вписується тошнотворний шум який за пару годин вибісить. Тобто, якщо хто не розуміє, шум генератора буде дуже заважати, але це будуть ті самі дозволені 30-40 Дб. Тут з гігієнічної та юридичної точки прірва у законі, а це значить, що буде самоуправство — випадково згорить такий генератор. Недобізнесам потрібно звукоізоляцію робити своїх причандал. Моргуновим-Борзовим це не зрозуміти, бо у всіх них вдома критична інфраструктура (доречі, хороший термін для лохів придумали), тому, нічого це не змінить.
  • Stepan Soroka

    Що за маячню я тільки-но прочитав? Лор робить висновок про симптоми. Про юриста поки що промовчу. Але я дещо розбираюся в медицині. Вам слід запросити кардіолога, невропатолога, чи судинного хірурга, і навіть інфекціоніста, а краще всіх разом. Тривала гучність дійсно впливає на артеріальний тиск, на нейрони головного мозку, і не тільки. Не заздрю тим, в кого мігрені, чи нейро-дегенеративні хвороби, серцево-судинні, отруєння - окрема тема. Щось дуже маленький штраф за таку шкоду здоров'ю людей. Доречі яка реакция була на заяву, той стоматолог хоча б штраф заплатив? Просто цікаво. Взагалі то він повинен заплатити за лікування мешканцям того будинку.
  • Olga Rymar

    Який сенс цієї статті? Довести, що генератор працює тихо, і людина бреше? Адвокат каже неправду, в компетентності лікаря, який тут щось теж намагається довести, теж великі сумніви. Ви спитайте неврологів краще. Вони вам більше зможуть розповісти про вплив шуму на мозок людини і на загальний стан. Якщо генератор працює, коли є світло, то теж закон не порушується? Децибели децибелами, а люди є здорові, а є хворі. Як одна людина добре зауважила, розташування помешкання має значення і шумопоглинання вікон. Для одних негучно, для інших кошмар.
  • Christine Dinevich

    А людина, яка подала заяву, дала згоду на її використання журналістами? Я в цьому сумніваюся. Знаєте чому? Ці ніби то спеціалісти не враховують багато інших важливих факторів. Це розташування кімнат, квартири. Всередині будинку, чи крайня частина, вікна, де шумоізоляція не така досконала. А ще стан здоров'я. Різні люди по-іншому сприймають тривалу гучність, особливо з хронічними захворюваннями. Те що нормально і терпимо для одного може бути пеклом для іншого. Я чомусь відразу зрозуміла про який будинок йдеться розмова. І знаєте, останнім часом там майже вдень не вимикають світло. Багато годин воно є, але генератор все одно працює весь день, і занадто гучно. Я сьогодні його чула, коли у вікнах людей було світло. Тому щось тут не збігається. Багато чого.

keyboard_arrow_up