«Можливо, доведеться евакуйовуватися» — вінницькі науковці пояснюють, що може бути у разі хімічної атаки

«Можливо, доведеться евакуйовуватися» — вінницькі науковці пояснюють, що може бути у разі хімічної атаки
  • Російські терористи ймовірно застосували хімічну зброю у Маріуполі. Це наводить на думку, що надалі це може повторитися.
  • Ми поговорили з провідними фахівцями кафедри медицини катастроф та військової медицини ВНМУ про ймовірний розвиток подій у такому разі.
  • А також попросили розказати, як убезпечити себе від ураження.

Напередодні ввечері військовослужбовці полку «Азов», який понад місяць мужньо боронить Маріуполь, повідомили, що ворог розповсюдив у місті отруєні речовини (ОР) невідомого походження. Внаслідок цього постраждали цивільні.

На щастя, епіцентр ураження був на відносній відстані від них. Якщо це дійсно були ОР, це свідчить про те, що рашисти застосували хімічну зброю. 

Враховуючи характер ведення війни рашистами, не можна виключати, що за першою можуть послідувати й інші хімічні атаки. Саме тому ми звернулися до фахівців кафедри медицини катастроф та військової медицини Вінницького національного медичного університету та попросили їх розповісти, якою може бути хімічна атака, які бойові отруєні речовини можуть застосувати проти нас рашисти, як у разі чого нам повідомлятимуть про хімічну атаку та як від неї можна захиститися. 

Відео дня

Наш ворог — непередбачуваний

Заступник завідувача кафедри Володимир Подолян говорить, що наш ворог непередбачуваний, зокрема, у використанні заборонених видів озброєння. Тому не виключено, що надалі по тим або іншим українським містам він застосує хімічну зброю. За його словами, в росії зберігається десятки тисяч тонн бойових отруєних речовин, що перейшли їй у спадок від СРСР. 

Їх класифікують на кілька груп, однак найбільш небезпечною для нас, каже Володимир Подолян, є група нервово-паралітичних хімречовин. Саме їх з більшою ймовірністю застосовуватиме ворог: це зарин, зоман, V-гази, зокрема, відомий після отруєння російського політика Навального, «Новачок». 

Ці речовини є надзвичайно стійкими до навколишнього середовища. До прикладу, влітку зорин може уражати територію впродовж шести годин, навесні та восени впродовж 12 години, взимку — дві доби. 

Якщо говорити про зоман, то він є в десять разів токсичнішим за попередню ОР. Влітку він зберігає стійкість впродовж доби, взимку — кілька діб. V-гази — влітку півтора тижні, взимку — місяць. «Новачок» ще більш небезпечний. 

— Людям потрібно пояснювати, що ворог може застосувати таку зброю. Робити це потрібно не для того, щоб лякати їх, а для того, щоб якомога краще підготуватися до ймовірної небезпеки, знати, як діяти у разі чого, — розповідає науковець Володимир Подолян. — Потрапити до наших міст вони можуть з артилерійськими снарядами, ракетами, авіабомбами. Їх також можна розпилити через виливні авіаційні пристрої, як то робиться, коли зрошують поля. Літак пролетів і певна територія міста стала зараженою. 

Клінічна картина при ураженні бойовими хімічними речовинами нервово-паралітичної групи виглядає наступним чином: максимальне звуження зіниць, погіршення зору, водянисті виділення з носа, слинотеча, відчуття стискання в грудях, ускладнене дихання, відчуття занепокоєності, напруженість, біль у м’язах, судоми.

За словами науковця, симптоми розвиваються в залежності від концентрації ОР в повітрі та кількості їх потрапляння на шкіру. 

— У підсумку людина почне задихатися, відчуватиме сильний біль у м’язах. Люди від цього гинуть, — продовжує Володимир Подолян. — Пам’ятаєте відео, як після отруєння «Новачком» кричав Навальний? Він кричав якраз через сильний біль у м’язах та судоми. 

У мережі ви могли бачити листівки на кшталт: «Почув аміак — в підвал ху@к. Почув хлор — лізь на бугор», — легко запам’ятати, коли потрібно підійматися якомога вище, а коли навпаки. Втім, науковці медичного університету кажуть, що використання саме цих отруйних речовин на сьогодні є малоймовірним. Хоча б через їх сильну летючість, себто вітер дме — все зникло, бойового ефекту мало. 

Однак, ворог може вдарити по місткостях, що в них зберігаються ці речовини. Тоді територія навколо перетвориться на якийсь час у непридатну для використання та небезпечну для здоров’я та життя. 

Чи готові ми до хімічних атак?

На питання про те, чи готові ми наразі до хімічних атак, науковці дають негативну відповідь. Говорять, що за Радянського Союзу існували індивідуальні аптечки помаранчевого кольору для само- або взаємодопомоги у випадку поранень чи враження зброєю масового знищення. Всередині, зокрема, були засоби для використання при отруєнні фосфорорганічними речовинами.

Сьогодні, крім атропіну, який відпускається за лікарським рецептом, в Україні немає інших препаратів, які можуть слугувати протиотрутою від отруйних речовин.

Іншим важливим елементом захисту під час хімічної атаки є засоби індивідуального захисту органів дихання, себто протигази. Їх наразі практично немає. Як немає й засобів індивідуального захисту шкірних покривів. 

За словами завідувача кафедри медицини катастроф та військової медицини ВНМУ Миколи Матвійчука, за вісім років війни з таким підступним ворогом, як росія, в Україні мало б бути передбачено захист цивільного населення на випадок хімічних атак: закуплені ЗІЗи, проведено відповідні навчання. Втім, нічого з цього зроблено не було. 

Як же ми дізнаємося про хімічну атаку?

Так само як і про повітряну — через сирени. Після неї через гучномовець мають повідомити: «Загроза хімічного зараження» або «Хімічна небезпека». 

Після такого повідомлення, необхідно чимшвидше потрапити до приміщення, герметично закрити всі двері та вікна. Якщо є шпарини, їх потрібно закрити мокрими ганчірками, щоб ізолюватися від потрапляння зараженого повітря ззовні.

В ідеалі, кажуть науковці, необхідно мати протигаз з коробкою-фільтром, що затримує органічні речовини з температурою кипіння понад 65° та атропін, який ввести, якщо з’явиться симптоматика ураження. 

— На місце ураження одразу відправлять фахівців. Вони зроблять хімічну розвідку, визначать, якою самою отруєною речовиною атакували, передадуть необхідну інформацію керівництву, а потім через телебачення та радіо до населення звернуться з повідомленнями про подальші дії, — продовжує Микола Матвійчук. — Можливо, населенню доведеться евакуйовуватися. Людям скажуть, де місце збору, які засоби індивідуального захисту одягнути, чи потрібно брати запаси води та їжі. 

Науковці медичного університету говорять, що елементарним захистом слизових носа та рота є ватно-марлева пов’язка, змочена 2% розчином соди. При хімічних опіках можна використовувати розчин лимонної або оцтової кислоти. За можливості, на очі одягніть окуляри, які щільно притуляються до шкіри, підійдуть для плавання. 

Поверх речей одягніть дощовик, який потім можна буде промити або просто викинути. Попіклуйтеся про наявність гумових рукавичок. На ноги можна взути гумові чоботи або натягнути бахіли поверх взуття. 

 

Читайте також:

«Наш син став прикладом для мене», — каже батько загиблого козятинчанина Богдана Іщука

Розповідь розвідника. Кримчанин Іса Акаєв про звірства рашистів, участь в боях та звільнені села

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (23)
  • Инна Шк

    А як дітям.немовлятам пожилим людям спасатися??? Хто скаже?
  • Nata Nazarova

    Пiдар..си рашисти
  • Оксана Смук

    Я не побачила, що конкретно робити простій людині. Теорія і фантазія навколо теорії - це дуже добре. Що робити на практиці? В льох або на горище? Не смішіть, бо плакати хочеться
  • Марина Хрищенюк

    То закупайте протигази, а не розводьте паніку

keyboard_arrow_up