«Через росіян може статися будь-що»: вінницький фахівець розповів, як діяти при радіаційній небезпеці

«Через росіян може статися будь-що»: вінницький фахівець розповів, як діяти при радіаційній небезпеці
  • Росіяни продовжують контролювати Запорізьку АЕС, шантажуючи та наражаючи при цьому весь світ на ядерну небезпеку. Ми поговорили з фахівцем з питань радіаційного захисту Головного управління ДСНС у Вінницькій області про можливі наслідки техногенної катастрофи, а також попросили його припустити, що відбуватиметься у Вінниці, якщо містянам справді загрожуватиме радіація. 

У перші дні березня російські окупанти прорвалися на територію найбільшої в Європі атомної електростанції — Запорізької АЕС. Вона й досі знаходиться під їхнім контролем. З того часу росіяни неодноразово вдавалися до провокацій, зокрема обстрілів, що давало підстави говорити про реальну загрозу ядерної аварії з непередбачуваними наслідками. 

На початку вересня на станцію прибула місія МАГАТЕ (Міжнародне агенство з атомної енергії). Після завершення місії щонайменше двоє її представників залишилися на ЗАЕС на постійній основі. У своєму звіті за підсумками візиту, представники агенства акцентували на необхідності вжити заходи для запобігання ядерної аварії, а також закликали припинити обстріли, не зазначивши при цьому, яка зі сторін їх веде. 

Напередодні прессекретар російського диктатора путіна дмітрій пєсков підлив масла в вогонь, зазначивши: «Зараз не йдеться про відведення військ (з території ЗАЕС — авт)». Він також заявив, що українська сторона нібито щодня обстрілює станцію. 

Відео дня

Як розповсюджується радіація?

Усі ці події означають, що Україна та світ й надалі живуть у небезпеці техногенної аварії, яка може статися через втручання росіян у технологічні процеси атомної станції. У випадку аварії наше місто та область можуть опинитися у зоні радіаційного забруднення. 

Що це для нас означатиме? Як швидко ми дізнаємося про аварію? Який алгоритм дій для цивільного населення? Про усе це ми поговорили з фахівцем з питань радіаційно-хімічно-біологічного захисту Головного управління ДСНС у Вінницькій області Олегом Семеновим.

— Сучасні енергоблоки побудовані за більш надійними проєктами, ніж були на ЧАЕС. Це означає, що за правильної експлуатації аварія практично неможлива. Однак у разі серйозного негативного втручання у технологічні процеси, що сьогодні ми й спостерігаємо з боку росіян, може статися будь-що, — пояснює Олег Семенов. — Аварія навіть на одному з енергоблоків ЗАЕС теоретично може мати наслідки 1986-го року. А там таких шість. Сьогодні росія шантажує весь світ. 

Олег Семенов

За словами фахівця, наслідки ймовірної аварії залежатимуть від її типу, потужності та територій, що будуть забрудненими. На останній фактор впливатимуть зокрема погодні умови: пора року, наявність опадів, напрямок та сила вітрів на різних висотах тощо. 

На сайті Державної інспекції ядерного регулювання України можна знайти прогнозування радіаційного стану за умови потенційної аварії. До прикладу, якби аварія на ЗАЕС сталася в період часу з 31 серпня до 3 вересня, то найбільшу загрозу вона б становила для Кримського пів острова, півдня Херсонської та Запорізької областей, акваторії Чорного моря, територій Румунії, Болгарії, Туреччини й деяких регіонів росії. 

Однак це не означає, що усі ці території перетворилися б на непридатні для життя, та з них потрібно було б евакуйовувати населення. 

Ось таким був би вигляд та маршрут радіаційної хмари:

Як ми дізнаємось про небезпеку?

Якщо припустити, що під час умовної аварії погодні умови є іншими, й комп'ютерне моделювання показує, що радіоактивна хмара суне на Вінницьку область, влада та відповідні служби одразу розпочнуть оповіщення населення про небезпеку. 

Якщо орієнтовний час прильоту ракети після повітряної тривоги складає від 10 до 40 хвилин, то темпи розповсюдження радіації дещо повільніші. Мова, як пояснює Олег Семенов, навіть не про кілька годин. 

— Найбільші забруднення будуть поблизу місця вибуху, а також у зонах, де випадуть радіоактивні опади, — продовжує фахівець. — Радіація нестиметься сюди з повітряною масою, тому важливим показником буде швидкість вітру. Якщо вона буде занадто сильною або навпаки заслабкою, то хмару до нас просто не донесе, розкидавши радіацію дорогою. А ось середній вітер буде для нас найбільш небезпечним. 

Оповіщувати будуть через усі доступні канали: телебачення, радіо, офіційні сторінки місцевої влади, зокрема, міського голови та очільника обласної військової адміністрації. У населених пунктах пролунають сигнали тривоги на гучномовцях та мобільних застосунках. 

Наразі кожному з нас на телефон приходять сповіщення про надзвичайну ситуацію від ДСНС. Поки що це тестування. Однак надалі це перетвориться на офіційне джерело інформації, де повідомлятимуть про будь-якого роду небезпеку у тому чи іншому регіоні, зокрема, радіаційну. 

Якщо для користування застосунком «Повітряна тривога» його спочатку потрібно встановити та вибрати своє місцеперебування, то сповіщення ДСНС надходитимуть на всі мобільні телефони, незалежно від того, чи підключені вони до інтернету. 

Завдяки співпраці з усіма українськими мобільними операторами, географія людей визначатиметься автоматично: якщо є якась небезпека для Вінниці, й ви знаходитеся у місті, то вас сповістять про тип надзвичайної небезпеки й першочерговий алгоритм дій при ній. 

Додамо, що у квітні місцева влада запровадила у Вінниці три додаткові типи сигналів. Загалом їх тепер чотири: про повітряну небезпеку нас чи не щодня сповіщають звуком сирени. Сигналом хімічної небезпеки вибрали звук церковних дзвонів. Сигнал радіаційної небезпеки — дзвін набат. Сигнал евакуації з міста звучить як гудок потягу.

Ми не знаємо, як на практиці можуть спрацювати такі сповіщення, і скільки містян їх зрозуміють, тому радимо усім мати кілька надійних джерел інформації. 

— Кожна людина має знати, звідки їй брати інформацію. Група ОСББ у вайбері — не підходить, — говорить Олег Семенов. — Дізнавшись з надійних джерел інформацію про радіаційну небезпеку, потрібно почати турбуватися про власну безпеку. 

Як захиститися від радіації?

Перш за все потрібно укритися у житлових будинках. Важливо також знати, що стіни дерев’яного будинку послаблюють іонізаційне випромінення у два рази, цегляного — у 10 разів. Будинки з бетонних плит є ще кращим захистом. 

Захист вважається надійним лише у разі неможливості потрапити до приміщення повітря зі шкідливими елементами. Тому потрібно заклеїти всі шпарити у вікнах, дверях, вентиляційних каналах. 

На перший час запастися водою та їжею. Централізоване водопостачання у Вінниці бере початок у річці Південний Буг (відкритого типу джерела, що у разі радіаційної небезпеки може швидко забруднитися), тому перекрийте крани й користуйтесь іншими джерелами води: водомати, водяні бочки, закриті криниці. Їжу краще тримати в  поліетиленових мішках й у холодильнику. В ідеалі — харчуватися консервами. 

— Перший час найбільш небезпечним є радіоактивний йод. Він легко й швидко потрапляє в організм через органи дихання, поглинається щитоподібною залозою, що може призвести до важких захворювань. Для зменшення його негативного впливу потрібно використовувати калій йодид, — продовжує фахівець з радіаційної безпеки. — Важливо розуміти, що йодну профілактику ми проводимо лише після спеціального оповіщення! І ні в якому іншому разі! Адже у випадку небезпеки ми свідомо йдемо на передозування свого організму лікарським засобом, що також є шкідливим. Іншими словами: ми насичуємося стабільним йодом, щоб не залишити місця для радіоактивного йоду, який є більш небезпечним. 

На сайті МОЗ України радять приймати калій йодид за таких умов: «Препарат приймають одноразово виключно після оповіщення від офіційних органів влади. Оптимальним є приймання калію йодиду за 6 годин до впливу радіоактивного йоду. Зважаючи на малу ймовірність прогнозування такої ситуації, допустимим для приймання препарату є проміжок часу від 24 годин до моменту надходження радіоактивного йоду до організму та до 8 годин після його впливу. Пізніше приймання препарату є шкідливим для організму».

Якщо вам з якихось причин знадобиться вийти на вулицю, або буде оголошено тимчасову евакуацію, потрібно попіклуватися про засоби індивідуального захисту. Перш за все мова про захист органів дихання. Ідеальним у такому разі є протигаз з фільтрувальною коробкою. Більшість з нас їх, звісно, не має, тому потрібно придбати респіратор якомога вищого класу (вартість респіратора класу FFP3 від кількох десятків до кількох сотень гривень). 

Якщо й такого немає, виходом може стати ватно-марлева пов’язка. Звичайна одноразова медична маска, за словами фахівця, вважається ненадійним захистом. 

Одягатися краще у захисний комбінезон, що їх активно використовують від початку пандемії (вартість 150+ гривень за один). Можна замінити дощовиком або іншим довгим верхнім одягом. Не забудьте про рукавички та бахіли чи гумові чоботи. Щілини у засобах індивідуального захисту закривайте скотчем. Очі можна захистити окулярами чи маскою для плавання. 

Після повернення з вулиці, такий одяг потрібно залишати за вхідними дверима, щоб не розносити квартирою. 

Вас також може зацікавити й цей текст: «Можливо, доведеться евакуйовуватися» — вінницькі науковці пояснюють, що може бути у разі хімічної атаки.

 

Читайте також:

«Вибило вікна й тріснули стіни»: як вінничанка відновлює своє житло, постраждале від ракетного удару

«Покрівля була як решето». Як у Вінниці ремонтують пошкоджені росіянами будинки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up