«Вибило вікна й тріснули стіни»: як вінничанка відновлює своє житло, постраждале від ракетного удару

«Вибило вікна й тріснули стіни»: як вінничанка відновлює своє житло, постраждале від ракетного удару
  • У Вінниці досі триває робота з ліквідації наслідків ракетних ударів росії 14 липня по середмістю.
  • Поспілкувалися з жителькою будинку, який постраждав у день обстрілу. Дізналися, за чиї кошти вона ремонтує своє житло та чи отримала міжнародну допомогу. 

Навколишні будинки біля площі Перемоги сильно постраждали від ударної хвилі ракетного обстрілу. Дахи, вікна, тріщини в стінах — все це потребує ремонту до початку холодів. 

Жителька багатоповерхівки на Коцюбинського, 35 Лариса Єршова показує нам свою квартиру, в якій у кожній кімнаті замінені вікна та тріснуті стіни після ракетних обстрілів. Жінка єдина мешканка дому, яка живе тут з самого початку здачі квартир, з 1961-го року. Каже, в цьому будинку давали квартири тільки військовим. А її тато був ракетником. 

— Я добре пам'ятаю 14 липня. За 15 хвилин до вибуху я ходила набирати воду в кількох сотнях метрів біля будинку Офіцерів. Якби затрималася там, то не знаю, що й було б, — розповідає пенсіонерка. — Я приходжу додому з водою, а моя кішка верещить, попри те, що вона була нагодована. Мабуть, тварини щось таки й відчувають. Я взяла кішку на руки та пішла в спальню. Тільки сіла на ліжко, і тут одразу вибухи. 

Відео дня

Як пригадує жителька багатоповерхівки, у квартирі всі вікна вилетіли разом з рамами. Жінка не постраждала. Каже, її вберегло те, що двері у спальню були без скла, і вона їх прикрила. 

— На дверях у спальню залишилися маленька вм'ятина від осколка ракети. Потім цей осколок впікся у килим у вітальні, і я його зберегла. У серванті, що стояв у вітальні, вибило скляні дверцята, полиці, посуд. Лопнули стіни у всіх кімнатах, тепер треба робити ремонт, — продовжує жінка. — У сусідки навіть плитка повідлітала у ванній та кухні від ударної хвилі. 

Зараз у домівці Лариси Павлівни вже заліплені деякі тріщини на стінах та поміняні вікна на пластикові. Всі вікна вона ставила за свої кошти. Говорить, довелося позичати гроші у родичів. 

Так виглядали стіни у кімнаті одразу після ракетного обстрілу

— Єдине, що я отримала, це одноразову виплату у сумі 6 тисяч 660 гривень, — каже мешканка будинку.

Додамо, що такою фінансовою допомогою вже скористалися 531 особа (176 родин загиблих та постраждалих). Ці 6 660 гривень надає французька міжнародна організація «ACTED»

Також працівники цієї організації відразу після теракту доставили гуманітарний вантаж Вінницькій лікарні швидкої медичної допомоги. 

Чому вставити вікна не допомагає міськрада?

Як пояснив нам директор міського департаменту житлового господарства Роман Фурман, бюджетними коштами не можна фінансувати ремонт приватизованої квартири. Ремонтом приватного майна має займатись його власник. Натомість ця людина може розраховувати на компенсацію збитків, витрачених коштів на ремонт з боку агресора — російської федерації. Для цього люди й подавали заявки в «Дію».

— Чому ж тоді коштом бюджету триває ремонт покрівель? Бо багатоповерховий будинок є також спільним неподільним майном його мешканців, — питаємо у Романа Фурмана. 

— По-перше, не всі приміщення в цих будинках приватизовані, є й приміщення, що належать громаді. Тому Вінницька міська рада, як представляє інтереси громади, внесла свій солідарний внесок у відновлення будинків, — каже посадовець. — По-друге, місто допомагає відновити пошкодження конструктивні елементи: це покрівлі та під’їзні вікна. Це не чиясь окрема власність, це спільна. Мешканці навряд чи оперативно зможуть зібрати кошти та профінансувати ремонт такого великого конструктивного елементу, як дах.

Яку ще підтримку отримують вінничани?

Як читаємо на сайті міськради, загалом питанням відновлення пошкодженого або зруйнованого нерухомого майна громадян вирішується на рівні держави. 

Міська влада активно долучається до процесу фіксації заподіяних містянам збитків для того, аби надалі вони змогли претендувати на їхнє відшкодування. Нагадаємо, оформити відповідні заяви допомагають адміністратори в усіх Прозорих офісах міста.

У багатоповерхівках на вул. Винниченка, 35 та пр. Коцюбинського, 37 днями, наприклад, вдалося замінити побиті склопакети у квартирах мешканців, які опинилися у найбільшій скруті. Допомогла з цим американська міжнародна організація «Global Empowerment Mission» (GEM). Цей проєкт GEM реалізувала спільно з українською ГО «Якість життя». 

«GEM, одна із організацій, яка відразу відгукнулася на нашу біду. Її представники побували безпосередньо на місці трагедії, поспілкувалися з потерпілими, надали гуманітарну допомогу, а також пообіцяли посприяти із заміною вікон. І свого слова дотримали», — каже заступниця міського голови Галина Якубович.

Триває також відповідна робота із Національним Комітетом Товариства Червоного Хреста України. Організація приступила до заміни вікон у домівках містян, які належать до вразливих категорій населення.


Читайте також:

Допомога вінничанам. Як оформити, що пропонують і кому надають підтримку

«Жити, як до війни, ми вже не будемо. Будемо краще». Історія вінницького бійця з позивним «Майстер»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Alla Gusarskaya

    Спасение утопающего в руках самого утопающего.... На жаль.
  • Volodymyr Hubar

    На одне саме дешеве вікно хватить, або на два б/в...
  • Сергей Фокин

    Вот вам і зказочнік маргуша що все так гарно обіцяв вставити вікна )))
  • Читач96

    Якщо ремонти і купу встого іншого має робити РФ, то Зеленський тоді для чого штани протирає?! 50 років таки бабусі робили на наших депутатів держиморд, а як біда, то їх шлють подалі

keyboard_arrow_up