На власному досвіді. Як зібрати тривожну валізу та що не потрібно брати

На власному досвіді. Як зібрати тривожну валізу та що не потрібно брати
  • Чітко та коротко пояснюємо, як ми складали «тривожну валізу». Склали для вас список необхідних речей та додаємо їхню вартість. 

Паніка у нинішній час вам не допоможе, а от «тривожна валіза», як ніколи потрібна. Якщо ви ще не склали її, то можете зробити це зараз. Для чого потрібна ця валіза? Щоб швидко евакуюватися в небезпечній ситуації. Сьогодні, 24 лютого, у Вінниці вже звучала сирена, що означала повітряну небезпеку. 

Наші журналісти теж склали таку валізу. На власному прикладі розповідаємо вам: як ми це робили, що туди поклали та ділимося лайфхаками, які самі дізналися.  

Звідки ми брали інформацію? З офіційних джерел: боту «Готовий до всього», сайту МОЗ і МОН. А також з тренінгу, який приходив у Вінниці кілька тижнів тому, де представник ДСНС пояснював, як складати валізу. Ви можете переглянути запис цього тренінгу. Там також розповідали, як діяти у різного виду надзвичайних ситуаціях. 

Відео дня

Отож, описуємо, що ми поклали у свою «тривожну валізу»:

Документи. Копії паспортів поклали зверху, а оригінали глибше у «тривожну валізу». Окрім оригіналів паспортів, туди ж поклали всі інші найважливіші документи: індикаційний код, документ про прописку, трудова книжка тощо. Тримати документи треба у водонепроникних пакетах. 

Зв'язок. Для того, щоб отримувати інформацію у випадку, коли зникне світло, варто мати радіоприймач. Такий ми, наприклад, придбали за 200 гривень + 30 гривень за набір батарейок. Також у рюкзак поклали пауербанк-зарядку (вони коштують в середньому 200-300 гривень). 

Аптечка. Вона, звісно, для кожного індивідуальна. Якщо ви на постійній основі приймаєте якісь ліки, тоді потрібно ними запастися. Ось, що ми склали в аптечку, згідно з офіційними рекомендаціями: бинти (стерильні та еластичний), вата, джут, нашатирний спирт, перекис та йод. Також різні таблетки: знеболювальні (анальгін, спа-змалгон тощо), парацетамол, заспокійливі, регіндрон, активоване вугілля, пластирі, стерильні рукавички.  

Обійшовся цей набір нам в орієнтовно 400 гривень. Також рекомендовано виписати на листок номер свого сімейного лікаря, щоб у разі чого, мати його при собі. 

Гігієна. Тут все коротко, зайвого набирати не треба: мило, зубна щітка та паста, туалетний папір, невеликий рушник, вологі серветки. Останні ми поклали окремо, зверху у валізі. Не беріть зайве. 

Їжа та вода. У нашому рюкзаку є газовий пальник (200 гривень) та два балона (60 гривень), туристична чашка та тарілка (100 гривень), дерев'яна ложка (30 гривень). Вода та їжа (‹мівіна», галети, чай, енергетичні батончики, чорний шоколад). Кухонний ніж. 

Укриття. Каримат (150 гривень) та спальник (300-400 гривень).

Гроші. Дрібні купюри краще тримати десь зверху у «тривожній валізі», а от всі інші ваші грошові збереження — покладіть якомога далі в рюкзак. 

Список контактів. Окремо фахівці рекомендують виписати на листок контакти своїх рідних.

Одяг. Дві пари теплих шкарпеток та дві пари змінної білизни, футболка.

Інше. Запальничка, сірники, сухий спирт, свічки. А також презервативи, вони можуть знадобитися для перенесення питної води. 

Що НЕ потрібно брати:

  • одяг з будь-якими елементами камуфляжу. 
  • Багато банок тушонок, адже вони важкі, краще брати швидкорозчинні супи, вермішель швидкого приготування, галети. 
  • Зайві електричні прилади. Експерти кажуть, що можна брати ноутбук, але в екстреній ситуації він тільки займатиме місце в рюкзаку і витрачатиме багато зарядки. Тому ще раз подумайте над цим.


Читайте також:

Росія напала на Україну: хроніка подій на Вінниччині (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Боятись не можна сховатись: як ми шукали укриття на випадок надзвичайної ситуації

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анна Нор

    Я дома на удаленке с полной боевой готовностью слава богу в тепле и запаслась самым не обходимим .у каждого свои проблемы но маму я не оставлю .годолними и пока я бугалтер учет карточки мандыль кропивництокого я умею вести зараза .а хоменка вора я и сама прибвлабы гала вора заплавского у нас в селе оборону моя мама держать у мееет и за стркльбу в очереьоватом я знаю .но я не так глупа чтобы бежать с дома отца .зачем спасибо национальной полиции всех выгнали бедные детки будут дома с родителями дома какой кошмар ну хоть мы воспитатели которые на работе 5 дней в неделю по 10.5 часов так держим оборону что звание воспитатель методист я спустя упорной роботе почти 11 лет заслужила уаеренно и не стесняясь .я и так знала что будет удар по злотникам у меня ведения было злотника я такоже прикольнула за все года наших с ним отношения .я знаю цену всему .и в любой момент не смотря на то что девочка Бытся я умею .козлы долбаные себе вопуют милиарды а мы обычные робочые страдаем .я бы сама из перебилабы всех и спалилабы на костре уроды вонючые но не ты умный елетный нюхач виталий с фрунзенского .
  • Zahra Tatyana Islam Gerasimchuk

    Мухамед Альмасрі
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up