«Варвари! Що ще скажеш?». Від цукрозаводу у Кирнасівці залишилися одні руїни

«Варвари! Що ще скажеш?». Від цукрозаводу у Кирнасівці залишилися одні руїни
— Покажіть ці розвалини цукрозаводу усім тим, хто каже, що він захищає людей! — просять жителі Кирнасівки
  • Не стало ще одного цукрозаводу — метал вивезли, стіни розвалили.
  • Жителі громади найбільше ображені за те, що влада не стала на їх захист.
  • Скільки коштів можна виручити від продажу обладнання з цукроварні?

Про те, як перетворювали завод на руїну, журналісту розповіли жителі Кирнасівки. Щоправда, ніхто з них не став називати себе.

— Якщо цих варварів захищала поліція і влада, то ви хочете, щоб вони ще до мене прийшли? — каже один з чоловіків. — Та й про що вже можна говорити. Про ту купу каміння? Був завод, та й загув. Хіба що фотографії людям показати, аби побачили сліди варварів 21 століття.

Металу тут більше, ніж на інших цукроварнях

Люди кажуть, стіни розвалювали потужною технікою, так само і метал вирізали.

Відео дня

— Металу тут було більше, ніж на інших цукроварнях, — розповідає один з місцевих. — Листовий метал, труби… А підйомники, засувки, сплавні поля… Чому більше? Бо його будували не в панські часи, як ті заводи, що дісталися нам. Кирнасівський запустили у 1968 році, в радянські часи.

Чоловік стверджує, що на їхньому заводі металу було, як мінімум, у два рази більше, у порівнянні з меншими заводами.

До того ж Кирнасівський був єдиним заводом в області, на якому стояла лінія з переробки цукру-сирцю. Там теж знаходилося немало металу.

— Ви знаєте, що у Кирнасівці колись було два цукрозаводи? — запитує він. — Той другий збудували ще за польських панів. Він десь різав за добу трохи більше тисячі тонн буряків. Новий у три рази потужніший був. Коли розбирали старий панський завод, побачили, що на ньому англійські котли. Такий раритет!

Співрозмовник каже, що йому відомо, скільки грошей виручали від порізки металолому на деяких заводах області. Виходила сума приблизно 4-4,5 мільйони гривень.   

Один з агрегатів уже продали

У Кирнасівці на новому заводі теж було деяке обладнання іноземного виробництва. Співрозмовник каже, що це жомосушарка, закуплена у Франції. Її довжина понад 20 метрів і висота чотири, а може й більше.

Чоловік бачив, як її перевозили.

— Я якраз їхав машиною на дачу, — продовжує він. — Бачу, поліція стоїть. Зупиняє машину, просить з’їхати на узбіччя.  

Якраз в цей час перевозили цю жомосушарку. Перед тим зверталися до енергетиків, щоб ті вимкнули електрику, бо в деяких місцях це могло призвести до замикання. Потім говорили, що агрегат купив нібито один із заводів Тернопільської області.

— Там ще залізнична колія була, — додає співрозмовник. — А рейки теж мають вагу, правда?

Одну тільки стіну залишили, чомусь, так звані власники заводу. Та що біля дороги. Люди не розуміють, для чого? Аби створити видимість, очі замилити? В селі й без того всі вже знають: поховали завод без музики.

— Можна було приміщення не розвалювати, продати чи в оренду здавати, — говорить житель Кирнасівки. — Міг бути столярний цех, наприклад, чи майстерня для ремонту автомобілів, мало що люди придумали б. Для чого розвалили? Варвари, що ще скажеш!

— Знаєте, що людям найбільше образливо? — питає співрозмовник. — Що їх ніхто не захистив. Ось що гнітить найбільше. Нібито влада і вдавала, що на нашй стороні, а насправді інколи доводилося чути: «Це ж приватна власність…». Ще б сказали, що це ефективний власник. Від них це теж доводиться чути.

Що буде на місці розвалин — не кажуть

Кирнасівського цукрового замотаний такий солодкий клубок, що його так і не вдалося розплутати. Завод продавали-перепродували. Понад десять років розслідуванням займалася поліція, прокуратура і навіть СБУ. Ще торік у прес-службі обласної поліції повідомляли, що триває розслідування кримінальної справи. Крім того, стверджували, що є рішення Печерського суду Києва про передачу залишків цукру власнику.

Один з колишніх керівників Тульчинського району говорив журналісту, що на завод претендують принаймні три структури. Одна зацікавлена в тому, щоб порізати обладнання і продати його на металобрухт. Друга має намір вивезти і продати цукор. Третя претендує на земельну ділянку, на якій знаходиться завод.

У грудні 2019-го, 24 числа, у Тульчині в районній державній адміністрації обговорювали, що буде далі із заводом. Розмова відбувалася у присутності керівників району, селищного голови, активістів. На ній виступав чоловік, який назвався Сергієм Бевзенком. Сказав, що він новий директор Кирнасівського цукрозаводу. Розповів, що намічається велика реконструкція. За його словами, на місці заводу побудують потужний елеватор, а також біогазові установку. Назвав суму проекту — 180 мільйонів гривень.

А після того Бевзенко сказав, що він уже не директор.

Активісти зрозуміли, що їм замилювали очі. Зробили це для того, щоб ті надали можливість зайти на територію підприємства.

Староста селища Тамара Процишина не коментує того, що сталося. На запитання, чи відомо їй, що буде на місці зруйнованого заводу, відповідає, що ніхто про це нічого не говорить.

Про цукор ніхто не говорить

Журналісту вдалося поспілкуватися з одним з колишніх директорів Кирнасівського цукрового. Той розповів, що виробляти цукор на обладнанні Кирнасівського заводу уже неможливо. За його словами, щоб запустити завод, який простояв стільки часу у непрацюючому стані, потрібні великі кошти. Значну частину обладнання довелося б замінити.

— Гаразд, уявімо, що відновили все, відремонтували, а що далі? — запитує співрозмовник. — Сировину де брати? Ви знаєте, що навіть у радянські часи, коли буряків вирощували набагато більше, ніж тепер, їх не вистачало для Кирнасівки. Не повірите, завозили вагонами з південних областей.  

А ось приміщення не варто було розвалювати. Це ж були капітальні споруди…

Кінцевий бенефіціар з Донецька

За даними аналітичної онлайн-системи YouControl, кінцевим бенефіціаром ТОВ «Кирнасівський цукровий завод» є Ярошенко Олександр Владиславович. Вказана його адреса: Донецьк, вулиця Церетелі…

У графі «юридичні особи засновники» зазначено ТОВ «Атоменергомашбуд» з адресою у місті Краматорськ Донецької області. Є ще прізвище уповноваженої особи — Подольський Андрій Володимирович.  


Читайте також:

«А дехто не вірив…» Президенти двох країн говорили про міст через Дністер у Ямполі

Як вінничанин їздив з Донецька у Європу. Фрагмент життя в окупації зі слів очевидця

Цар сарматів Інісмей похований біля Дністра. Виставку «Золото Поділля» перервав карантин

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (87)
  • Aleksandr Dvirniy

    Сколько долб....ебов в комментариях,это все власть виновата,расстрелять и т.д.А кто эту власть все эти годы выбирал?)
  • Романи Сванидзе

    Нетільки в КирнасКвці повсій Вінницькій обл.
  • Ірина Вращук

    Бердичівський цукровий  завод- руїна.! А головне що  за це  ніхто  не відповість. І так  кругом. Шкода  ! Якби хоч  одного  притягли  по  закону  то  можливо  такого не було.!
  • Сергей Новоселов

    Порошенко или Гройсман построят новый(может быть, когда нибудь), чего распереживались. Сахарный заводик... всего то... Промышленные комбинаты режут. Показать руины?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up