Чому у Вінниці не вимикають вуличне освітлення у нічний час доби? Пояснення

Чому у Вінниці не вимикають вуличне освітлення у нічний час доби? Пояснення
Фото: Максим Тарасюк
  • Паралельно з економією електроенергії та запровадженням графіків аварійних відключень, у Вінниці продовжують цілонічно освітлюватися вулиці, стадіони, ТРЦ. Навіщо?

Від 10 жовтня ворог не полишає спроб заподіяти максимальної шкоди енергетичному сектору України. Ракети та дрони росіян чи не щодня б’ють по підстанціях та теплових електростанціях. Наша ППО перехоплює більшість ворожих атак, та деякі ракети все-таки дістаються кінцевої мети, руйнуючи наші енергетичні об’єкти.

Для стабілізації енергосистеми, Україна спочатку зупинила експорт електроенергії, а потім в усіх регіонах запровадили графіки аварійних відключень споживачів. Голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький пояснював, що саме завдяки таким відключенням можна зберегти баланс в енергосистемі. 

Вінничани з розумінням поставилися до тотальної економії електроенергії, зменшивши її використання, як і просили енергетики, у пікові години. Не протестували містяни й проти графіка аварійних відключень. Та при цьому чимало наших читачів не могли збагнути, чому в умовах тотальної економії, відповідні служби не вимикають вуличне освітлення у нічний час.

Відео дня

Раніше на сайті Вінницької міської ради повідомляли, що задля енергоощадності у місті частково вимикають вуличне освітлення. Називали навіть обсяги збереженої електроенергії.

«Завдяки тому, що у Вінниці частково не вмикають ліхтарі вдалось зекономити 42 000 кВт. Ми просимо вінничан з розумінням поставитись до таких заходів, тому що зараз для нас важливо пережити найтяжчий опалювальний сезон за всі роки незалежності України та залишитися зі світлом», — говорив директор департаменту міського господарства Віталій Місецький.

У міській раді пояснювали, що увімкненими залишаються лише магістральні вулиці, й ті частково. Втім, чимало містян писали у соцмережах про світло у нічний час як у парках, так і на другорядних вулицях.

Під час телефонної розмови з журналістом «20 хвилин», директор «Міськсвітло» Вадим Кондрацький підтвердив, що Вінниця справді освітлюється у нічний час. При цьому він зазначив, що йдеться про не пікові години: від 23.00 до 07.00. 

— У цей час суттєво зменшується навантаження, тому ми можемо спокійно вмикати вуличне освітлення, — говорить Вадим Кондрацький. — Якщо вночі вимкнути вуличне освітлення, може суттєво збільшитися кількість випадків мародерства та інших неприємних ситуацій, яких допускати не хочеться. 

За його словами, вуличне освітлення також недоцільно повністю вимикати через велику кількість скарг від вінничан, яким складно діставатися домівок темними вулицями. Мова, як про пішоходів, так і про велосипедистів з водіями, які знаходяться на вулиці до початку комендантської години та після її закінчення (від 00.00 до 05.00). 

Чимало вінничан висловлювали своє незадоволення й тим, що у нічний час працює освітлення зовнішньої реклами на магазинах, ТРЦ, аптеках тощо. У «Міськсвітло» пояснили, що не можуть його вимкнути, оскільки його не під'єднано до їхньої системи. Рекомендувати його вимикати також не в їхній компетенції. 

Нагадуємо, що час від 07.00 до 23.00 вважається піковими годинами використання електроенергії. Саме у цей проміжок потрібно максимально економити на споживанні. Ось кілька простих правил, як це можна зробити: 

Додамо, що вночі електроенергія на 30% дешевша. Тож радимо використовувати прилади на кшталт пральної машини саме у цей час. 

Читайте також:

Через ракетні обстріли у місті може зникнути світло. Як підготуватися до аварійних відключень?

Купити дрова на опалювальний сезон. Розповідаємо, як, де та за скільки це можна зробити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (53)
  • Наталя Суслик

    Комендантська година , всі сидять вдома ,. То для чого і для кого освітлювати вулиці ? 24:00 і вимикайте , воно ні кому не потрібне . А рано як вам вже так воно потрібне - включіть . Краще б не піднімали б ціни на вивіз сміття .

    Читач22 reply Наталя Суслик

    Але як не піднімати цін на вивіз якщо паливо і решта всього йде вверх. Інфляція вище 20% тільки офіційно
  • Вадим Бобело

    Ну не знаю, доводилося їздити вночі, вулиці ніфіга не освітлені
  • Olha Inhulska

    Ага, недавно йду по Станіславського ВДЕНЬ ❗і світло включено ВДЕНь. Що воно освітлює, не зрозуміло економлять)
  • Светлана Олейник

    А навіщо освітлення вулиць з 24-00 до 5-00 якщо комендантська година

keyboard_arrow_up