«Після перемоги будемо грати тут в шахи». Як вінничани облаштовують у підвалі свого дому укриття

«Після перемоги будемо грати тут в шахи». Як вінничани облаштовують у підвалі свого дому укриття
  • Мешканці висотки на Янгеля вже не перший рік займаються благоустроєм у своєму будинку та дворі. Двері у під'їзди розмалювали символами Вінниці, а у дворі створили клумби з різноманітними фігурками.
  • Коли ж розпочалася війна, то почали думати про те, щоб власними силами облаштувати підвальне приміщення під укриття. Що з цього вийшло — у нашому матеріалі.

Двір багатоповерхівки на Янгеля, 69 відрізняється від більшості інших. На дверях у під'їзди можна побачити намальовані символи міста: вінницьку водонапірну Вежу, фонтан Roshen, арку при вході до парку Леонтовича чи літак, що стоїть біля Будинку офіцерів.

А прибудинкова територія висотки прикрашена доглянутими клумбами з різноманітними рослинами та створеними власноруч фігурками з колод, фанери й пластику тощо. 

Відео дня

Затишок у дворі та будинку згуртовано не перший рік облаштовують мешканці багатоповерхівки. Ініціатор та організатор цього вдосконалення території — уповноважений по будинку Олександр Пятих. 

Коли ж розпочалася війна, то у будинку взялися за те, щоб принаймні мінімально облаштувати підвальне приміщення. 

— Одним з поштовхів для початку капітального оновлення підвалу став сюжет в місцевих новинах про будинок по вулиці Стельмаха. Там люди організувались та облаштували своє підвальне приміщення на умовах співфінансування, — розповідає Олександр Пятих. — Ми поспілкувалися з мешканцями нашого дому і вирішили, що маємо теж облаштувати безпечне та комфортне укриття. 

У будинку понад сто квартир. Далеко не всі спускаються в укриття зараз, крім того, чимало з мешканців — пенсіонери, які не завжди мають фізичну змогу спускатися щораз під час повітряної тривоги в укриття. Проте після ракетного обстрілу 14 липня люди більше почали хвилюватися за свою безпеку. 

— Фонд громади «Подільська громада» анонсував проєкт «Укриття для життя», і ми подали заявку та стали одні з переможців. Тепер отримаємо фінансування у розмірі 10 тисяч гривень, — продовжує відповідальний по будинку. 

Фінансування мешканці ще не отримали, але вже знають на що їх витратять. Насамперед у планах — побілити та пофарбувати стіни, змайструвати з піддонів меблі та зробити електрику. 

— Станом на зараз ми вже провели певні роботи власними силами, — каже Олександр. — Ми збиралися ввечері з мешканцями дому і виносили все сміття, яке було в підвалі. Наше підвальне приміщення було поділене на комірки, які вже давно ніхто не використовує, тому ми їх знесли. У підсумку у нас вийшло просторе приміщення, і ми за підтримки депутата міської ради Петра Бабія, зробили там стяжку підлоги. Це все ми робили орієнтовно впродовж місяця. 

За словами Олександра Пятиха, в укритті комфортно зможе пересидіти повітряну тривогу понад 50 людей. В укриття впускають всіх, а не лише мешканців дому. Поки ми розмовляємо з Олександром, мешканці, які заходять, чи виходять з будинку, вітаються з чоловіком. 

— Дуже добре, що у нас тут буде облаштований підвал, — каже мешканка дому, яка живе тут вже 40 років, Олена Іванівна. 

Ще один мешканець будинку Володимир говорить, що, хоч він особисто й не спускається в укриття під час повітряних тривог, але підвальне приміщення обов'язково має бути зроблене для тих мешканців, які перечікують там тривогу. 

— Ми робимо це укриття з прицілом на мирне життя. Після перемоги зробимо щось таке, де люди зможуть збиратися, — говорить Олександр. — Ось у нас чоловіки-пенсіонери люблять грати в шахи, а, коли зима, то вони не мають, де збиратися. Тому, є варіант, щоб зробити шаховий клуб.

Читайте також:

Не тільки переселенцям. Де і як отримати грошову допомогу вінничанам

«Хочеться, аби більше людей грілися біля моїх печей». З бетону дешевші, ніж з цегли

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ольга Десятник

    ДЯКУЮ
  • Наталія Назаренко

    Вінничани НЕЙМОВІРНІ! 💙💛
  • Читач

    За 10 тис можна поштукатурити чи принести предмети інтер'єру.

    Але той факт, що може завалитися перекриття на голову, від цього не міняється.
  • Оксана Брейнер

    ще в укритті треба обов'язково зробити туалетну кімнату. Тоді буде ідеально

keyboard_arrow_up