Труди заради робочої візи. До вінничанина викликали копів в польське консульство

Труди заради робочої візи. До вінничанина викликали копів в польське консульство
Сергій Романовський не отримав польської візи: "У мене два паспорта проштамповані відмовами. З такими не маю права на виїзд. У мене безвихідний стан, і я хочу судитися з польським консулом"
  • Шість разів не дали робочої візи Сергію Романовському.
  • Він хотів виїхати на роботу в Польщу, але дозволу не отримав.
  • Ображений заробітчанин влаштував акцію протесту в консульстві, й до нього викликали поліцію.
  • Тепер чоловік хоче судитися з представником сусідньої держави, який має дипломатичний імунітет.

Сім'я Сергія Романовського вже працює в Польщі, а йому робочої візи не дали. Чоловік двічі подавав документи через приватну фірму й чотири рази сам збирав документи – щоразу отримував тільки заборонні штампи в паспорті. Під час останньої відмови він влаштував акцію протесту в консульстві.

– Подав апеляцію на відмову, а через 14 днів прийшов, і працівниця консульства вручила мені відмовний лист. Я взяв і порвав його в неї на очах. Сказав, що це моя демонстрація неповаги їй та особисто консулу, – говорить Сергій Романовський про подію 15 травня.

Тоді в приміщення польського консульства до невдоволеного вінничанина викликали поліцію. Чоловіка хотіли вивести. Але він змусив наряд поліції почекати, поки задасть свої питання консулу, а потім погодився проїхати у відділення на Пирогова, 4, щоб написати пояснення.

Відео дня

Редакція дізнавалася в управлінні патрульної поліції, чи склали адмінматеріали на Сергія Романського, наприклад, про порушення громадського порядку або ж хуліганську поведінку в приміщенні консульства. Але, як сказала прес-секретар патрульної поліції Тетяна Фіщук, будь-яких матеріалів на названу людину не складали, бо про це у базі немає інформації.

Питаємо в обласному управлінні Нацполіції – й там також кажуть, що не оформляли документів на Сергія Романовського. Натомість прийняли заяву від нього, яка наврядчи стане кримінальним провадженням. Чоловік написав скаргу на дії консульства, яке відмовило йому у видачі робочої візи. Цю скаргу, як дізналася редакція через відділ комунікацій обласного управління, розглядають в порядку звернень громадян.

Про причину відмов у візі Сергію Романському в консульстві сказали в усному порядку. Він в редакції переказав: відмовляють через те, що перші два рази подавалися неправдиві дані в пакеті його документів. «Липові» запрошення від роботодавця, зі слів чоловіка, подавала приватна фірма з працевлаштування за кордоном.

– Після тих відмов я питав в консульстві, що мені тепер роботи. І мені сказали: надайте такі документи, щоб консул вам повірив, – розказує Сергій Романовський. – Я зробив біометричний паспорт (бо у закордонному вже були штампи про відмови, й мене б не пропустили на кордоні), поїхав в Польщу сам і привіз запрошення від керівника заводу, де працюють жінка з сином. Але знову мені була відмова. Подавав апеляцію, й знов не дали візи.

За словами вінничани, його новий пакет документів вже навіть не перевіряли через попередні подачі неправдивих даних.      

– Коли подаєш на візу, то сплачуєш 500 гривень. Ці гроші, як мені пояснили, йдуть на перевірку документів. Якщо мої не перевіряли, то за що я платив? – обурюється чоловік. – Тепер я опинився в ситуації, коли в мене два паспорта проштамповані відмовами. З такими не маю права на виїзд. У мене безвихідний стан, і я хочу судитися з польським консулом у Вінниці.

Журналіст  зателефонувала в генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці, або запитати про акцію протесту вінничанина в їхньому приміщенні та почути ставлення консула до планів Сергія Романовського позиватися на нього. На усний запит відповіді не дали, попросили написати електронний лист через спеціальну форму на їхньому сайті. Електронний запит оформили в понеділок, 21 травня, на нього ще немає відповіді.

Тим часом питаємо в місцевих адвокатів, чи може мати судову перспективу намір вінничанина судитися з представником іншої держави, наділеним дипломатичним імінітетом?

– Можу цій людині хіба що побажати удачі, – сказав один правник.

Ще кілька вінницьких юристів теж не змогли сказати, чи судитися з консулом, який має недоторканість, можливо. А адвокат, який допомагав Сергію Романовському готувати процесуальні документи в інших справах, Олександр Мазур не радив своєму давньому клієнту оскаржувати дії дипломата.

– По великому рахунку сьогодні може подати на суд будь-яка людина, яка вважає, що її права і свободи кимось порушені, не визнані, оспорені. Тільки повинна бути підстава, – каже Олександр Мазур. – Але це не означає, що позивач буде мати позитивний результат. По цій справі безумовних передумав для позову до суду я не бачу. Треба ж довести неправомірність дій з боку консула щодо невидачі візи. Наскільки я розумію, тут більше підстав для оскарження дій того приватного підприємства, яке спочатку допомагало. Отут є проблема, яка стосується не те, що сотень, а, напевно, тисяч українців, яким відмовляють у видачі трудової візи. Багато є підприємств-посередників, які берусь гроші за свої послуги, але «підсовують» підроблені документи. Я радив Романовському писати заяву в поліцію на фірму, яка, судячи з його слів, шахраює. Непогано, якщо знайдеться декілька людей-заявників. Рекомендую всім, хто в процесі працевлаштування за кордоном співпрацює з приватним посередниками, завжди мати свій екземпляр документів, які вони готують. Ці документи будуть доказами у випадку обманів чи от таких, як у Романовського, «підстав».    

Заяву в поліцію Сергій Романовський, як сказано вище, написав, але в ній поліція не знайшла претензії до фірми-посередника, тільки скаргу на консульство. Чоловік пояснив, що вдвічі влаштував скандал в приміщенні візового центру на Пирогова, 23б, і йому повернули сплачені за послуги 400 доларів.

Виходить, затрати на візу, якої не дали чоловіку компенсували. Матеріальних збитків немає, тому всі претензії заробітчанина, скомпрометованого першими «липовими» документами, який він навіть не бачив, тепер обернулися до консульства.   

Чи дійсно буде судитися Сергій Романовський з людино, яка має дипломатичну недоторканість? Чи допоможе йому хтось з вінницьких юристів, які раніше не стикалися зі спорами такого рівня? Редакція слідкуватиме за розвитком подій. А зараз – подивіться відео-коментар Сергія Романовського про його намір оскаржувати дії представника іншої держави про заборону виїзду до Польщі на роботу.

 

Читайте також:

Головні цифри 2018 року і нові розцінки судових зборів у одній таблиці

Одне питання. Якщо потрібна допомога юриста, то де знайти безплатного?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Страж

    советую чуваку поменять фамилию в укр. паспорте, потом сделать новый загран, и вуаля

    Юрий Бондарук reply Страж

    ха! Такі номери проходили раніше, але ж зараз БІОМЕТРІЯ! З відбитками що робити?
  • Юрий Бондарук

    В Польщі є підприємці, які реєструють фірми (існуючі лише на бумазі) і роблять запрошення на ці фірми. Сам таке запрошення мав, отримав через турагенство (повний лєвандос), і мав депортацію через це і пів року заборону в'їзду.  Але згодом і на кордоні і в посольстві ТАКІ ФІРМИ взнають і ..... блокують.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up