З буржуйкою та мікро-ГЕС. На Брацлавській зробили пункт обігріву в будинку

З буржуйкою та мікро-ГЕС. На Брацлавській зробили пункт обігріву в будинку
У пункті обігріву вже є буржуйка. А за альтернативне джерело енергії тут відповідає саморобна гідроелектростанція, яку склав мешканець будинку Іван Верещак
  • Війна змусила мешканців будинку на Брацлавській переробити свої підвали на укриття.
  • На цьому не зупинилися — перед початком зими одне з укриттів дообладнали буржуйкою і зробили пункт обігріву.
  • А на випадок відсутності світла електроенергію вони отримуватимуть з власної гідроелектростанції. Скільки усе це коштувало?

— У нас все дуже скромно, — попереджає на початку зустрічі голови ОСББ «Травневе-31» Надія Педоренко. — Це ж все-таки підвали.

Під укриття в їхній дев’ятиповерхівці на Брацлавській переоблаштували два підвали. Приміщення з вузькими коридорами та сараями мешканців. Але охайні та чисті. Є місця для сидіння, та, в цілому, тут тепло: завдяки трубам гарячої води та опалення, що проходять крізь підвал.

І що цікаво — їхні підвали не закриваються на замок. Надія каже, що так роблять, аби будь-хто міг сховатись під час повітряних тривог в їхньому укритті.

Відео дня

Де брали гроші

— Ще до війни ми, на щастя, поміняли труби в підвалах. Бо раніше тут стояла вода. Тепер нам вже простіше. Прибрали приміщення, люди самі знесли лавки, стільці. До нас приходили не тільки з нашого будинку, але й з сусідніх, — розповідає Надія Педоренко.

Голова ОСББ одразу веде в пункт обігріву, який нещодавно доробили. В невеликій кімнаті, яка закривається дверима, стоїть буржуйка. Її модернізував місцевий житель Іван Верещак — приварив ще металеву бочку, аби затримувати більше тепла.

— Цю конструкцію можна ще викласти вогнетривкою цеглою, щоб буржуйка довше зберігала тепло. Наразі цього нам вистачить, приміщення для пункту обігріву в нас невелике, — каже Іван.

За словами Надії Педоренко, на усе приладдя — буржуйка, труби до неї, роботи по тинькуванню стін, стяжка підлоги, закупівля вогнегасників та інші дрібниці — витратили загалом до 15 тисяч гривень.

— Пункт обігріву нам вдалося зробити завдяки гранту від «Подільської громади». Фонд проводив конкурс «Укриття для життя», в якому ми були одними з переможців і отримали 10 тисяч гривень призу. Решту додали з рахунку ОСББ. Окремо кошти з мешканців будинку не збирали, — сказала голова ОСББ.

Про саморобну ГЕС

На вулицю з укриття ми виходимо через інший прохід. Раніше на місці цього виходу було слухове вікно, але мешканці будинку вирішили переобладнати його в аварійний вихід, щоб з укриття було два входи-виходи.

Бачимо, що труба від буржуйки орієнтовно за 4-5 метрів від зовнішньої стіни будинку. Це все-таки не так далеко. І є ймовірність, що дим потраплятиме до квартир людей через відкриті вікна.

— Так, з цього були суперечки. Люди пропонували нам тягнути трубу аж до річки (поблизу їх дому тече річка Вінничка - авт.). Але я мешканцям будинку пояснювала, що ця буржуйка працюватиме тільки в екстрених випадках: коли тривалий час не буде опалення і газу, — каже Надія Педоренко. — А зараз ми вам покажемо, звідки добуватимемо електроенергію, якщо у мережі не буде світла.

Крізь прохід в гаражах, що за будинком, прямуємо просто до річки. У річищі обертається колесо саморобної гідроелектростанції. Сконструював її місцевий житель Іван Верещак.

— Побудувати мікро-ГЕС — це була моя давня мрія. Зробив усе з підручних матеріалів. Колесо вже пару місяців як крутиться. Потрібен ще генератор, бо ставив тракторний, на 1000 Ватт, але ГЕС його не тягне, — каже Верещак.

На перспективу, за його словами, отриману електроенергію від цієї ГЕС можна буде використати на освітлення приміщення, або накопичувати в автомобільних акумуляторах.

— У мене є перетворювач з 12 вольтів на 220, тому ми запросто щось під’єднати. І ця річка взимку не замерзає, тому ми матимемо «вічний двигун» цілий рік, — сказав Іван Верещак.

У півсотні будинках поставили генератори для пунктів обігріву

Мешканці Вінниці долучаються до закликів міськради й на додачу до муніципальної мережі пунктів обігріву створюють такі приміщення у власних багатоповерхівках. 

Відтак, 29 пунктів обігріву облаштували в багатоповерхівках, які знаходяться на обслуговуванні ЖЕКів. Люди зробили там ремонт приміщень і закупили генератори. Ще 27 генераторів закупили у будинках, в яких створені ОСББ. Про це повідомляють у Вінницькій міськраді.

Частину коштів, які були витрачені на обладнання пунктів обігріву, міська влада компенсує через ремонт місць загального користування. 

Для цього люди мають облаштувати підвал свого будинку під пункт обігріву, наприклад, прибрати його, зробити освітлення та придбати генератор. А далі мешканці зі зібраними документами мають звернутися до департаменту житлового господарства Вінницької міськради. 

Якщо, наприклад, придбаний генератор коштував 50 тисяч гривень, на половину цієї суми, тобто 25 тисяч, мешканці можуть замовити виконання коштом бюджету громади тих чи інших робіт в місцях загального користування. Це може бути заміна вікон на енергоощадні, ремонт електрощитових, системи електропостачання в будинку чи підвалі тощо.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали як в ОСББ на Масложирі облаштували пункт обігріву.

 

Читайте також:

Що є в пунктах обігріву, які мерія робить за гроші Вінниці

Підвал на Янгеля переробили в укриття. З жителів будинку гроші не збирали

У Вінниці мешканці ОСББ зробили пункт обігріву. Скільки витратили грошей?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up