У ОСББ на Масложирі люди власноруч зробили пункт обігріву

У ОСББ на Масложирі люди власноруч зробили пункт обігріву
Голова ОСББ «ЮМІР» Олег Побірський показує пічку-буржуйку, яку нещодавно поставили в укритті. Вона забезпечуватиме обігрів та приготування їжі, для чого закупили три складометри дров
  • Пункт обігріву дороблюють в укритті, що знаходиться в багатоповерхівці на Учительській.
  • Загалом, на матеріали та роботи витратили до 90 тисяч гривень. Їхній будинок готовий пережити цю зиму, якою б вона складною не була, каже голова ОСББ «ЮМІР» Олег Побірський.
  • Що у них є в укритті-пункті обігріву та де на все це брали гроші?

Приміщення в багатоповерхівці, яке раніше було спортивним гуртком, з початком повномасштабної війни переробили в укриття. А з настанням зими його переобладнали ще й в пункт тимчасового обігріву. 

Чим обладнали пункт обігріву та що вдалося зробити спільними зусиллями? Розповів і показав журналісту голова ОСББ «ЮМІР» Олег Побірський.

На початку війни — ночували в укритті

Укриття з пунктом обігріву знаходиться в житловій багатоповерхівці, що в районі Олієжиркомбінату. Зробили його силами співвласників будинку, де вже не перший рік замість ЖЕКу діє ОСББ (об’єднання співвласників багатоповерхового будинку - авт.).

Відео дня

Голова правління Олег Побірський відчиняє двері до укриття. Воно невелике, але чисте з освітленням та лавами й стільцями для сидіння. Віднедавна, тут запалили буржуйку, тож у повітрі відчувається легкий запах диму.

— Трохи диму відчувається, але це від того, що пічка ще не прогоріла, — говорить голова ОСББ Олег Побірський. — Димохід у нас виведений на вулицю. Так, щоб нікому з мешканців не заважало.

Порубані три складометри дров якраз мають підвезти, каже Олег Побірський.

За його словами, раніше в цьому приміщенні діяв їхній спортгурток. Тенісний стіл та тренажери прибрали, щоб було більше місця для людей. Прибрали, поки триватиме війна. Адже, коли почався наступ росії на Україну, сім’ї з дітьми лишалися в укритті на всю ніч. Приходили й мешканці з сусідніх багатоповерхівок.

Втім, на зробленому, мешканці цього будинку вирішили не зупинятися.

— Цієї осені почали робити пункт обігріву. Гадаю, що це правильний крок, адже росіяни зараз б’ють по енергоінфраструктурі, і вже зараз в українських містах є перебої зі світлом, — каже Олег Побірський. — А ми від світла залежимо: всі квартири на індивідуальному теплопостачанні. Відтак, не буде електрики — не будуть працювати котли та бойлери в людей.

Чим обладнали пункт обігріву

Зараз у їхньому будинку підготувались до будь-якого тривалого відключення: не буде води — є запас питної та технічної; не буде світла — буде генератор; немає газу — запалять пічку-буржуйку для обігріву. Також є газова пічка для приготування їжі та на «чорний день» мають запас харчів тривалого зберігання. 

— Перед цим порадився з сусідами у вайбер-чаті, й ті погодилися, що треба закупити генератор, буржуйку, газову пічку та багато іншого, щоб в разі тривалого відключення електроенергії взимку ми могли б зігрітися та нагодувати гарячим дітей, — каже голова ОСББ «ЮМІР» Олег Побірський.

Запитую, а скільки все це коштувало?

— Найдорожча наша покупка — це генератор, на 7,5 кВт-годин, 46 тисяч гривень. У нас його поки немає, постачальник обіцяє привезти агрегат на початку листопада, — відповів Побірський.

На буржуйку витратили 5,5 тисяч гривень. За дев’ять тисяч гривень придбали три складометри дров. Плюс, установка димоходу — труби, кожух, мінеральна вата, металеві екрани під пічкою — коштували ще близько 3,5 тисячі гривень.

— Газова пічка на дві конфорки з балонами до неї коштували до 7,5 тисяч гривень. Ще є різного роду дрібниці, такі як ліхтарі, гасова лампа з запасом гасу, сухий спирт, вогнегасники, аптечки, саморобний мангал на вулиці, туристична тринога з казанком, — каже Олег Побірський. — У цьому укритті є безкоштовний Wi-Fi: отримали підключення і роутер безоплатно від нашого провайдера «Еверест». Тобто, ми намагалися підготуватись на всі випадки життя.

— То скільки витратили загалом? — питає журналіст.

— Власних коштів — до 80 тисяч гривень. Додатково отримали 10 тисяч гривень від «Подільської громади»: перемогли в конкурсі «Укриття для життя». Доклали ще свої, щоб облаштувати туалет з помпою для відкачки нечистот,  — відповів голова ОСББ «ЮМІР». — Окремо з сусідів гроші не збирав. Усі витрати — з рахунку нашого об’єднання. Загалом, на всі матеріали й роботи витратили до 90 тисяч гривень.

«Нарікань від сусідів немає»

Питаю, чи не забагато закупили? І пічку на газу, і генератор, і буржуйку з дровами. Бо, наприклад, в ОСББ на Янгеля, збираються грітися, готувати їжу та гарячі напої суто від генератора.

— Співвласники в курсі кожної покупки для ОСББ. Ба більше, на кожну цю покупку отримував попереднє схвалення від співвласників будинку. І нарікань на те, що «забагато вже зроблено» не було, — каже Побірський.

Зараз, каже голова ОСББ, очікують на поставку генератора і дров. І тоді пункт обігріву в укритті буде готовий на 100%.

— З капітальних робіт більше нічого не плануємо тут робити. Можливо, протягнемо окрему лінію для розеток, які будуть живитись від генератора. Я гадаю, що з таким набором, що є в нашому укритті — ми точно зможемо пережити цю зиму. Навіть якою б складною вона не була, — зауважив голова ОСББ «ЮМІР» Олег Побірський.

— А якщо це нічого не знадобиться? — спитав журналіст.

— Ну і добре, якщо ця зима пройде нормально. А половину коштів, які ми витратили на пункт обігріву, вінницька мерія компенсує у вигляді ремонтів у будинку. Нам сходи якраз треба буде відремонтувати, — відповів Побірський.

Мерія створює пункти обігріву в школах

При вінницьких школах цієї зими діятимуть муніципальні пункти обігріву. Про це на своїй facebook-сторінці написав міський голова Сергій Моргунов.

«Враховуючи, що ворог знищує нашу інфраструктуру, ми мусимо бути готовими до різних подій. В тому числі й до того, що, можливо, в людей не буде змоги приготувати собі їжу. Тому ми визначили 14 шкіл та забезпечуємо їх генераторами більшої потужності аби за потреби організувати харчування тут», — написав мер Вінниці.

Один з генераторів, який встановили для потреб укриття в школі / Фото: facebook-сторінка Сергія Моргунова

За кошти громади закупили 65 генераторів потужністю 6 і 24 кВт. Їх встановлять у школах і дитсадках до кінця листопада.

«Разом з тим, хотів би ще раз попросити вінничан об’єднуватись і облаштувати укриття у своїх багатоквартирних будинках. Адже ці приміщення можуть мати подвійне призначення: використовуватись не лише як тимчасові укриття, а й пункти обігріву. Вінниця - доволі велике місто. У нас 400 тисяч населення, 44 тисячі людей, які вимушені були залишити свої домівки через війну. Тому це питання має вирішуватися спільними зусиллями», — звернувся до вінничан Сергій Моргунов.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли, якими є пункти обігріву, які міська влада робить у підліткових клубах VinSmart.

Фото, відео в матеріалі: Валерія Болотова

Читайте також:

Підвал на Янгеля переробили в укриття. З жителів будинку гроші не збирали

Через ракетні обстріли у місті може зникнути світло. Як підготуватися до аварійних відключень?

Де дешевше, де дорожче? Склали рейтинг вінницьких новобудов

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Яна Шевчук

    Оце правильно 👍
  • Владислава Накх

    Вже багато років дивлюсь як розвивається їхній будинок-голова там на своєму місці. Після такого прикладу, коли наступного разу вибиратиму квартиру -буду враховувати не лише ціну/метраж/поверх і вид, а ще й діяльність ОСББ і активність голови в житті будинку.
  • Иван Кузьмин

    Гоніть його з цього ОСББ,як з поліції вигнали.
  • Вова Діловий

    Тепер цікаво куди виведений димохід від тієї пічки... Мешканці не проти диму?

    Олександр Мельник reply Вова Діловий

    Володимир Діловий на вулицю

keyboard_arrow_up