Що змінилося у військовому обліку з початку 2023-го? Пояснює юристка

Що змінилося у військовому обліку з початку 2023-го? Пояснює юристка
  • Роботодавці тепер мають перевіряти військовий квиток перед прийманням на роботу? Жінки-медики мають ставати на облік? Будуть видавати повістки в «Дії»?
  • Зібрали відповіді на поширені запитання про зміни в загальній мобілізації. 

Скоро буде рік, як ми живемо у стані повномасштабної війни. Починаючи з 24 лютого, президент оголосив загальну мобілізацію. Українців призивають до війська. 

З 1 січня 2023 року в Україні діє новий порядок взяття на військовий облік призовників, резервістів та військовозобов’язаних. Його ухвалив Кабмін у постанові №1487. Постанова передбачає кілька нововведень. Допомагала нам розібратися з цими змінами адвокатка Олена Сітарчук. 

Чи змінилися правила вручення повісток

За словами адвокатки Олени Сітарчук, особливих змін щодо вручення повісток немає у 2023-му році.

Відео дня

Їх, як і раніше, можуть вручати практично будь-де: на вулиці, в магазині чи на блок-пості. Бо Законодавством не встановлено місце, де можна або не можна вручати повістку. Однак, як нам раніше пояснювали експерти Асоціації правників України, повістка має бути вручена особисто, під розпис отримувача. В ній має бути обов’язково вказано: ПІБ призовника, рік народження та адреса; місце роботи. Також дата, час та адреса, за якою потрібно з’явитися. Має бути вказано застереження щодо необхідних документів та назва органу, печатка, підпис, ПІБ керівника ТЦКСП. 

Як розповідає Олена Сітарчук, керуюча Адвокатського бюро «Олени Сітарчук», повістки мають право вручати:

  • місцеві органи виконавчої влади (на даний час це місцеві військово-цивільні адміністрації);
  • виконавчі органи сільських, селищних, міських рад;
  • територіальні центри комплектування та соціальної підтримки;
  • керівники підприємств, установ та організацій, де працівниками є особи, яких викликають;
  • заклади освіти.

Як пояснює спеціалістка, якщо повістку вручив інший суб'єкт, то вона не може вважатися врученою належним чином. У такому разі краще взагалі відмовитися від отримання повістки, пославшись на те, що її вручає особа, яка не має відповідних повноважень.

—  Не зайвим буде зафіксувати будь-які контактні дані особи, яка намагалася вручити повістку (ПІБ, посада, місце роботи), а також за можливості зробити відеофіксацію спроби вручення повістки. Згодом ця інформація стане у пригоді при спробі притягнути до адміністративної відповідальності за відмову від отримання повістки, — розповідає фахівчиня. — Варто зауважити, що поліціянти не мають право вручати повістки, але можуть бути присутні при їх врученні.

Коли і кому треба ставати на облік

Внесли зміни й у віці для постановки на військовий облік. Якщо раніше потрібно це було робити починаючи з 17 років. То тепер — з 16 років. 

Як пояснює юристка, відтепер призовники, військовозобов'язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку:

  • за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання;
  • за місцем роботи / навчання;
  • у разі вибуття за межі України на строк понад три місяці — за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України.

Ставати на військовий облік тепер потрібно:

  • призовникам з 16 років до 27 років;
  • військовозобов’язаним та резервістам, які не досягли граничного віку перебування у запасі, у тому числі жінкам, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність.

Також Олена Сітарчук наголошує на тому, що новим Порядком № 1487 унормовано, що посольства та консульства України вправі вести військовий облік призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку. Вони тепер мають повідомляти ТЦК та СП про постановку або зняття з військового обліку громадян. 

— Тож тепер громадяни України зобов’язані ставити на військовий облік в закордонних дипломатичних установах України, — пояснює спеціалістка. 

Що змінилося у мобілізації жінок

До 2026 року українки не підлягатимуть обов'язковій мобілізації. Зміни стосуються лише системи постановки на облік. Про це повідомила заступниця Міністра оборони Ганна Маляр в ефірі телемарафону «Єдині новини». 

«Немає мобілізації жінок. Зараз є зміни, які стосуються системи обліку. До 2026 року навіть українки, які мають медичну спеціальність — єдину, за якою вони можуть підлягати мобілізації, не матимуть обов'язкової постановки на облік. Інші професії — тільки у добровільному порядку», — зазначила Ганна Маляр.

Як пояснює адвокатка, взяття жінок на військовий облік здійснюється після визначення їх придатності до військової служби. При цьому жінки-медики та фармацевтки, які не перебували на військовому обліку до затвердження нового Порядку № 1487, можуть влаштовуватися на роботу без обов'язкового військового обліку до 2026 року.

— Заклади освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за два місяці до завершення навчання подають список щодо таких жінок до ТЦК та СП, — розповідає вона.

Де можуть перевіряти наявність військового квитка

— З 2023 року обов’язком кожного роботодавця є перевірка військово-облікових документів у працівників, — каже юристка. — Крім того, роботодавець має перевірити факт перебування військовозобов’язаного на військовому обліку й актуальність його даних. Законодавство зобов’язує роботодавця протягом семи днів повідомити ТЦК та СП про прийом або звільнення із роботи військовозобов’язаного, призовника чи резервіста.

За словами спеціалістки, заклади освіти також здійснюють зарахування на військовий облік. А отже  при вступі (поновленні на навчання) мають вимагати подання військово-облікових документів. 

Вона пояснює, що відтепер ЦНАПи при проведенні реєстрації місця проживання / зняття із реєстрації місця проживання також будуть перевіряти:

  • наявність військово-облікових документів: посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), військового квитка або тимчасового посвідчення (для військовозобов'язаних), військового квитка (для резервістів);
  • наявність відмітки про взяття на військовий облік.

Чи будуть видавати повістки у «Дії»

Згідно з постановою Кабінету міністрів у «Дії» й справді має з’явитися електронний військовий квиток. Однак Мінцифрі заспокоюють, що повістки через застосунок надходити не будуть. 

Також з 2023 між Єдиним державним реєстром військовозобов’язаних, призовників та резервістів й різними державними базами буде відбуватися обмін даними. Взаємодіяти планують й через «Дію». Але дат, коли це остаточно запрацює, немає. 

Яка відповідальність передбачена за ігнорування повістки

З цим змін у 2023 році немає. Відповідальність, як і раніше, залежить від того з якою метою військовозобов'язаний повинен викликатись до ТЦК та СП.  

— Якщо військовозобов’язаного викликали для уточнення даних або проходження медичної комісії — буде адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 850 грн до 1700 грн або від 3400 грн до 5100 грн, — пояснює Олена Сітарчук. — Водночас, якщо людина неодноразово не з'являлася для проходження медичного огляду без поважних причин, таку поведінку можуть розцінити, як ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. А це вже є підставою для притягнення до кримінальної відповідальності за статтею 336 Кримінального кодексу України. Це тягне за собою позбавлення волі на строк від 3 до 5 років. 

Хто і як може отримати відстрочку від призову

Юристка Олена Сітарчук надала нам вичерпний перелік тих, хто може отримати відстрочку від призову, посилаючись на приписи статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». 

Отож, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:

  • заброньовані за державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами,
  • особи з інвалідністю та особи непридатні до військової служби за станом здоров'я на термін до 6 місяців (з наступним проходженням ВЛК);
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа;
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;
  • усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;
  • зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які потребують постійного догляду;
  • які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;
  • опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
  • жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби, визначених ст. 2 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»;
  • інші військовозобов'язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.
     

Читайте також:

Якщо не можеш повпливати на ситуацію, впливай на себе. Як? Прості поради на складний час

У Вінниці родинам військових нададуть всебічну підтримку. Яку і куди звертатись?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Joyful Ojoma

  • Taras Poland

    А де робота ..за тарілку супу ?
  • Любов Панасюк

    Тільки чомусь в списках призовників немає дітей тих хто при владі в країні ,в області ,в районі.

    Алена Салецька reply Любов Панасюк

    Любов Панасюк їх не можна...бо вони уже інваліди
  • Сергій Романов

    В льохи порошенко перевірите коли воно знову в дупутати полізе.

    Сергій Романов reply Сергій Романов

    Victoria Chanв цих теж перевірите, я не заперечуватиму.

    Victoria Chan reply Сергій Романов

    Сергій Романов а в бубончика перевіряли?) Ой, вибачте, #боневтік не служив

keyboard_arrow_up