«Масштабні ремонти — після перемоги». Міський голова Моргунов відповів на питання вінничан

«Масштабні ремонти — після перемоги». Міський голова Моргунов відповів на питання вінничан
Фотоколаж зі скриншотів з фейсбук-сторінки міського голови Сергія Моргунова
  • Мер Вінниці Сергій Моргунов дав відповіді на питання, що цікавили вінничан: а таких було понад 200.
  • Людей цікавить завершення масштабних ремонтів у місті, питання відключення електроенергії та як отримати ремонти будинків і вулиць, щоб більшу частину від вартості заплатив бюджет громади.
  • Ми записали, що на це відповідав міський голова.

Міський голова Сергій Моргунов 4 листопада провів трансляцію у своєму telegram-каналі, де відповів на питання, які ставили йому вінничани в соцмережах.

— Їх досить багато, більш як 200. Об'єктивно, за пів години ефіру, я не встигну відповісти на кожне з них. Але жодне запитання без уваги не залишиться — їх опрацюють міські служби або я прокоментую у своєму телеграм-каналі згодом, — говорив мер Вінниці.

Варто зауважити, що питання відсортовувалися: відповідей не буде на ті запитання, які стосуються речей, що не в компетенції міськради та міський голова не відповість на питання стосовно релігії. Отже, що цікавило вінничан і як на це відповів Сергій Моргунов?

Відео дня

— Коли буде завершена реконструкція вулиці Батозької?

— Наразі цей проект реалізований на 50%. На жаль, з початком війни, Кабмін прийняв постанову №590, яка змінила порядок фінансування місцевих проектів: Держказначейство не пропускає платежі, що пов'язані з фінансуванням реконструкцій та нових будівництв.

Ми шукаємо шляхи, як добудувати Батозьку за позабюджетні кошти. Зокрема, провели перемовини зі швейцарськими партнерами й вони нам допоможуть прокласти трамвайні колії. Вони вже оголосили тендер на закупівлю колій. Орієнтовний час поставки колій — лютий 2023 року.

Тому, якщо уряд не ухвалить зміни до 590 постанови, то ми принаймні запустимо трамвайний рух на Батозькій. Як тільки ця постанова буде скасована чи змінена — ми завершимо реконструкцію Батозької в авральному темпі.

— Чому під час жорсткої економії електроенергії не вимикають вуличне освітлення?

— Ми вимикали. І за три дні побачили негативні наслідки від цього: збільшення кількості ДТП, особливо аварій на пішохідних переходах. Крім того, у вечірню пору без вуличного освітлення, зросла криміногенна ситуація у місті: збільшилась кількість грабежів і крадіжки з авто. Коли ми підрахували усі мінуси від виключення світла, то вирішили, що вуличне освітлення буде працювати в нічну пору на 50% від загальної кількості ліхтарів.

— Мешканці району Гонти, Тяжилів просять звернути увагу на їхній район. Цікавляться, коли буде зроблене вуличне освітлення, ремонтом дороги Гонти-Лук'яненка (колишня Ватутіна - авт.). І зазначають, що маршрутка 3А не їздить по вечірньому графіку. Також просять відреагувати на пил, що летить з елеватора.

— Що стосується громадського транспорту, то це питання в нас на постійному контролі. Є недобросовісні перевізники. Але є й об'єктивні причини — чимало водіїв мобілізували на фронт. Дав доручення департаменту транспорту, щоб з'ясували причини недотримання графіку маршруту 3А та щоб цю ситуацію виправили.

Стосовно елеватора. Об'єктивно, в рамках чинного законодавства ми не маємо впливу на діяльність бізнесу як нам заманеться. Але ми можемо спільно попрацювати з Держекоінспекцією, яка має важелі впливу. Прошу мешканців сформулювати колективну скаргу на пил з елеватора. Важливо, щоб було багато підписів від жителів району. Відповідний департамент направить це звернення на екоінспекцію і ми, звичайно, будемо намагатися провести з підприємством відповідну роботу в рамках чинного законодавства.

Щодо ремонту дороги. Район Гонти - Ватутіна (нині ця вулиця перейменована на Левка Лук'яненка - авт.) потребує уваги, як й інші мікрорайони міста. До питання реконструкцій ми, зазвичай, підходимо в комплексі: заміна проїжджої частини - тротуарів - освітлення - всіх комунікацій. Після нашої беззаперечної перемоги у війні ми відновимо реконструкції вулиць, в тому числі й в цьому районі.

— Хочеться, щоб частіше їздили маршрутки 16А «Водоканал — Барське шосе». Особливо, щоб у ранковий і вечірній час, ця маршрутка ходила за розкладом, а не коли заманеться.

— Департамент транспорту мені повідомив, що зараз на цьому маршруті наразі працює 12 автобусів «Богдан», інтервал руху в години-пік складає 10-12 хвилин. Це невеликий інтервал між автобусами, фіксований розклад руху там немає потреби робити. Якщо буде зростати цей інтервал — повідомляйте на 15-60 «Цілодобова варта», щоб ми оперативно реагували на такі скарги. Я дав доручення профільному департаменту, щоб звернули увагу на цей маршрут.

— Прошу звернути увагу на мікрорайон Поділля. Там майже у кожному подвір'ї встановлені шлагбауми. Чи законно це?

— Ці питання регулює Земельний кодекс. Встановлення шлагбаума в подвір'ї може бути на підставі всіх дозволів та документів. Фактично, це не дуже проста процедура. Наприклад, потрібно обов'язково враховувати правила проїзду машин екстрених служб. За самовільне встановлення шлагбаума передбачена адміністративна відповідальність та передбачено знесення згідно з законом.

— Цікавить питання острова Кемпа. Чи є якісь плани на це місце, щоб воно було знову доступним для всіх вінничан?

— На сьогодні немає єдиної думки, що робити з островом Кемпа. Моя особиста думка — це місце має зберегти свою природність. Щоб це була оаза в центрі міста, затишне місце, з мінімальною кількістю комерції. Питання розвитку острова розглядається в комплексі з річкою Південний Буг. І після завершення війни ми, скоріш за все, проведемо міжнародний архітектурний конкурс щодо острова Кемпа. Із зауваженням думки всіх зацікавлених вінничан, що має бути в цій місцевості.

— Запитання від переселенки з Херсона. Де у Вінниці можна отримати гуманітарну допомогу по харчових продуктах?

— З літа у Вінниці працює Центр підтримки херсонців. Його організувала секретарка Херсонської міськради Галина Леонідівна Лугова. Центр працює в «Прозорому офісі», на проспекті Космонавтів, 30. Крім того, наші соціальні служби працюють задля допомоги переселенцям. Раджу написати на мою фейсбук-сторінку, залишити свій контактний номер телефону і з вами зв'яжуться наші служби та нададуть усю необхідну допомогу.

Читайте також: 2220 гривень від ООН. Як переселенцям отримати цю допомогу у Вінниці?

— Коли буде добудована каналізація в районі Кривої, що на Старому місті? Труби вже давно стоять, дуже хочеться, щоб роботу довели до кінця.

— Це масштабний проект, завдяки якому ми створюємо систему каналізування на 11 вулицях і провулках квартального комітету «Добробут». Нині роботи завершені на 70%. Знову ж таки, через постанову Кабміну, реконструкції та нові будівництва не фінансуються на період воєнного часу. Тільки буде скасована ця заборона — роботи по Старому місту відновимо. Бо кошти на ці роботи є.

— Чому досі не завершений ремонт на Дубовецькій та Привокзальній? Коли буде відновлене ґрунтове покриття на провулку Ясному та вулиці Щукіна?

— На минулому тижні я їздив у той район, знаю, що там затягують з виконанням робіт. Зауважу, що ці ремонти робить підрядник на замовлення «Вінницяоблводоканалу» за фінансування Світового банку. Вже було надано доручення активізувати роботи по заміні колектора водогону. І коли «Водоканал» завершить роботи по заміні водогону, то буде додаткове обстеження вулиць і з потреби відновлять/замінять дорожнє покриття. Профільний департамент міськради отримав на це доручення від міського голови. 

Також прошу автора питання проявити ініціативу та разом з іншими мешканцями вулиці доєднатися до програми співфінансування по асфальтуванню ваших вулиць.

— Коли підлітковий клуб «VinSmart Центр» почне діяти на Вінницьких Хуторах?

— У місті вже є таких клубів 14. Що стосується приєднаних територій, то один такий підлітковий клуб відкрили у Писарівці. На Хуторах ми запланували створити центр при ліцеї. Звичайно, війна уповільнила ці процеси, але ми ці плани не відкидаємо. Необхідно буде зробити капремонт приміщення під VinSmart Центр. Я дам доручення, щоб в цьому напрямку активізували роботу, щоб відкрити підлітковий клуб на Вінницьких Хуторах у наступному році.

— Мешканці будинку на Хмельницькому шосе, 77 просять їх включити в міську програму співфінансування ремонтів в багатоповерхівках 70/30.

— Тут вам потрібно проявити ініціативу. Провести збори співвласників будинку і прийняти відповідне рішення: за участь в цій програмі має проголосувати не менше 50% мешканців будинку. З протоколом рішення зборів потрібно звернутися до департаменту житлового господарства Вінницької міськради і вам розкажуть, який подальший алгоритм дій. У цьому році, попри складний воєнний час, ми провели ремонти дахів у двох десятках будинках. Цей процес йде, проявляйте ініціативу.

— Вулиця Тимірязєва (нова назва — Захисників Неба - авт.). Після війни просимо знести всі старі будинки, зробити реконструкцію цієї вулиці й прилеглі до неї та всього Центрального ринку.

— Ми працюємо системно над тим, щоб покращувати міський простір й робити усе, аби Вінниця була комфортним містом. Чесно кажучи, я складно можу уявити, як можна знести ті будинки, в яких проживають люди. В такому випадку будуть витрачені колосальні кошти.

Стосовно реконструкції Центрального ринку. Нагадаю, це приватна структура. Ми давали їм свої пропозиції, щоб вони розглянули можливість реконструкції. Зворотного зв'язку по цьому питанню поки що не було.

Щодо реконструкції вулиці — тротуари, освітлення, заміна проїжджої частини — то, беззаперечно, після завершення війни ми звернемо на це увагу.

На telegram-каналі Сергія Моргунова ви можете прослухати запис трансляції повністю, де були якраз ці питання-відповіді.

 

Читайте також:

Вперед за враженнями! Розклад екскурсій у листопаді по Вінниці та області

Вінниця в Instagram. Кращі фото за перший тиждень листопада

Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Svetlana Zhuk

    Спостерігаю таку картину.
    Вчора світла немає в квадраті Келецька за номерами  81,83,77,75,,79 з 10ранку до 22-ї і буквально на відстані 300метрів, а також с Пірогово,світло горіло. Сьогодні та ж сама картина. Я розумію чому немає світла.. Я хочу почути, чому немає розподілу.. Ми з однієї країни, чи як???

    Svetlana Zhuk reply Svetlana Zhuk

    Светлана Михайловская та да, в нас кругом блат по вінницькі.. Вчера магігранд працює, а смайл зачинений..На одному перехресті.

    Светлана Михайловская reply Svetlana Zhuk

    SvetlanaВ Пирогово мэр живет
  • Руслан Ковтун

    Коли нарешті з'єднають гонти з сторони тяжилова та київської.
  • Бугайов Діма

    Судячи з питань,задавали їх місцеві жителі  😂😂😂
  • Чорна Тамара

    Хороша ініціатива відповісти на питання містян

keyboard_arrow_up