Через ракетні обстріли у місті може зникнути світло. Як підготуватися до аварійних відключень?

Через ракетні обстріли у місті може зникнути світло. Як підготуватися до аварійних відключень?
  • Після масованих ракетних обстрілів окупантів, у деяких українських містах перебої зі світлом. Якщо щось подібне станеться й у Вінниці, ви маєте бути до цього готовими. Що потрібно зробити вже зараз?

росія здійснила наймасштабнішу атаку на енергетичну систему України за весь період війни, — про це розповів вчора, 10 жовтня, міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі національного телемарафону. Очільник Міненергетики повідомив, що рФ завдала ударів по всьому ланцюгу постачання: як по системах розподілу електроенергії, так і по її генерації. 

Сьогодні, 11 жовтня, росія продовжує енергетичний терор, завдаючи нових ударів по об’єктах енергетичної інфраструктури у багатьох регіонах України. Не оминуло й Вінниччину. Вранці начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов повідомив, що два дрони-камікадзе атакували Ладижинську ТЕС. Спочатку обійшлося без жертв.

Однак пізніше, коли на місці працювали рятувальні служби, росіяни знову обстріляли ТЕС. За попередньою інформацією — постраждало шість людей. 

Відео дня

Іншим неприємним наслідком подібних дій росіян можуть стати аварійні відключення електроенергії, зокрема на тривалий період. Як можна підготуватися до такого розвитку подій?  

Обмежене електроспоживання

Якщо навколишні електростанції чи підстанції пошкоджені частково, влада може вдатися до так званих віялових відключень: почергові від’єднання споживачів від електропостачання для розвантаження енергосистеми. Начальник ВОВА Сергій Борзов вже повідомив, що область переходить у режим тотальної економії електроенергії, адже через обстріл ТЕС 242 населених пункти залишилися без світла. 

Борзов просить вінничан обмежити електроспоживання, інакше у «Вінницяобленерго» запровадять графіки аварійних відключень. Додамо, що найбільш енерговитратними є наступні прилади: мікрохвильовка, електрообігрівач, бойлер, пральна машина, праска, пилотяг, кондиціонер, телевізор, комп’ютер, електрочайник, тепла підлога. 

У «Вінницяобленерго» нам розповіли про кілька простих правил енергоощадності, що про них має знати кожен:

  • Не варто одночасно вмикати кілька електроприладів;
  • Для зменшення витрати електроенергії, використовуйте стабілізатор напруги; 
  • Економте на освітленні, завжди вимикаючи за собою світло;
  • Замініть лампи у помешканні на енергоощадні; 
  • Використовуйте пральні та посудомийні машини в режимі повного завантаження;
  • Вимикайте з розетки електроприлади, адже вони продовжують споживати електроенергію.

Відсутнє електропостачання

Це значно складніша ситуація, адже спрогнозувати наслідки від влучання в електростанцію чи підстанцію практично неможливо. Отже, без світла може доведеться сидіти від кількох годин, а то й днів. У такому разі потрібно завчасно подумати про те, щоб запастися усім необхідним. 

Важливо мати зібрану «тривожну валізу». Як її збирати, а також, що саме у неї має та не має входити, ми пояснювали ще у перший день повномасштабного вторгнення:

Вміст валізи може стати вам у пригоді не лише у випадку, якщо доведеться кудись бігти, але й вдома. Наприклад, якщо ваша квартира не газифікована, вам може знадобитися газовий пальник та балони до нього. Завдяки цим нехитрим винаходам можна з легкістю готувати їжу та підігрівати воду. Найпростіший пальник в інтернеті або на ринку можна придбати за приблизно 500 гривень. Балони до них — від 60 гривень. 

Важливо також завчасно потурбуватися про достатній запас готівки. Якщо світла не стане в усьому місті, то й банкомати з терміналами не працюватимуть. 

На питання про те, як підготуватися до аварійних відключень електрики, в управлінні ДСНС нам нагадали про альтернативні джерела енергії. Відтак, потрібно мати портативні зарядні пристрої, ліхтарики та радіоприймач із запасними акумуляторами або ж батарейками. 

Не забудьте придбати кілька свічок, сірники та запальнички, підготувати мінімальний запас їжі швидкого приготування та консервів (придбати корм для тварин, якщо такі є), набрати питної й технічної води, зібрати аптечку. 

Корисними порадами на випадок блекауту ділиться й аналітик ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля» Андрій Андрусевич. Він радить придбати десять пачок сухого спирту, який в майбутньому зможе слугувати засобом для підігріву та приготування їжі. Таке паливо легко займається від сірників, а під час горіння не має диму та запаху. Одна пачка сухого спирту коштує приблизно 40 гривень. 

Андрусевич також радить опалювати квартиру за допомогою біокаміну на етанолі. Щоправда, коштує такий прилад близько 10 тисяч гривень. Після придбання  варто обов’язково ознайомитися з технікою безпеки при експлуатації. 

Нагадаємо, що наприкінці вересня вінницький міський голова Сергій Моргунов повідомив, що у разі одночасного зникнення опалення, електроенергії та газу, у бібліотеках та підліткових клубах розгортатимуть пункти обігріву. Перш за все вони прийматимуть дітей та людей похилого віку. Пункти обігріву обладнають генераторами, обігрівачами або конвекторами та мікрохвильовими печами.

Поза тим, відомо, що на базі шкільних харчоблоків планують створювати пункти для приготування їжі. Це дозволить забезпечити харчуванням людей на випадок критичної ситуації. 
 

Читайте також:

«Через росіян може статися будь-що»: вінницький фахівець розповів, як діяти при радіаційній небезпеці

«Можливо, доведеться евакуйовуватися» — вінницькі науковці пояснюють, що може бути у разі хімічної атаки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Електрик Вінниця

    Для збільшення облати використовуйте стабілізатор бо з стабілізатором використаєте 20 а заплатите за 25
  • Fahriye Nalchadzhioglu

    Усі вулиці світяться як у день ....підсвітку теж....начніть з цього ..
    Досить жантажуваьи людей....
  • Електрик Вінниця

    Не вмикати обігрівачі, тоді будемо зі світлом

keyboard_arrow_up