Про завершення виробничого сезону переробки буряків і зупинку цукрозаводів 20minut.ua повідомили в обласному департаменті агропромислового розвитку..
З буряків, вирощених у 2020 році, зварили 264 тисячі тонн цукру. У 2019 була 331 тисяча тонн. Отож, маємо майже на 70 тисяч тонн менше. Цукру вистачить на всіх і для всіх потреб — як для побутових споживачів, так і для промисловості. Ось тільки ціна «пішла» вгору.
Якщо літом за 50-кілограмовий мішок просили 600 гривень та ще й пропонували доставити до місця призначення, то зараз за таку саму кількість уже треба заплатити 950 гривень. Мова про покупку мішка цукру.
На ринку «Урожай» ще восени кілограм продавали по 15 гривень, а зараз на ціннику уже інші цифри у — 22-23 гривні.
Економіст Леонід Козодой прогнозує подальше зростання вартості солодких кристалів. Пояснює це тим, що два останніх роки були невдалими для тих, хто вирощує буряки і переробляє їх на цукор.
Тому цукру зварили менше і у 2019, і у 2020 роках. І не тільки в нашій області. Така ж тенденція загалом в Україні.
Підвели погодні умови. Тому урожайність буряків зменшилася суттєво: замість понад 500 центнерів з гектара у 2017-2017 роках торік (2020) зібрали тільки приблизно 430 центнерів.
Мова йде про середній показник у межах області.
Буряки в області вирощували на площі 48 тисяч гектарів. Таку саму кількість сіяли і у 2019 році. Буряків накопали менше. У 2020 зібрали трохи більше двох мільйонів тонн. У 2019 було понад 2,5 мільйона тонн.
Ще одна причина недобору цукру — зменшення цукристості у буряках. Це теж залежало від погоди. Негативно позначилася літня спека.
Простіше кажучи, корені були не такі солодкі, як у 2019 році. Показник цукристості становив 16%, а у 2019 — майже 18%. Що буряк солодший, то більше з нього цукру.
За прогнозами фахівців аграрного сектора, зменшення виробництва цукру впродовж двох років, може «підштовхнути» аграріїв до збільшення посівів бурякових площ навесні 2021 року. Адже цукрові буряки культура прибуткова у вирощуванні.
Якщо ціна підвищилася, якщо цукру менше, то чому б не скористатися можливістю заробити на буряках?
Галузь буряківництва і виробництва цукру не в кращому стані. Може статися так, що в наступному році в області буде працювати ще менше цукрозаводів.
Непроста ситуація склалася на одному з них — рейдери «наїхали». Причому, в такий момент, коли завод закінчив роботу і заповнив склади «свіженьким» цукром. Господарства, які доставляли на цей завод буряки, тепер задумуються: чи зможуть вони забрати свій цукор? Адже невідомо, яким буде рішення суду.
Навіть якщо вдасться отримати свій цукор, то наступного року навряд чи вони стануть ризикувати. Знов везти сировину на підприємство, на яке зазіхають рейдери, на таке не кожен відважиться.
Із зменшенням кількості заводів виникла проблема з доставкою сировини. Тепер декому доводиться возити її на завод на понад сто кілометрів. Це додаткові втрати на пальне, транспорт.
Точно будуть працювати два потужні заводи — Крижопільський і Гайсинський. На цих підприємствах за добу переробляють сім тисяч тонн буряків. Це у 2,5-3 рази більше у порівнянні з іншими заводами, які працювали торік.
Цукру в області зварили менше, ніж у 1913 році. Тоді на Поділлі працювало 58 цукроварень.
Порівняйте цифри: 1913 рік вироблено 311,7 тисяч тон цукру, 1914 — 385 тис.т, 1940 — 378,5 тис.т, 1956 — 491,7 тис.т, 1970 — 904 тис.т., 1975 — 832 тис. т, 1990 — 840 тис.т. Щоправда, урожайність була нижча. У 1990 з гектара зібрали в середньому по 380 центнерів, вирощували буряки на площі 210 тис.га.
Тепер площі скоротили до 48 тисяч гектарів у 2020. З вирощених на них буряків виробили 264 тисяч тон цукру.
Читайте також:
Два цукрозаводи працювали у Новорічну ніч. Нам до чаю зварили понад 250 000 тонн цукру
«Варвари! Що ще скажеш?». Від цукрозаводу у Кирнасівці залишилися одні руїни
Хочуть мати свою щедрівку і колядку. Як у Безводному Маланку водили і що земляків просил
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 4 від 22 січня 2025
Читати номер
Вячеслав Хохлов
Николай Бутько
Сергій Зелениця
Aleksey Shevchuk
Марина Кирьянцева reply Aleksey Shevchuk