У Вінниці мешканці ОСББ зробили пункт обігріву. Скільки витратили грошей?

У Вінниці мешканці ОСББ зробили пункт обігріву. Скільки витратили грошей?
Для пункту обігріву закупили генератор. Його вмикатимуть, якщо крім газу через обстріли зникне ще й світло у будинку
  • У новобудові на Янгеля мешканці одного з ОСББ створили пункт тимчасового обігріву. Робили за власні кошти.
  • Тепер на випадок аварійних відключень газу, через обстріли росіян, у їхньому укритті є обігрівачі.
  • А якщо зникне електрика — увімкнуть бензиновий генератор. Скільки все це їм коштувало і де брали гроші?

Зустрічаємось на подвір’ї дев’ятиповерхівки, де діє ОСББ (об’єднання співвласників багатоповерхівки - авт.) «Затишний двір-1». Двоє молодих чоловіків — голова об’єднання Дмитро Цісар та його заступник Ярослав Скапровський, просять зачекати, бо якраз збирались притягнути бензиновий генератор з гаража до укриття.

Голова ОСББ натискає на пуск, і з пів обороту заводиться мотор генератора. Потужність — п’ять кіловатів. На виході видає необхідних 220 вольтів напруги.

— Нам пощастило його придбати. Один з мешканців будинку запропонував новий генератор всього за 33 тисячі гривень, — пишаючись покупкою говорить Дмитро Цісар. — На 5 кіловатів зараз такого не дістанеш. А його нам має вистачити на всі потреби в укритті.

Відео дня

Укриття робили з першого дня війни

Подальша розмова проходить вже у самому укритті. В їхньому будинку — це просторе підвальне приміщення з високою стелею. До початку повномасштабної війни в підвалі було облаштована тільки окрема кімната, де на наради збиралося правління об’єднання співвласників.

— Широкомасштабний наступ росії змусив нас облаштовувати укриття, щоб отримати безпечне місце в кроковій доступності, — каже заступник голови ОСББ Ярослав Скапровський.

Чоловік каже, що його вразило наскільки згуртувались мешканці дому.

— У перші дні не було зрозуміло, що буде далі. Але люди не занепадали духом, і зносили в укриття усе, що необхідно для комфортного перебування: теплі речі, їжу, закрутки, ковдри, обігрівачі, електрочайники та навіть мікрохвильовки. Лави зробили з дерев’яних дощок, побілили стіни, наклеїли пінопласт, щоб було зручніше сидіти. Добу ми в цьому укритті точно просиділи, — говорить Скапровський.

Оскільки їхній дім — новобуд, збудований у 2015-2016 роках, то капітальних ремонтів укриття не потребувало. Єдине, що зробили з масштабних робіт — це підняли рівень підлоги, засипавши щебенем.

— Наше укриття розраховане на 50-60 людей. Люди сюди регулярно спускаються. Коли був масований обстріл (10 жовтня - авт.), то усі місця були зайняті, — зауважив заступник голови ОСББ.

Скільки витратили

— Усе, що ви бачите, створили наші ініціативні мешканці, — каже голова ОСББ Дмитро Цісар.

Пункт обігріву, за його словами, вирішили робити після того, як отримали «добро» на зборах співвласників.

— Вінницька міська рада надіслала листа, в якому рекомендувала облаштувати пункт тимчасового обігріву. Мовляв, цієї зими є ризики, що росіяни будуть стріляти по нашій інфраструктурі й можуть бути аварійні відключення газу, світла і тепла. Тож зібрались з людьми із нашого будинку та вирішили, що про всяк випадок нам треба створити пункт обігріву.

Генератор коштував їм близько 33 тисячі гривень. Зараз подібний агрегат продають за ціну, від 40 тисяч

Питаємо, де брали на все це гроші? У тому числі на закупівлю генератора. Голова ОСББ Дмитро Цісар відповів, що окремо кошти не збирали.

— Використали ті гроші, що були закумульовані на рахунку ОСББ, — каже Дмитро. — Також отримали грант по програмі «Укриття для життя» від благодійного фонду «Подільська громада», а це 10 тисяч гривень (з яких 2 тисячі — це співфінансування з боку мешканців - авт.). Після виконаних робіт давали звіт про використання грантових коштів і у подарунок отримали дві аптечки, засоби гігієни, ліхтар, теплі речі та іграшки для дітей, які будуть доречними в нашому укритті.

Теплова гармата була придбана за кошти гранту від «Подільської громади». Конвектори, теплові вентилятори та інші обігрівачі мешканці принесли в укриття зі своїх домівок

Відтак, за словами голови правління ОСББ, загалом на облаштування пункту обігріву витратили до 40 тисяч гривень.

— 33 тисячі — генератор, 3,5 тисячі гривень — теплова гармата, 500-600 грн вартувало прокладання окремої кабельної лінії від щитка, щоб заживити теплову гармату, — каже Цісар. — Пінопласт для утеплення стін біля лав, побілка, бутлі з питною водою та інші дрібниці, в купі ще коштували 2-3 тисячі гривень. Багато робіт виконували своїми руками, так що на це кошти не витрачали.

Отримають компенсацію

Інтернет в укритті вже облаштований. Санвузол — в під’їзді, у приміщенні, на першому поверсі, яке мало використовуватись для потреб консьєржа. 

Але укриття все одно завелике, щоб його швидко обігріти з теплової гармати та кількох обігрівачів. Цю проблему в ОСББ вирішили подолати завдяки пластиковим ширмам.

— Так, у нас висока стеля та багато відгалужень у підвалі. Тому, щоб тепло не втрачали, вирішили зробили пластикові теплові екрани. Ними ми відгороджуватимемо частину укриття, де сидітимуть люди й працюватиме обігрів, — сказав Дмитро Цісар.

Дмитро Цісар, голова ОСББ (зліва) і Ярослав Скапровський, заступник голови ОСББ (праворуч)

Голова ОСББ «Затишний двір-1» додав, що за облаштування пункту обігріву міська влада пообіцяла компенсувати половину коштів від цих 40 тисяч.

— Віддадуть не грошима, а ремонтом. Попри те, що в нас новобуд, є що робити. Наприклад, заасфальтувати пару паркомісць, які ми нарізали своїми силами, вже після того, як будинок був зданий в експлуатацію, — сказав Дмитро Цісар.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали скільки коштують павербанки та генератори у Вінниці.

 

Читайте також:

Через ракетні обстріли у місті може зникнути світло. Як підготуватися до аварійних відключень?

Комок в горлі — як температура, може бути проявом безлічі захворювань Яких саме розкажуть лікарі

Де дешевше, де дорожче? Склали рейтинг вінницьких новобудов

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Igor Migunov

    Автору статьи немного бы грамотности на уровне школы-восьмилетки и всё было бы здорово.
  • София Смирнова

    Хороша новина
  • Юля Тарасовська

    Правильна ініціатива
  • Ирина Ч

    Ось це я розумію ОСББ, працюють, думають про людей! Молодці! А в деяких лише гроші за обслуговування беруть і нічого не роблять...



    Я б ще порадила придбати пожежогасник, бо генератор все ж бензиновий ще й електрики повно. Для повного спокою, так сказати))

keyboard_arrow_up