У Вінниці родинам військових нададуть всебічну підтримку. Яку і куди звертатись?

У Вінниці родинам військових нададуть всебічну підтримку. Яку і куди звертатись?
«Зараз головне, щоб люди почали звертатися», — каже Валентина Войткова. У мерії хочуть спочатку зрозуміти, яка допомога найбільше потрібна членам сімей захисників та захисниць / Фото ілюстративне, unian.net
  • Запустили послугу психологічної та соціальної підтримки родинам військовослужбовців. 
  • Програма розповсюджується на родичів наших захисників і захисниць, з-поміж вінничан та переселенців, які офіційно зареєстровані на території Вінницької міської громади.
  • То яку допомогу вони зможуть отримати? Відповідь на це та інші питання отримали від керівниці департаменту соцполітики Валентини Войткової.

— Усі сім'ї захисників та захисниць, які є в нашій територіальній громаді, не повинні бути обділені. І ми маємо надавати їм соціальний супровід. Щоб це не було від моменту до моменту, — каже Войткова.

Для отримання допомоги вінничан та офіційно зареєстрованих ВПО, в родинах яких є військовослужбовці, просять звернутися за телефонами:

  • Правобережне управління соцзахисту, Космонавтів, 30. Номери телефонів: (0432)50-83-88, (0432)50-91-33, 097-101-58-40, 063-856-62-72.
  • Лівобережне управління соцзахисту, Замостянська, 7; (0432)50-86-70, (0432)50-86-77, 097-101-45-18, 063-856-62-75.
  • Департамент соціальної політики міськради, Соборна, 50, (068)-98-38-318.

— Людина отримає талон попереднього запису на прийом. І далі, разом з фахівцем, заповнять анкету, де вкаже, яку підтримку потребує, — пояснила Валентина Войткова.

Відео дня

Яку допомогу зможуть отримати люди? 

Це буде всеохопна підтримка: медичне обслуговування, освіта і навчання, соціальний захист (пільги, пенсії та інші соцвиплати - авт.), юридична допомога, психологічна допомога, гуманітарна підтримка (зокрема, продуктові набори) в межах компетенції органів Вінницької міської ради.

Питаємо, на кого з родичів ця програма буде розповсюджуватися?

— Попередньо, є пропозиція, що ця комплексна підтримка родин військовослужбовців буде розповсюджуватися на родичів першої лінії — чоловік або дружина військових, батько, мати, діти, з якими у захисника / захисниці є спільний побут. Конкретний перелік людей уточнимо порядком, який зараз розробляється і потім має бути затверджений на сесії міськради, — відповіла директорка департаменту соцполітики Валентина Войткова.

— А чому ця програма розрахована тільки на мешканців Вінницької міської громади та переселенців, що у нас зареєстровані? — спитав журналіст.

— Ми не можемо охопити за рахунок бюджету нашої громади усю область. Бо в кожної громади свої кошти, свій бюджет і відповідно, на місцях люди повинні ухвалювати чи потрібна їм, подібно до нашої, програма підтримки родин військовослужбовців, — відповіла Войткова.

Психологічна допомога не буде разовою

З соціальною та продовольчою підтримкою, в цілому зрозуміло. Але як йдеться в оголошенні на сайті міськради, допомогу надаватимуть ще й психологічну. Вона буде розповсюджуватися на родичів військових, що наразі на фронті. І також на членів сімей, які чи втратили своїх захисників, або ж вони є безвісти зниклими.

«Витягнути» з важкого психоемоційного стану таких людей дуже непросто. Хто це буде робити? Або їм можна буде розраховувати виключно на одноразові консультації через телефон?

— У нас, в центрі соціальних служб, є шість психологів. А також ми співпрацюємо з психологами із Міжнародної організації з міграції, які надаватимуть свої послуги. Може бути й спілкування через телефон, і наживо на прийомі в фахівця. Тільки консультаціями ця психологічна підтримка не обмежиться: якщо людині потрібна буде тривала терапія, то вона зможе її безплатно отримати, — пояснила директорка департаменту соцполітики Валентина Войткова.

Програма буде вдосконалюватись

Після опрацювання анкет від родин військових, може виникнути потреба як у створенні нової послуги / пільги, так і в доопрацюванні вже діючих.

— Ми це обговорювали на нарадах. І коли почнемо спілкуватися з сім'ями захисників й захисниць, то побачимо, де і що потрібно буде доопрацювати, — говорить директорка департаменту соцполітики. — Власне, ця програма з анкетами, яку ми запускаємо, діє і для того, щоб ми вдосконалили усю систему з наданням підтримки родинам захисників й захисниць.

— І що, на вашу думку, потрібно буде доопрацьовувати? — спитав журналіст. 

— Зараз це складно сказати, бо ми тільки на початку. Гадаю, що базові потреби — оформлення пільг, оформлення гуманітарних наборів, медична допомога тощо — для людей з-поміж родин військовослужбовців, будуть забезпечені. На перспективу, на мою думку, потрібно буде напрацювати програму реабілітації самих військовослужбовців. І це буде величезний пласт роботи, — каже Войткова.

Наостанок вона сказала, що зараз головне, щоб люди почали звертатися до них.

— Щоб ми зрозуміли, яку підтримку родинам військовослужбовців потрібно надати. Спільно, ми спробуємо вирішити нагальні питання. Ніхто не має залишатися наодинці зі своїми проблемами. Сильні, лише коли разом, — сказала директорка департаменту соцполітики Валентина Войткова.

Куди звертатись з питань безвісти зниклих та полонених військових

У Вінниці, нагадуємо, на базі «Ветеранського простору», діє Офіс регіональної координаторки Уповноваженого Кабінету міністрів України з питань безвісти зниклих осіб за особливих обставин. Звертатися по допомогу можуть як жителі Вінницької територіальної громади, так і області за телефонами:

  • (097)-723-27-97 (Марія Довжик);
  • (093)-570-06-01 (гаряча лінія для звернень).

Крім того, у Вінниці працює Консультаційний центр Центрального регіону Координаційного штабу поводження з військовополоненими. Його головна місія – повернення українських військових та цивільних з полону.

Телефон приймальні Консультаційного центру Центрального регіону: 0 800 200 606.

Адреса Консультаційного центру Центрального регіону: Вінниця, Театральна, 15 (прийом за попереднім записом); Час роботи: з 09:00 до 18:00, з понеділка по п’ятницю.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли, як вінничанам можна отримати технічні засоби реабілітації та протезно-ортопедичні вироби.

 

Читайте також:

Муніципальна допомога вінничанам: хто зможе отримати 500 гривень

Щось дешевшало, щось дорожчало: як торік змінювалися ціни на одяг, їжу та інше

Твоя кров може воювати. Як стати донором: найпопулярніші питання

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up