Що є в пунктах обігріву, які мерія робить за гроші Вінниці

Що є в пунктах обігріву, які мерія робить за гроші Вінниці
Для обігріву закупили конвектори. Їх живитимуть бензинові генератори з потужністю сім кіловатів
  • У семи з 13 VinSmart центрах будуть діяти пункти обігріву. Для них закупили генератори та обігрівачі.
  • «Маємо бути готовими до будь-яких сценаріїв: росіяни налаштовані нищити критичну інфраструктуру», — сказав міський голова Сергій Моргунов.
  • Чим обладнані пункти обігріву та скільки на них витратили бюджетних коштів?

Про облаштування пунктів обігріву у VinSmart Центрах поговорили з керівником мережі комунальних підліткових клубів Дмитром Мирою.

— Обладнання вже завезли, у деяких приміщеннях проводимо ремонти, щоб налаштувати електромережу для автономної роботи. У планах зробити ці пункти обігріву якомога швидше, — каже він.

Майже всі VinSmart Центри, за словами директора мережі підліткових клубів, знаходяться в житлових багатоповерхівках або поблизу них. А приміщення під пункти обігріву є звичайними аудиторіями, де навчаються вихованці підліткового клубу.

Відео дня

— Якщо буде період, коли потрібно буде допомагати мешканцям будинків — ми перейдемо на онлайн-формат навчання та розгортатимемо пункти обігріву. Наприклад, у них можна буде зігрітись та зарядити свої гаджети від генераторів, — сказав директор мережі підліткових клубів VinSmart Центр.

Щодо генераторів, то це бензинові, з потужністю на сім кіловатів. Додатковий обігрів — конвектори. Але не для всіх VinSmart Центрів закуповували обігрівачі.

— У приміщенні на Данила Нечая влаштоване індивідуальне газове опалення. Ми туди закупили електричний котел: щоб, якщо не буде газу, ми могли увімкнути генератор і почати опалювати приміщення електрикою. В ще одному VinSmart Центрі на Стельмаха у нас вже є індивідуальне електричне опалення, — каже Дмитро Мира. — А от VinSmart на Волошковій був капітально відремонтований ще задовго до початку повномасштабної війни. Там також є електричний обігрів, де ми можемо поставити генератор і увімкнути опалення. Тому на ці Центри ми не витрачали бюджетних коштів, щоб закупити додатково обігрівачі.

Яка ціна

Переважна більшість пунктів обігріву в VinSmart Центрах не є найпростішими укриттями. Тому в разі оголошення повітряних тривог, відвідувачі повинні будуть перейти в укриття, які є поблизу підліткових клубів.

— Тільки два наших приміщення є й укриттями, і пунктами обігріву, — розповів керівник мережі підліткових клубів Дмитро Мира. — Уся ідея з пунктами обігріву в тому, що вони «тимчасові». Тобто, щоб на час поки комунальні служби усувають наслідки аварії, люди могли зайти в такий пункт, зігрітися, зарядити свої телефони. Щоб у холодних квартирах не сиділи, зокрема, люди поважного віку та діти.

Питаємо, а скільки коштувало приладдя для пункту обігріву?

— Ми завчасно проводили тендерну закупівлю, ще до того, як був стрибок цін на генератори та обігрівачі. Наприклад, бензиновий генератор на 7 кіловатів нам коштував близько 35 тисяч гривень за одиницю. Конвектори — 2 тисячі гривень за одиницю. Плюс, купили подовжувачів на 13 тисяч гривень, — відповів Дмитро Мира.

Однак для генераторів потрібно ще пальне та мастило. Їх будуть зберігати безпосередньо в підліткових клубах?

— На місці, при наших Центрах, буде мінімум металевих каністр з пальним. Решту будемо докуповувати на заправках, в міру потреби. Для цього через ProZorro закупимо талони на пальне, — сказав директор комунального закладу «Центр підліткових клубів за місцем проживання».

Роботи на фінішній прямій

Отож, як ми з’ясували раніше, VinSmart Центр стає пунктом обігріву тільки тоді, якщо через атаку росіян буде пошкоджена наша міська енергоінфраструктура. А як про це повідомлятимуть жителів житлових будинків, що знаходяться поблизу підліткових клубів?

— Будуть вказівники «Пункт обігріву». Але ми їх розставимо тоді, коли матимемо пальне для генераторів та виконаємо усі ремонтні роботи щодо електромереж у Центрах, — каже Дмитро Мира. — Тобто, коли ми будемо знати, що наші пункти обігріву повністю готові. І також ми повідомимо про наявність таких пунктів обігріву мешканців навколишніх будинків.

Наостанок питаємо в директора мережі підліткових клубів про те, коли ж будуть повністю готові пункти обігріву?

— Якомога скоріше. Зараз завершуються ремонти, обладнання вже завезене, тривають закупівлі пального. Тобто, ми вже на фінішній прямій, — зауважив Дмитро Мира.

Міський голова Сергій Моргунов розказав, що подібні пункти обігріву створюють в десяти міських бібліотеках. А на базі харчоблоків 14 шкіл, на випадок надзвичайних ситуацій, розгорнуть пункти приготування їжі.

— Це велика спільна робота, яка робить нашу громаду ще сильнішою. Вистоїмо і переможемо! — передають слова Моргунова на його facebook-сторінці

Раніше, нагадаємо, ми розказали про те, як в ОСББ за власні кошти створили пункт обігріву.

Фото з фейсбук-сторінки міського голови Сергія Моргунова


Читайте також:

Підвал на Янгеля переробили в укриття. З жителів будинку гроші не збирали

Через ракетні обстріли у місті може зникнути світло. Як підготуватися до аварійних відключень?

Де дешевше, де дорожче? Склали рейтинг вінницьких новобудов

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Адольфо Августович Піночет

    Потенційні бомжарні

keyboard_arrow_up