«А дехто не вірив…» Президенти двох країн говорили про міст через Дністер у Ямполі

«А дехто не вірив…»  Президенти двох країн говорили про міст через Дністер у Ямполі
Нині два береги Дністра у Ямполі зєднує поромна переправа. Геннадій Вацак (на знімку) каже, що зараз переправа не працює - карантин.
  • Сьогодні Київ відвідала новообрана Президент Молдови Мая Санду.
  • Після зустрічі з Володимиром Зеленським наш глава держави згадував про міст через Дністер.
  • В якому контексті йшла розмова?

—А дехто не вірив! —такими словами озаглавив своє повідомлення у Фейсбуці народний депутат Геннадій Вацак. Запис зроблено сьогодні, 12 січня. Він зявився невдовзі після зустрічі глав двох держав: України Володимира Зеленського і Молдови Маї Санду.

—  Ділюся новиною: президент Володимир Зеленський на брифінгу після переговорів з главою Молдови Маєю Санду озвучив амбітну ідею — будівництво сучасної магістралі, яка з’єднає Київ та Кишинів, — написав Геннадій Вацак . — З цією метою обговорили будівництво прикордонного мостового переходу через річку Дністер у Ямполі.

За п’ять годин з Києва до Кишинева

При цьому Вацак додав, що Мая Санду повідомила про плани поліпшити інфраструктуру на шляху Кишинів-Сорока, що дозволить створити транспортний коридор, який може стати найшвидшим маршрутом з центрального регіону України до країн Центральної та Південно-Східної Європи.

Відео дня

Пан Геннадій звернув також увагу на фразу Володимира Зеленського: «Нова траса скоротить подорож між столицями наших держав до п’яти годин».

Восени минулого року Вацак уже говорив про будівництво мосту через Дністер у Ямполі. Він нагадував, що розмов про переправу через Дністер дуже багато і тривають вони давно, навіть на міжнародному рівні, але далі справа не йде.

З трибуни парламенту нардеп озвучив свій депутатський запит до уряду. Просив офіційно повідомити  про те, на якому етапі нині вирішення питання. Коли отримав відповідь, переконався в тому, що всі обіцянки стосовно майбутнього будівництва залишилися на папері. Принаймні поки що. Хоча об’єкт міг би бути включений до національної програми «Велике будівництво».

—Спробую зрушити справу з місця, про це мене просили виборці, — зазначав тоді пан Геннадій, не обіцяючи нічого конкретного.

Міст у Ямполі мали будувати ще у 1903 році

Якщо міст через Дністер вдасться збудувати, то це буде справді значна подія. Адже спроб «перекинути» переправу у цьому місці було зроблено уже не мало. Однак жодну з них так і не вдалося реалізувати. Що буде з нинішньою обіцянкою, покаже час.

Перша спроба будівництва мосту між Ямполем і Косеуцами була здійснена ще 1903 році. Але далі проекту справа не пішла.

Вдруге  до питання повернулись у 1940-му році,  коли почалося будівництво переходу Ямпіль-Гирбова, однак Друга світова війна змінила плани містобудівників.

 У 1975 році Дніпропетровський проектний інститут підготував проект залізниці Сороки-Маркулешт з продовженням по території України через Ямпіль-Вапнярку (з переходом на широку залізничну колію). Насправді вузькоколійку між Ямполем і Вапняркою розібрали. Тільки насип залишився.

У 2010 році  Харківський науково-дослідний інститут розробив проектну пропозицію, згідно з якою вартість мосту разом  з під’їзними  шляхами має складати 190 млн. грн. Документ залишився на папері. Нарешті про міст у Ямполі багато говорили в уряді Гройсмана, де віце-премєром працював земляк ямпільчан Володимир Кістіон. Уряд змінився, план будівництва залишився Тепер почалася ще одна серія розмов, уже на рівні глав двох держав. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олександр Зелений

    не при цій владі...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up