«Щодня більше двох годин знаходитесь близько від генератора — можете втратити слух»

«Щодня більше двох годин знаходитесь близько від генератора — можете втратити слух»
  • Втратити слух сьогодні простіше простого.
  • Вибух ракети неподалік — ви глухі.
  • Весь час слухаєте шум генератора — з часом ви глухі.
  • Як з цим впоратись, запитали у лора.

— Перш за все варто зрозуміти, як ми чуємо, — розповідає лор медичної клініки «МамаВрач» Анатолій Власенко. — А чуємо ми звуки від 0 до 130 децибел.

Нижче 0 дБ — ми не чуємо, більше 130 дБ — больовий поріг (такі звуки нам роблять фізично боляче). Звуки 130 і більше дБ роблять нам зле при короткій взаємодії (звук вибуху на певній відстані), звуки на рівні 95 — 100 дБ, роблять нам зле при тривалому впливі.

— Наприклад, прослуховування шуму на рівні 95 дБ дві години щодня протягом тижня несе ризик для зниження слуху, більш повільного, але прогресуючого, — розповідає Анатолій Власенко. — Тому є таке поняття, як професіональна приглухуватість — це коли, наприклад, працівники шумних цехів мають використовувати шумо- та віброзахист. Тому що при тривалому перебуванні у гучному цеху поступово слух буде погіршуватись, і це буде незворотньо.

Відео дня

Тепер про наше сьогодення

Лікар каже, тут можна згадати про генератори, якими останнім часом користуються підприємці, і не лише вони.

— Якщо кожен день, більше двох годин, ви знаходитесь близько від генератора (мінімально допустима відстань 6 м), це погано для слуху, — говорить лор. — Тому що більшість бензинових генераторів (а саме їх переважно використовують, бо вони дешевші) дають рівень шуму 95–100 дБ.

За словами лікаря, тривалий вплив шуму, веде до безповоротної втрати слуху тому що, всі ці проблеми зав’язані на відмиранні волоскових клітин внутрішнього вуха. Тобто ці клітинки поступово відмирають від перевантаження.

Що робити?

На думку фахівця, якщо людина, наприклад, працює в маленьких магазинах — де стоять такі бензинові генератори, можна скористатися активними навушниками, тими що мають активний шумодав або використовувати беруші. Але це може погіршити спілкування з людьми: ти працюєш, тобі треба людей чути. Не працюють в такому випадку і превентивні заходи, тобто не можливо прийти додому після роботи, закапати щось у вухо, щоб якось повернути цей процес назад — такого не буде.

Вихід — не бути поруч з генератором протягом тривалого часу. Або використовувати інверторні генератори, вони мають інший рівень шуму 70-72 децибела.

Трошки пояснень

— Є два основних види зниження слуху: кондуктивне та сенсоневральне, — розповідає Анатолій Власенко. — Мова — це коливання повітря, що викликає рух барабанної переділки, потім слухових кісточок середнього вуха і рідини у внутрішньому вусі. Якщо проблема у проведенні звукової хвилі по цих структурах, то і зниження слуху називається кондуктивним (провідним).

Основні причини кондуктивного порушення слуху:

Якщо проблема кондуктивна — слух можна відновити, ліками чи хірургічно.

За словами Анатолія Власенка, зовсім інша справа, коли маємо сенсоневральне зниження слуху. 

— Основною причиною сенсоневральної приглухуватості є пошкодження, а далі відмирання волоскових клітин, — говорить лікар. — І найгірша новина, що вони не вміють відростати заново. На їх порятунок є час до шести тижнів, якщо не встигли — лікувати вже немає чого. Якщо зниження слуху виникло різко — не зволікайте, часу на лікування може бути вкрай мало. Варто зрозуміти, якщо різке зниження слуху в нас триває дві доби і більше — скоріше за все, ці зміни ризикують залишитись з нами надовго

Причини ураження волоскових клітин внутрішнього вуха:

  • інфекційні хвороби,
  • отруєння токсичними речовинам,
  • тривалий вплив шуму/вібрацій,
  • навіть короткочасний вплив звуків голосніше за 130 дБ: акустична травма, баро травма,
  • вікові зміни.

Враження слуху по тривалості:

  • гостре (до 14 діб),
  • підгостре (2-6 тижні),
  • хронічне (довше за 6 тижнів).

Лікування може бути ефективним при гострому процесі дуже рідко при підгострому.

— Єдиним ефективним лікуванням, визнані системні гормони у високій дозі з поступовою відміною (преднізолон, метилпреднізолон), — говорить лор. — Перевага надається таблетованій формі. Якщо протягом 10 денного курсу немає покращення, то призначаються інʼєкції дексаметазону через барабанну перетинку у середнє вухо, але є проблема. Рекомендовано вводити дексаметазон з концентрацією 24 мг/мл, а у нас доступний тільки 4 мг/мл

За словами лікаря, відновити слух при хронічній формі, на жаль, не є реальним. А рекомендації: «Покрапатись судинними препаратами, щоб покращити слух чи запобігти погіршенню» — марні страждання та трата часу. Як би не хотілось легкого рішення, його немає.

 

Читайте також:

Як жити, коли над головою літають ракети? Про новини, сон, алкоголь і релакс говорять лікарі

Від голови, від живота, від зуба рятує таблетка анальгіну. Чому ж він майже всюди заборонений?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up