Скандал в Крижополі. Чому і хто під час війни влаштував гучний концерт? (ОНОВЛЕНО)

Скандал в Крижополі. Чому і хто під час війни влаштував гучний концерт? (ОНОВЛЕНО)
  • Замість дня жалоби, коли мали привезти тіло військового Євгенія Барбарського з Крижопільської громади, влаштували концерт. 
  • Захід присвятили завершенню реконструкції вулиці, яку три роки тому назвали на честь Героя України Олексія Порошенка.
  • А ще маму іншого загиблого Героя, через проведення свята, не пропускали на могилу до сина.
  • Розповідаємо про скандал в Крижополі, який стався 6 травня.

«Концерт влаштували замість дня жалоби Василишині з Порошенком», — про це пише Ігор Садовий в facebook-спільноті «Крижопільський район он-лайн».

У Крижополі 6 травня влаштували концерт із дитячими розвагами, майстеркласами, безоплатними смаколиками та патріотичним караоке з Ігорем Кондратюком. Подія була присвячена завершенню реконструкції вулиці Героя України Олексія Порошенка (йдеться про батька п’ятого президента, а не про його сина - авт.). Організаторами заходу виступили благодійний фонд Порошенка та «Укрпромінвестагро».

«Караоке на кістках. Зважаючи на ту важку ситуацію, яку ми спостерігаємо на фронті, проводити таке свято зараз недоцільно. У Крижополі ледь не щодня ховають загиблих військових», — розповіла активістка ГО «Доста Україна» Юлія Мазур.

Відео дня

До слова, сам Петро Порошенко сказав, що провели це свято, зокрема, для дітей загиблих військових. У Крижопільській громаді 35 воїнів, які віддали своє життя за Україну.

«Попри біль війни — нам є що святкувати»

Центральна вулиця селища, задля проведення концерту, була перекрита поліцейськими екіпажами. На день вона стала пішохідною.

«Перекрили кілометр дороги. Поліції більше, ніж інших людей. Поставили сцену. І алейки зробили, і доріжки. Кульки та прапорці повісили. Для мене це дуже дивно, влаштовувати свято на крові», — говорить активістка з «Доста Україна» Юлія Мазур.

Далі починається концерт. Зі сцени ведуча говорить, що нам «є що святкувати, адже попри біль війни, ми залишаємося єдиними» і що тут сьогодні багато дітей, батьки яких перебувають на фронті. А далі зачитала текст про роботу благодійного фонду Порошенка, ГО «Справа громад» задля забезпечення ЗСУ всім необхідним.

І ще ведуча дійства відзначила внесок Порошенка у «невоєнний проєкт» — реконструкцію вулиці, яка «стане початком позитивних змін у Крижополі задля світлого майбутнього».

Зі сцени назвали імена усіх загиблих на російсько-українській війні та попросили мешканців Крижополя вшанувати їх пам’ять хвилиною мовчання.

Маму не пускали на могилу до сина

Через перекриття дороги задля концерту місцеві жителі конфліктували з поліцейськими.

— Ну якщо у вас дійство відбувається в іншій частині селища, то навіщо перекривати цю ділянку дороги? — говорила жінка. 

Вона додала, що хоче проїхати до цвинтаря цією дорогою, аби відвідати могилу сина, захисника України.

— Я не можу вас пропустити, бо тут рух частково обмежений через захід, — відповів їй поліцейський.

Його просили продемонструвати план перекриття дороги, на що так і не отримали відповідь.

«З вас що зірочки знімуть, преміальні, якщо ви пропустите матір на кладовище до сина?», — зверталися з натовпу люди до поліцейського.

«А чому, попри перекритий рух, на цій вулиці їздять цивільні машини?», — говорили інші.

«Чи дозволено влаштувати свято під час воєнного стану?», — питала жінка.

На всі питання поліцейський, який виявився заступником начальника відділу поліції, говорив, що це питання не до нього, а до організаторів події. А він тут, як і решта поліцейських, задля забезпечення охорони порядку.

Зрештою, після 15-хвилинної розмови, поліцейські пропустили машину батьків загиблого захисника, щоб вони змогли відвідати могилу сина.

ОНОВЛЕНО.

У поліції висловили свою позицію щодо цього конфлікту. Там повідомили, що перекрили шлях на підставі звернення селищного голови Крижополя, який попросив поліцію забезпечити охорону громадського порядку на час проведення заходів 6 травня.

— Пояснюю, чому поліцейські не одразу пропустили родину загиблого воїна на могилу сина. Частина дороги, якою хотіли проїхати родичі загиблого воїна, підпадала під перекриття. Поліцейські не хотіли наражати на небезпеку пішоходів, що пересувалися цією ділянкою дороги. Тому потрібен був час, щоб забезпечити безпечний проїзд, — каже речниця обласного главку поліції Заріна Маєвська.

— Як тільки були забезпечені безпечні умови, то, в супроводі поліції, автомобіль з родичами загиблого проїхав до ринку, де вони придбали квіти. А потім проїхали до кладовища, — додала вона.

Через масові гуляння не давали ховати Героїв? 

Під час скандалу з поліцейськими, який активісти «Доста Україна» знімали на відео, люди говорили, що через концерт Порошенка не дали поховати загиблих на війні воїнів.

Ця інформація виявилася неправдивою, про що розповіла депутатка Вінницької міської ради Олена Верлан-Кульшенко.

Вона відома тим, що допомагає військовим та опікується родинами загиблих воїнів. І жінка була присутня на святкових заходах у Крижополі та стала свідкою скандалу між родиною загиблого воїна та поліцейськими.

«Мережею гуляє страшне звинувачення, що родині загиблого не дали провести героя «дорогою Порошенка», — пише Верлан-Кульшенко на своїй facebook-сторінці. — Я зателефонувала представникам, відповідальним за транспортування тіл полеглих, і в морг, на голосний зв'язок включила телефон. Відповідь була чітка і її почули присутні: «За останні три доби, включаючи час заходу в область не доставлено жодного тіла».

«Наголошую — батьки, які сперечалися через перекриття дороги з поліцейськими, хотіли проїхати саме тим шляхом, яким кілька місяців тому везли ховати героя», — підкреслила депутатка від «ЄС».

Конфлікт з організаторами та депутатками від «ЄС»

Повертаючись до святкової події, громадські активісти побачили Петра Порошенка. Вірніше, його потилицю, адже у п’ятого президента чимало охорони, через яку близько підійти не вдалося.

«Які дебелі хлопці! Де військкомат? Чому вони ще не в ЗСУ?», — звертає увагу активістка на охорону Порошенка.

А після того, як Юлія Мазур вигукнула біля сцени «Вам не соромно?» її в момент оточили люди, які дотичні до організації концерту та почали запитувати її «чому ви зриваєте концерт?», «ви проти дитячого свята?» і так далі. 

Між людьми виникла суперечка, де в активістки ГО «Доста Україна» вимагали показати посвідчення журналістки (нею вона неодноразово представлялася у суперечці - авт.).

А, між іншим, на відео побачили, що з нею намагалася спілкуватись вінницька депутатка Олена Верлан-Кульшенко, депутатка обласної ради Вікторія Родинкова. Обидві в радах виступають від «Європейської Солідарності».

На фоні зі сцени говорить промову народний депутат України Петро Порошенко. З натовпу скандують «Дякуємо!».

За підсумками цієї перепалки активістка ГО «Доста Україна», яка називалася журналісткою, подала заяву до поліції через перешкоджання журналістській діяльності.

Звідки у селищі вулиця Порошенка?

На youtube-каналі п’ятого президента України дають частково відповідь на це питання.

«Вулиця названа на честь Героя України Олексія Порошенка. Олексій Іванович був справжнім господарем і щиро дбав про людей», — йдеться у відео.

Історія з перейменуванням сталася у 2020 році. Тоді частину вулиці, яка після декомунізації отримала ім’я Юрія Тютюнника, генерал-хорунжого армії УНР, який неодноразово захищав Крижопіль, через громадські слухання перейменували на честь батька президента України.

За інформацією Крижопільської селищної ради, автори ідеї – працівники ПрАТ ПК «ПОДІЛЛЯ» (підприємство, яке заснував Олексій Порошенко), а ініціатор самого громадського слухання – заступник директора підприємства Олександр Войтенко.

Зрештою, відбувся компроміс: частина вулиці все ще носить ім’я Тютюнника, а 800 метрів шляху, де розміщений офіс підприємства, назвали на честь Героя України Олексія Порошенка.

Щоправда, переглядаючи Google Карти нам не вдалося знайти ані першої, ані другої вулиці в Крижополі.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, що у Стрижавській селищній раді порушень на понад два мільйони гривень.

 

Читайте також:

Переможця Всесвітніх ігор Важу Даіаурі не допустили до рейтингового турніру у Німеччині

Виганяють московських попів і моляться рідною мовою - Які храми перейшли до ПЦУ перед Великоднем

ДТП у Жмеринці: керівник виконавчої служби хоче з винуватиці 35000 морального відшкодування

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (177)
  • Roza Роза

    Прочитала багато коментарів. Що мене вразило, так те, що  НІХТО  не возмутився, чому анулювали стару назву вулиці імені  військового  УПА  Тютюнника, який  захищав незалежність України !!!  І перейменували на честь батька 5-го президента України.  Так, Петро Порошенко  дуууже  багато  хорошого зробив для України, і робить,  як би тут не кричали  порохофоби !!!  Чого бракує  П.Порошенку - так це  багато  піару,  навіть  якщо  він  робить  добро!  Нащо ?  Адже  люди і так  все  бачать ?  Надо  бути скромнішим.
  • Марина Львовна

    Гад той Порошенко, вулиці ремонтує, армії допомогає. Все робить задля людей. А ось якби крав, руйнував, знищував, мав би пошану . Гнати його в шию з України, більшість тут хоче жити в лайні та під росією, треба поважати бажання піпла
  • Люба Дяченко

    Якби люди не прийшли,його не було б.
  • Тыдыш

    От якщо в Крижополі є дійсно патріоти, хай звертаються в усі установи: прокуратуру, СБУ, дбр, ОП і ВР по факту незаконного перекриття вулиць загального користування для проведення масових заходів та участь у цьому поліцейських. Хай їх раком ставлять. Таке перекриття та порядок його проведення чітко прописано в законі Про дорожній рух та ПКМУ. Якщо не було виконано - вперед цих поліцаїв, які подумали що воно вершителі долі, на фронт сук. Заодно вернеться їм виплата в 30 тис, за якою вони так жалкують

keyboard_arrow_up