«Це наш внесок для перемоги у війні». Як швейний цех у Вінниці допомагає ЗСУ

«Це наш внесок для перемоги у війні». Як швейний цех у Вінниці допомагає ЗСУ
Майстрині та власниця студії Людмила Гачковська. Жінки почали відшивати для військових на третій день повномасштабної війни / Фото, відео у матеріалі: Наталія Корпан
  • Плитоноски, підсумки та навіть турнікети швидко навчилися шити у вінницькій студії «Ornate». 
  • Майстрині раніше відшивали дизайнерський одяг. А тепер працюють на потреби ЗСУ.
  • Вироби готують за стандартами, працюють по запитах напряму від військових. У студії кажуть, що працювати готові до нашої перемоги.

Продовжуємо серію публікацій про Героїв тилу.

Раніше ми вже розповідали про команду «Боже, вільної школи», які створили зі свого навчального закладу прихисток для переселенців. Говорили з військовою волонтеркою Діаною Подолянчук про актуальні потреби фронту. Та спілкувалися зі співвласником турклубу Андрієм Рибачком, який закуповує позашляховики для військових.

Нині читайте історію майстринь зі студії одягу «Ornate», які припинили шити для модниць, аби забезпечити ЗСУ необхідною військовою амуніцією.

Відео дня

***

У невеликому приміщенні, зранку і до пізнього вечора, працюють чотири майстрині. Якщо до 24 лютого тут шили дизайнерський одяг, то нині — плитоноски, аптечки й підсумки.

Робота у швачок злагоджена: жінки досконало знають, що потрібно робити.

— Я зшиваю підсумок. Він складається з кількох частин, має бути максимально цупка тканина та міцні шви, аби не розірвалося. Сюди військові складатимуть магазини від зброї, тому навантаження буде велике, — каже Олена, не відволікаючись від шиття.

Нічого цього вона не робила до початку повномасштабної війни. Каже, довелося вчитись швидко, бо потреби в ЗСУ колосальні.

— Нам дали оригінальний підсумок. Ми його заміряли, відшили зразок. Потім віддали військовим, які внесли корективи. Відпрацювали, все як треба. Спочатку було важко, а зараз працюємо на автоматизмі, — сказала швачка.

Асортимент військової амуніції в студії «Ornate» чималий. Крім підсумків, тут шиють плитоноски, тактичні футболки та навіть турнікети.

— Коли почався російський наступ я не могла всидіти вдома. Мала щось робити, аби принести користь країні, — розказала Ірина. — Сьогодні шию тактичні футболки, бо на них є запит у військових. А так кожна з нас може тепер робити будь-який виріб з тканини для ЗСУ.

Тобто, в разі якихось обставин, кожна зі швачок готова замінити одна одну і дошити виріб. Втім, як кажуть майстрині, найскладніше шити аптечки.

— Тут багато дрібних деталей. Є відділи для бинтів, ліків, джгутів тощо. Цю аптечку будуть використовувати в бойових умовах, і важливо, щоб нічого не відпало, — каже Наталя Петровська.

Не сидить без діла і власниця студії Людмила Гачковська. Паралельно, відповідаючи на телефонні дзвінки та питання журналістів, жінка розкроювала тканину оливкового кольору під майбутні речі для ЗСУ. 

Говорить, що перевели свій цех на воєнні «рейки» 27 лютого, на третій день повномасштабної війни.

— У перші дні не працювало нічого, тканину дістати не було звідки. Тому кинула клич у кого з колег є матеріали, і мій телефон почав розриватись від дзвінків: пропонували допомогу звідусіль. Таке єднання нашого народу сильно мотивує. Так, я зрозуміла, що нашу націю не здолати, — сказала Людмила.

Нині матеріали, як сказала Людмила, купують за кордоном, бо в Україні такої, або немає, або коштує в рази дорожче. А від цього залежить і вартість підсумок.

— Перший місяць ми відволонтерили. Однак нас не звільнили від плати за оренду, від податків. Та й моїм дівчатам потрібно платити зарплату. Тому наразі ми, справді, відшиваємо продукцію для військових за гроші, — говорить модельєр-конструктор. — Проте наша цінова політика максимально доступна. А на зароблені кошти ми можемо працювати й приносити користь війську надалі.

Скільки зробили підсумків, плитоносок та інших виробів, Людмила Гачковська вже не рахує.

— Мені телефонують військові, роблять замовлення, і завтра ми його вже маємо відправити, — каже жінка. — І якщо на початку рахували, скільки відшили загалом, то зараз на це просто немає часу.

Повертатись до пошиття жіночого, чоловічого та дитячого одягу, що робили до великої війни, Людмила Гачковська поки не планує. Говорить, що наступ росії на Україну скасував всі плани на майбутнє і зараз живуть тим, щоб наблизити перемогу у війні.

— Поки ми потрібні військовим, будемо працювати на армію, — сказала Людмила.

Хочу допомогти ЗСУ. Волонтери, яким можна довіряти

Ми провели інтерв’ю з кількома волонтерськими центрами у Вінниці. Серед них, центр «Шахіна» Діани Подолянчук. Вона організувала один з найбільших волонтерських штабів у місті, просто з початку великої війни (ось тут її історія).

Тут займаються постачанням вантажів на фронт, для наших армійців; а також допомогу для переселенців, що оселились у нашому місті. Реквізити для благодійних внесків: 5375 4141 1907 4531 (Подолянчук Діана Станіславівна). Треба вказувати, що це благодійна допомога волонтерському центру «Шахіна».

Співвласник турклубу «Бідняжка» Андрій Рибачок закуповує авто для військових. Його історія вельми цікава, бо початок повномасштабної війни з росією, чоловік зустрів у Грузії. Там він з туристами виходив на акції проти російського вторгнення. Але чоловік вирішив, що громадського активізму замало, тому повернувся в Україну, де третій місяць займається волонтерством.

Кількість позашляховиків, які передали «Бідняжки» вже перевалила за десяток. І якщо ви бажаєте підтримати збір коштів, то от картка: 4731 1856 2041 8068 Рибачок Андрій Вікторович.

Колосальну роботу для війська роблять волонтери з центру «Загартовані серця». Організатор велоподій Олександр Царевський, військова волонтерка Тетяна Власюк та десятки інших людей працюють майже без вихідних, аби наші хлопці на фронті мали все необхідне.

Закуповують все: форма, броня, тепловізори, дрони, позашляховики. Усе завдяки благодійним внескам. Якщо ви хочете долучитись фінансово, то от реквізити:

  • 4149 6293 5063 2006 — (гривня, ПриватБанк, Тетяна Хитра)
  • 5375 4114 0817 3537 — (гривня, Монобанк, Тетяна Хитра)
  • 5375 4199 0739 7309 — (euro, Дмитро Хитрий)
  • 5375 4188 1123 1448 — (usd, Дмитро Хитрий).

Ці волонтери — лише «краплина у морі». Про інших перевірених волонтерів читайте у рубриці «Герої тилу». А також подивіться в цей матеріал, де ми збираємо перевірені оголошення про воєнні потреби в нашому місті.

 

Читайте також:

Своїм маленьким військом працюємо на перемогу». У Вінниці діє цех, де шиють плитоноски для бронежилетів

Як шити для модниць не забули, але вони зараз не головне». Ще один бренд виготовляє плитоноски

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (48)
  • Орися Муляк

    Дякуємо нашим героїням
  • Світлана Дідківська

    Спаисбі!
  • Ольга Щербий

    ХАЙ БЕРЕЖЕ ВАС БОЖЕНЬКА.
  • Svetlana Lytovchak

    👍❣🇺🇦💙💛

keyboard_arrow_up