Укриття, яке витримало обстріл 14 липня. Як його облаштувати — ділиться досвідом голова ОСББ

Укриття, яке витримало обстріл 14 липня. Як його облаштувати — ділиться досвідом голова ОСББ
  • Вимушено пройшов «контроль якості» прихисток в будинку на Коцюбинського.
  • Цей дім, що неподалік від Будинку офіцерів, також зазнав суттєвих ушкоджень від ракетного удару росіян 14 липня. Усі, хто були в найпростішому укритті залишилися живими й здоровими.
  • Голова ОСББ, що утворено у цьому будинку, Оксана Мезенева поділилася з нами досвідом, що має бути в укритті. А також розповіла, як вони зараз з нього роблять ще й пункт обігріву.

— У нас облаштоване укриття. Воно невеличке, але дає нам надію на те, що воно нас збереже, — каже на початку зустрічі голова ОСББ на Коцюбинського Оксана Мезенева.

Їхній будинок знаходиться впритул до площі Перемоги. І мешканці натерпілися жаху, коли росіяни 14 липня обстріляли Будинок офіцерів.

— З перших трьох під’їздів повилітали вікна, разом з рамами. Покрівлю побило осколками. Усе це падало перехожим на голови. Але наше укриття витримало. Всі, хто тут був, залишилися живими й здоровими,— каже Мезенева.

Відео дня

Перед настанням зими мешканці цього будинку вирішили, що разом з укриттям в будинку буде діяти ще й пункт обігріву, для якого вже заготовили буржуйку та генератор.

Наче «квартира» зі зручностями

Оксана Мезенева опікується будинком, якому близько 80 років. Він складається з кількох частин на чотири й п’ять поверхів, загалом розрахований на вісім під’їздів. 

Тут досі ліквідовують наслідки ракетного обстрілу площі Перемоги: за сприяння міськради міняють покрівлю та вікна у під’їздах, благодійні організації допомогли мешканцям будинку замінити вибиті вікна у квартирах.

Прямуємо до укриття, яке тут в одному з підвалів. Після сходів «ховається» дещо тісне приміщення з низькою стелею. Але тут чисто, а у повітрі не відчувається традиційних запахів підвалів — каналізації, вогкості та плісняви.

— Ми почали займатися цим приміщенням ще задовго до війни. У 2016 році поміняли труби холодного і гарячого водопостачання. Зробили кімнату, щоб прибиральниця мала тепле місце, де перевдягнутися взимку, — згадує голова ОСББ Оксана Мезенева. — З настанням великої війни я повністю перемикнулася на те, щоб це приміщення переробити під укриття.

Почали з прибирання. Потім люди позносили у підвал теплі речі та стільці. Згодом, робили стяжку підлоги. Власноруч потинькували та пофарбували стіни.

Тепер їхнє укриття поділено на кімнати. Є імпровізована «дитяча», в якій є забавки для дітей. Є своєрідна «відпочивальня» з великим диваном, на якому можна не тільки присісти, а й лягти. Тут також є телевізор, електрочайник, запас харчів і води, аптечка та багато іншого.

— Завдяки перемозі на конкурсі від «Подільської громади» ми отримали десять тисяч гривень і за ці кошти зробили в укритті туалет з помпою. Я вважаю, що це першочергова річ, адже коли люди в стресі, то й діти, й дорослі — всім дуже хочеться в туалет, — говорить Мезенева.

І до того ж в укритті є безплатний Інтернет: його провів місцевий провайдер «Еверест». Голова ОСББ каже, що цей Wi-Fi для них безоплатний, поки триватиме війна.

«Цей прихисток ще є куди розширяти»

З їхнього укриття є три входи-виходи, що голова ОСББ вважає «дуже цінною особливістю цього приміщення».

— Бо ми в будь-якому разі зможемо вибратися з цього укриття. Ба більше, під укриття ми переобладнали тільки один підвал. А таких під наших будинком є ще сім! Тобто, ми можемо суттєво розширити приміщення для сховку, — каже Оксана Мезенева.

Зараз приміщення опалюється завдяки теплу, що проходить через елеваторний вузол. На випадок НС в них заготовлена буржуйка та генератор

І до слова, це почали робити й самі мешканці.

— Одна жінка, в якої була однорічна дитина, переобладнала одну з комор в підвалі під кімнату: поставила диван, телевізор, постелила лінолеум на підлогу, ми допомогли побілити стіни та провести освітлення. Там у перші дні війни вона з дитиною і ночувала. Бо тоді нічого не було зрозуміло, й тривоги були значно частіше. Не так, як зараз, — згадує Мезенева.

Крім перспективи розширення, в ОСББ вже працюють в напрямку того, щоб зробити пункт обігріву в укритті.

— Ми отримали рекомендації від міськради, що потрібно зробити пункт тимчасового обігріву, на випадок аварійних відключень світла, газу та опалення. Обговорила це з мешканцями, і ми вирішили, що треба придбати генератор (потужність до 3 кВт, 20 тисяч гривень - авт.) та буржуйку, — каже голова ОСББ.

Мешканці на це погодилися й тому, каже Оксана Мезенева, що міськрада пообіцяла компенсувати 50% витрат на пункт обігріву ремонтом в будинку.

— Буржуйка у нас поки не підключена. Міркуємо над тим, як і куди вивести димохід. Генератор вже є. Ми його увімкнемо, коли буде надзвичайна ситуація зі світлом, — говорить голова ОСББ Оксана Мезенева. — Українцям все під силу. Ми багато чого не знаємо, багато чого не вміємо. Але життя нас вчить. Навіть у такий складний та небезпечний час.

Поради, чим потрібно обладнати укриття

— Що важливо? У пункті обігріву обов'язково мають бути ковдри, пледи. 14 липня був обстріл. На вулиці 25 градусів тепла. Але всіх у підвалі трусило: частково від прохолоди, частково від стресу. Ці ковдри нам стали у пригоді: люди у них куталися, пили гарячий чай і заспокоювалися, — каже голова ОСББ Оксана Мезенева.

На випадок, якщо в їхньому укритті доведеться ночувати — є матраци, подушки, каримати, спальники та навіть стара армійська розкладачка.

— Наступне — треба мати якийсь запас теплих речей. Знову ж таки, був обстріл й моя донька вибігла з квартири в одній нічній сорочці. А тут в укритті й сусіди, і незнайомі люди. Добре, що завчасно повісили зимові куртки. От в одну з них я й вділа доньку. Тому, деякі речі потрібно. Ніхто не знає, де і як нас може застати біда, — радить Оксана.

Крім того, в їхньому укритті є запас як питної, так і технічної води. Разом з цим — мінімальний запас харчів, які мають довгий термін зберігання: печиво, сухарі, галети, чай. І ще треба мати одноразовий пластиковий посуд.

— В одній з шаф ми зберігаємо аптечку, ліхтар, свічки, одноразові рукавиці. І свисток є. Дивилася «Титанік», то там головну героїню фільму, Розу, врятував якраз свисток. Поклала його про всяк випадок, бо хто його знає, як воно буде, — каже голова ОСББ.

— Я вважаю, це для нас серйозний урок. Що не треба було так безтурботно поводитися, коли війна була далеко. Потрібно було вже давно готувати укриття, на всяк випадок. Зараз, коли ми вже трошки підготувалися, я буду спокійніша, що мій онук, якому чотири роки, тут буде в безпеці, — додала Оксана Мезенева.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали про пункт обігріву на Брацлавській, де мешканці зробили мікро-ГЕС.

 

Читайте також:

«Військові захищають нас, а ми їх». Про волонтерів, які плетуть сітки з 2014 року

Міський голова Сергій Моргунов відповів на питання вінничан

Що є в пунктах обігріву, які мерія робить за гроші Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач

    Ви брешете і не червонієте!

    В той будинок потрапив осколок, а не ракета. Тому він і не рухнув.

keyboard_arrow_up