Третя спроба. Для Вінниці хочуть купити 10 турецьких автобусів

Третя спроба. Для Вінниці хочуть купити 10 турецьких автобусів
  • Виконком міськради 11 лютого дав дозвіл вінницьким транспортникам на закупівлю 10 автобусів Otokar.
  • Придбати їх збираються у лізинг, через «Укргазбанк». До слова, це вже третя редакція рішення, ухваленого ще торік.
  • Щоб воно стало остаточним — його мають схвалити на сесії міськради. Що відомо про турецькі автобуси і чому не купуватимуть вітчизняні?

Вінницька влада хоче дозволити транспортній компанії купити в лізинг десять автобусів Otokar Kent С CNG. Про це йдеться в рішенні виконкому від 11 лютого.

До слова, це вже третя редакція рішення, яке ухвалювали ще торік. Транспортники мали купити турецькі автобуси в 2020-му, але плани відтермінували, щоб профінансувати медицину міста.

У рішенні прописані умови договору, які ми порівняли з попередніми дозволами (1, 2).

Відео дня

І ще одна відмінність від попередніх договорів — виплати по лізингу будуть робити з міського бюджету Вінницької тергромади.

«2. Вінницька міська рада бере на себе зобов’язання щодо забезпечення виконання умов договору фінансового лізингу протягом усього терміну його дії за рахунок виділення з бюджету Вінницької міської територіальної громади коштів у розмірі та у строки, необхідні для повного та своєчасного виконання умов даного договору.», — йдеться у рішенні виконкому.

Чергову редакцію дозволу на закупівлю автобусів розглянуть на черговій сесії міськради, 26 лютого.

Що відомо про турецькі машини

З промо-матеріалів дізналися, що «Otokar Kent С CNG» — це автобуси турецького виробництва з низькою підлогою, довжиною 12 метрів. Одночасно може перевозити до 101 пасажирів.

Їздить на стисненому метані (CNG). Двигун: MAN - E0836 LOH04 — Intercooler Turbo CNG / E6. Екологічний стандарт «Євро 6». Потужність двигуна становить 206 кВт при 2200 оборотах на хвилину. Незалежна підвіска передніх коліс та використання технологій безпеки, таких як ABS, EBS та ASR, забезпечує плавний рух.

На вибір замовника автобус можуть оснастити двома чи трьома дверима для пасажирів. Також можуть змінити конфігурацію крісел для пасажирів у салоні. Автобус має обладнання для легкого доступу пасажирів: низька підлога, пандус і платформа для інвалідних візків і дитячих колясок. (Джерело: 1, 2).

Чому саме ці автобуси, а не вітчизняні?

У директора «Вінницької транспортної компанії» Михайла Луценка запитували раніше, чому купують турецькі автобуси, а не українські? Тим паче, що в нас є вітчизняні виробники.

—  Немає вітчизняних автобусів, довжиною 12 метрів та на газу. Аналогом турецьких автобусів може бути білоруський МАЗ, але в Otokar кузов оцинкований та краще витримує агресивну дію піско-соляних сумішей, якими посипають наші дороги взимку, — відповів Луценко.

Українським конкурентом «Отокару» в класі 12-метрових міських автобусів з низьким рівнем підлоги є тільки модель «Богдан» А701.15 CNG, що може працювати на стислому метані. Львівський автобусний завод свого часу розробив автобус ЛАЗ А183 CNG, прототип якого показали у 2017 році.

Повністю низькопідлоговий автобус «Астра» А122, який зробили у концерні «Еталон», існує тільки у вигляді дизельного прототипу. Львівський концерн «Електрон» також нині випускає тільки дизельний автобус «Електрон» А185, пишуть на сайті traffic.od.ua, що спеціалізується на тематиці пасажирського транспорту.

 

У Харкові, нагадаємо, їздить «близнюк» нашого тролейбусу VinLine

 

Читайте також:

Тролейбуси, 200 дерев і «без звуження» доріг. Якою буде нова Батозька

Пільгові «Картки вінничанина» готові робити всім жителям області. Але є умови

Ціна на проїзд у Вінниці росте, а комфорт — ні. Як це змінити?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Василь Дмитренко

    Українські автобуси великого класу недотягують до мерседесів, а турецьким і китайським неуступають. Тут питання відкатів.
  • Olga Umanets

    А наші шо в ніс колять?
  • Olga Gandurska

    А чому не львівські? Там автобуси і запчастини дешевші. Чи там відкату не має і тому місцевій владі не вигідно купувати?
  • Andrii Vahaliuk

    Коментарі, як показник
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up