Шість цукрозаводів області переробляли буряки, вирощені у 2020 році. Чотири з них закінчили виробничий сезон до кінця минулого року. Буквально напередодні свята зварили останні центнери цукру на Томашпільському підприємстві. Раніше завершили роботу на Юзефо-Миколаївському, Жданівському та Іллінецькому заводах.
Продовжують працювати Гайсинське і Крижопільське бурякопереробні переробні підприємства. Вони найбільш потужні в області: на кожному впродовж доби переробляють на цукор приблизно вісім тисяч тонн буряків. Обидва заводи є власністю компанії «Укрпромінвест-Агро».
Робота цукроварень у Новорічну ніч і в перші дні наступного року — це виняток з правил. Таке трапляється нечасто. Умови минулої осінь призвели до запізнілого старту сезону цукроваріння. Менш потужні підприємства справилися з переобкою сировини.
У Гайсині і Крижополі буряків найбільше у порівнянні з нішими заводами області. Тому продвожують працювати дотепер. За прогнозами, на цих підприємствах зупинять виробничий процес приблизно у середині або другій половині січня.
Усього 250 тисяч тонн цукру заварили на всіх шести заводах області на кінець 2020 року. Найбільше — на Крижопільському і Гайсинському. Ці підприємства є лідерами у цукровій галузі України.
Так, Крижопільсьткий завод у 2019 виробив найбільше цукру серед усіх підприємств держави — 117,2 тисячі тонн. Рекордну цифру на підприємстві встановили у 2018-му — 171,7 тисячі тонн.
Завод «наймолодший» у порівнянні з іншими, збудований у 1986 році. Тоді як Гайсинський, наприклад, перший цукор зварив ще у 1899 році. Щоправда, на підприємстві провели справжню технічну революцію. Це дало можливість збільшити переробку буряків за добу з двох до восьми тисяч тонн.
Працюватимуть названі два заводу приблизно до 15 січня. В обласному департаменті агропромислового розвитку прогнозують, що цукру загалом буде приблизно 300-309 тисяч тонн. Торік мали 331 тисячу тонн. Йдеться про цукор, вироблений на підприємствах нашої області.
Два останніх роки (2019-2020) — не кращі для буряківників. У 2019 в області зібрали найменше в державі буряків з одного гектара. Та й торік було небагато — 435, 3 тисячі тонн на круг. Для порівняння, у 2018-му накопали понад 500 центнерів солодких коренів з гектара.
Незважаючи на це, більше цукру, ніж у нас, не виробляє жодна область. Навіть у неврожайні роки Вінниччина йде попереду інших з виробництвом солодких кристалів.
Читайте також:
Де у січні запланували відключити світло? Графік на місяць
Зарплати, тарифи та пенсії, що будуть для вінничан у 2021 році
Як зменшити наслідки святкування. ТОП-5 корисних рекомендацій
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер