Підвал на Янгеля переробили в укриття. З жителів будинку гроші не збирали

Підвал на Янгеля переробили в укриття. З жителів будинку гроші не збирали
«Надихнув приклад на Стельмаха, де люди зорганізувались і зробили укриття», — сказав уповноважений по будинку Олександр П’ятих. У їх будинку більшість робіт виконали власними силами, а матеріали для ремонту купували за спонсорську допомогу / Фото, відео у матеріалі: Валерія Болотова
  • З Wi-Fi, у безпеці та в комфорті. Мешканці багатоповерхівки на Янгеля,69 зробили укриття у своєму будинку. Для цього переобладнали один з підвалів під будинком.
  • Роботи виконали чимало: пофарбували стіни, вирівняли підлогу, поставили стільці та провели інтернет.
  • А що цікаво, то на ремонт приміщення не витрачали гроші мешканців будинку. Де тоді брали кошти?

— Наш будинок був зданий в експлуатацію 40 років тому. Коли я став уповноваженим по будинку, то в підвалі жаби квакали, — каже уповноважений по будинку Олександр П’ятих. — Шість років тому ми його капітально відремонтували: прибрали сміття, замінили гаряче і холодне водопостачання. Роботи по всьому будинку було виконано чимало, але цей підвал ніколи не планувався під укриття.

В кінці серпні писали, про те, як мешканці будинку почали робити укриття у цьому будинку. Нещодавно роботи завершили, подивились на результат.

Надихнув приклад інших вінничан

Чому взялися за переобладнання підвалу під укриття? Поблизу їхнього будинку, в кроковій доступності, немає інших сховищ. Тож довелося шукати безпечне місце у власній багатоповерхівці.

Відео дня

— Люди в перший тиждень війни регулярно спускались в підвал. Людей було багато, а місця мало. Зрозумів, що треба облаштовувати це приміщення, щоб було всім комфортно. Зібрали ініціативних жителів й почали просто з прибирання приміщення, — каже Олександр.

На глобальні зміни, каже уповноважений по будинку, надихнув приклад мешканців багатоповерхівки на Стельмаха.

— Там люди зорганізувались і переробили власний підвал під укриття. Навіть туалет зробили. Я подумав, а чого ми так само не можемо? От і зробили, — каже П’ятих.

Щоб збільшити корисну площу в підвалі розвалили комори мешканців. Люди на це погодилися, бо власна безпека важливіша за сараї.

— Далі ми побілили та пофарбували стіни, зробили ще один вихід з підвалу. Він аварійний, якщо основний прохід завалить. Більшість робіт виконували власними силами, гроші витрачали тільки на матеріали, — розказав уповноважений по будинку.

Що найцікавіше, то мешканці не платили за ремонт укриття. Вдалося залучити спонсорську допомогу.

Де брали гроші

Найбільша і, напевно, найдорожча робота, яка була виконана під час ремонту укриття — це бетонна стяжка підлоги.

— Допоміг місцевий депутат Петро Бабій. За його гроші, а це близько 15 тисяч гривень, зробили бетонну стяжку підлоги у підвалі, — говорить Олександр П’ятих. — Потім фонд громади «Подільська громада» проводив грантовий конкурс «Укриття для життя». Подав заявку і виграв 10 тисяч гривень на облаштування укриття. А ще ми отримали Інтернет в підвалі: це наш місцевий провайдер, компанія «Еверест» проклала мережу, подарувала роутер і надає безоплатно інтернет-трафік.

Якраз за кошти з гранту в підвалі пофарбували стіни та проклали освітлення. Вдалося безоплатно завезти стільці для укриття.

— Меблі ще завозимо, щоб зробити спеціальні місця, де можна буде не лише сидіти, а й можна буде прилягти, на випадок, якщо доведеться довго перебувати в укритті, — сказав уповноважений по будинку.

— Багато людей не вірять, що у підвалі можна врятуватись від бомб росіян, — каже журналіст.

— Багато не вірять, але подивіться сюжети телеканалів з інших міст. Саме у підвалах укриваються від російських ракет жителі Запоріжжя, Дніпра та інших міст. Іншого укриття в нас немає, — відповів Олександр.

Якщо буде спонсор — готові робити пункт обігріву

Питаємо в Олександра, а чи будуть в їхньому будинку робити пункт тимчасового обігріву? Зокрема, встановлювати обігрівачі та генератор в укритті; чи облаштувати пічку на дровах, щоб в разі ракетних атак по вінницькій інфраструктурі люди не мерзли в будинку.

— Я вже придивлявся до купівлі буржуйки. На Центральному ринку за неї просять 7000 гривень, плюс треба кошти на димохід. Але в нас таких грошей немає. Мешканці в нашому будинку — це, переважно, пенсіонери. Якщо буде спонсорська допомога чи черговий конкурс в місті, спрямований на облаштування пунктів обігріву, то ми готові долучитись й до цього, — сказав уповноважений по будинку.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли як в ОСББ у Вінниці самі створили пункт обігріву.

 

Читайте також:

Через ракетні обстріли у місті може зникнути світло. Як підготуватися до аварійних відключень?

Комок в горлі — як температура, може бути проявом безлічі захворювань Яких саме розкажуть лікарі

Де дешевше, де дорожче? Склали рейтинг вінницьких новобудов

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Yana Zablotska

    Пошана такому старшому по будинку. Гарна співпраця депутата з членами громади
  • Tala Krypina

    Умнічки . Голова ОСББ на своєму місті і не дарма отримає зарплату .
  • Олег Каськов

    Депутат допоміг... Фонд громади...
    А мала держава. Як не зробити,то допомогти коштами
  • Ноконечна Юля

    Непогано

keyboard_arrow_up