Триває ремонт парку «Хімік». Що там вже зробили?

Триває ремонт парку «Хімік». Що там вже зробили?
Будівельники працюватимуть, поки є сприятлива погода. Ремонти завершать у жовтні 2023 року
  • Напівдикий «Хімік» перетворюють на повноцінний парк для Замостя.
  • Роботи з капремонту відновили в жовтні й зараз вже помітні перші зміни.
  • Що у планах підрядника, скільки на це витратять коштів та коли врешті-решт завершать благоустрій цієї місцини?

Відвідали цю зелену зону зранку, 7 листопада. Тобто, минуло близько одного місяця, як відновили активні роботи.

Робітників не багато, але вже є перші позитивні зміни: біля альтанки формують лаву «добросусідства», виклали щебенем доріжки в інших частинах парку та дороблюють вхідну групу, яка є «обличчям» парку.

Робота кипить

Коли ми були на місці, то дві робітниці якраз фарбували вхідну Арку. В кімнатах, що знаходяться у колонах вхідної групи, вже встановлені вікна та двері. Трохи далі від них працював будівельник, який монтує гранітні плити на паркан.

Відео дня

Інші робітники підвозять та заносять матеріали для лави «добросусідства»: вона тягнеться довжелезною неперервною лінією від металевої альтанки.

Приємно було бачити, що металевий каркас лави проходить хвилястою лінією повз старі дерева: їх вирішили не зрізати.

З іншого боку в цій локації вже змонтована металева сцена, де невдовзі зможуть бавитися діти та влаштовувати вуличні театралізовані постановки.

А навпроти неї сформована дерев’яна «лінія перешкод» і пагорб, який викладений м’яким гумовим матеріалом.

Серед робітників був і директор підприємства-генпідрядника робіт «Агропродсоюз» Юрій Студент.

— Як ви вже побачили, ми зараз складаємо лавки, робимо паркан, фарбуємо вхідну групу. Також вже підсипали щебінь для формування пішохідних та велодоріжок. Сформували ґрунт під газони, — каже Студент про роботи, які вдалося виконати менше, ніж за місяць. — Також зробили вуличне освітлення. У тестовому режимі його запускали, всі лампи горять. Але щовечора його ще не вмикають, адже триває робота з дозвільною документацією.

За словами директора фірми-підрядника, будівельники працюють по всій території парку, не обмежуюсь тільки вхідною групою чи майданчиком з металевою альтанкою.

— Сформували майданчик під волейбольне поле, зробили пагорби для велотреку (це в тій частині, що поблизу СК «Нива»). Поки є сприятлива погода — працюємо по максимуму. Цей проект перехідний, розрахований на два роки. Але до кінця цього року ми хочемо якнайшвидше відійти від земляних робіт та перейти до капітальних ремонтів, — зауважив Юрій Студент.

Скільки витратять на парк

За тендером, капітальний ремонт парку «Хімік» коштує 32 мільйони 730 тисяч гривень.

Підрядник — «Підприємство «Агропродсоюз». Раніше цій компанії довіряли встановити флагшток на Замковій горі, коло на Коріатовичів і також вони зараз працюють над оновленням Меморіалу Слави, що на Київській.

Загалом, план робіт по «Хіміку» виглядає так: висадити газонну траву, дерева і кущі, прокласти обладнання для поливу, зробити освітлення і відеонагляд, доробити пішохідні, бігові та велодоріжки.

Наступні завдання — доробити паркан у вхідній групі, поставити лавки (у тому числі лаву добросусідства), зробити дитячі та спортивні майданчики. Та ще доробити альтанку та фонтан, на бортах якого також зроблять місця для сидіння. У кінці технічного завдання передбачені деякі земляні роботи — заміна труб водогону та каналізаційних колодязів.

Ремонт, за календарним планом, триватиме до жовтня наступного року (включно).

Це вже другий капремонт

За сквер між вулицями Петра Запорожця та Некрасова взялися ще у 2016 році. Тоді після кількох запеклих дискусій та публічних обговорень містяни вирішили, що в парку має бути саме парк, а не церква.

Згодом міська влада провела архітектурний конкурс, результатом якого стала концепція розвитку парку: збереження дерев, створення дитячої ігрової зони, спортивна частина парку з тренажерами, велотреком і біговою доріжкою та багато іншого.

До реконструкції приступили на початку 2021 року. Підряд отримало вінницьке підприємство «Рослана», на суму 20 мільйонів гривень.

Однак роботи не завершили. 

— Був розірваний договір з попереднім підрядником. Провели коригування проектної документації. Та розрахувалися за фактом виконаних робіт з цим виконавцем, — говорив раніше журналісту директор департаменту комунального господарства і благоустрою Юрій Семенюк.

Тож замість 20 млн грн приватне підприємство «Рослана» отримало тільки 4,7 млн грн. Про що вказано в угоді до тендеру.

Чому роблять «Хімік», а не Батозьку?

Вінничани нам пишуть, що ремонт парку «Хімік», поки в Україні триває війна, не на часі. А якщо мерії конче треба витратити кошти на ремонти, то пропонували завершити роботи по Батозькій.

То чому на Батозькій зупинилося будівництво? На це питання відповів мер Вінниці Сергій Моргунов.

— Наразі цей проект реалізований на 50%. На жаль, з початком війни, Кабмін прийняв постанову №590, яка змінила порядок фінансування місцевих проектів: Держказначейство не пропускає платежі, що пов'язані з фінансуванням реконструкцій та нових будівництв, — пояснив причину міський голова.

За словами Моргунова, мерія шукає шляхи як добудувати Батозьку за позабюджетні кошти.

— Зокрема, ми провели перемовини зі швейцарськими партнерами й вони нам допоможуть прокласти трамвайні колії. Вони вже оголосили тендер на закупівлю колій. Орієнтовний час поставки колій — лютий 2023 року, — сказав мер Вінниці. — Тому, якщо уряд не ухвалить зміни до 590 постанови, то ми принаймні запустимо трамвайний рух на Батозькій. А як тільки ця постанова буде скасована чи змінена — ми завершимо реконструкцію Батозької в авральному темпі.

Відповіді мера Вінниці на інші питання, що цікавлять вінничан, читайте в цьому матеріалі.

 

Читайте також:

Сквер наче збільшився. Що лишилося від Меморіалу Слави, який на Європейській площі

Чому не обговорювали побудову ТЦ перед Центральним ринком? Ми дізнались

Комплексу «BOGUN» у Вінниці не буде? Чому арештували земельну ділянку готелю «Південний Буг»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач97

    Навіщо нам той ХІМІК !!!Закінчуйте дорогу до жд вокзала!!!
  • Гуць Алена

    Непогано
  • Ivan Sobzyk

    Гроші відмили-це точно як і на Водоканалі.Війна їм не завада-ось що таке мерія і міська Рада.
  • Римский Александр

    «А сегодня в завтрашний день не все могут смотреть. Вернее смотреть могут не только лишь все, мало кто может это делать».

keyboard_arrow_up