Шість цукрозаводів області переробляли буряки, вирощені у 2020 році. Чотири з них закінчили виробничий сезон до кінця минулого року. Буквально напередодні свята зварили останні центнери цукру на Томашпільському підприємстві. Раніше завершили роботу на Юзефо-Миколаївському, Жданівському та Іллінецькому заводах.
Продовжують працювати Гайсинське і Крижопільське бурякопереробні переробні підприємства. Вони найбільш потужні в області: на кожному впродовж доби переробляють на цукор приблизно вісім тисяч тонн буряків. Обидва заводи є власністю компанії «Укрпромінвест-Агро».
Робота цукроварень у Новорічну ніч і в перші дні наступного року — це виняток з правил. Таке трапляється нечасто. Умови минулої осінь призвели до запізнілого старту сезону цукроваріння. Менш потужні підприємства справилися з переобкою сировини.
У Гайсині і Крижополі буряків найбільше у порівнянні з нішими заводами області. Тому продвожують працювати дотепер. За прогнозами, на цих підприємствах зупинять виробничий процес приблизно у середині або другій половині січня.
Усього 250 тисяч тонн цукру заварили на всіх шести заводах області на кінець 2020 року. Найбільше — на Крижопільському і Гайсинському. Ці підприємства є лідерами у цукровій галузі України.
Так, Крижопільсьткий завод у 2019 виробив найбільше цукру серед усіх підприємств держави — 117,2 тисячі тонн. Рекордну цифру на підприємстві встановили у 2018-му — 171,7 тисячі тонн.
Завод «наймолодший» у порівнянні з іншими, збудований у 1986 році. Тоді як Гайсинський, наприклад, перший цукор зварив ще у 1899 році. Щоправда, на підприємстві провели справжню технічну революцію. Це дало можливість збільшити переробку буряків за добу з двох до восьми тисяч тонн.
Працюватимуть названі два заводу приблизно до 15 січня. В обласному департаменті агропромислового розвитку прогнозують, що цукру загалом буде приблизно 300-309 тисяч тонн. Торік мали 331 тисячу тонн. Йдеться про цукор, вироблений на підприємствах нашої області.
Два останніх роки (2019-2020) — не кращі для буряківників. У 2019 в області зібрали найменше в державі буряків з одного гектара. Та й торік було небагато — 435, 3 тисячі тонн на круг. Для порівняння, у 2018-му накопали понад 500 центнерів солодких коренів з гектара.
Незважаючи на це, більше цукру, ніж у нас, не виробляє жодна область. Навіть у неврожайні роки Вінниччина йде попереду інших з виробництвом солодких кристалів.
Читайте також:
Де у січні запланували відключити світло? Графік на місяць
Зарплати, тарифи та пенсії, що будуть для вінничан у 2021 році
Як зменшити наслідки святкування. ТОП-5 корисних рекомендацій
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 13 від 26 березня 2025
Читати номер
Олег Уманец
Елена Видайко
Сергій Кириченко
Владимир Савченко
Владимир Савченко reply Владимир Савченко
Валерій Ліпченко reply Владимир Савченко
Владимир Савченко reply Владимир Савченко
Валерій Ліпченко reply Владимир Савченко