Переможця Всесвітніх ігор Важу Даіаурі не допустили до рейтингового турніру у Німеччині

Переможця Всесвітніх ігор Важу Даіаурі не допустили до рейтингового турніру у Німеччині
  • Скандал у вінницькому сумо: Всеукраїнська федерація із цього виду спорту не допустила кількох наших провідних спортсменів, вихованців МДЮСШ № 5, на престижні міжнародні змагання.
  • Про це повідомив голова обласної федерації сумоїстів Важа Даіаурі і самі молоді борці.

Днями у місті Кельце (Польща) фінішував чемпіонат Європи з сумо серед молоді (до 21 року). На килим виходили борці з Азербайджану, Греції, Чехії, Болгарії, Німеччини, Грузії, Норвегії, Польщі, Італії і України. Серед них  —  й троє спортсменів із Вінницької міської дитячо-юнацької спортивної школи № 5. Ірина Гребенчук і Вікторія Ружанська стали бронзовими призерками, Андрій Поліш посів п’яте місце.

Вінницьких сумоїстів тренує заслужений тренер України Важа Даіаурі (старший). Він нагадав, що Ірина та Вікторія неодноразово займали призові місця на міжнародні арені, тож їхній успіх у Польщі не є випадковістю. Голова комітету по фізичній культурі та спорту Вінницької міської ради Сергій Краєвський наголосив на важливості представлення міста та країни на міжнародних змаганнях. Адже наші спортсмени є  прикладом незламності та сили української нації.

За словами 16-річної Вікторії Ружанської, сумо — спорт не лише для хлопців. Вона розповіла, що почала займатися цим видом боротьби завдяки прикладу свого брата. Спочатку спостерігала за його заняттями, а потім й сама вирішила спробувати. На тренуваннях Вікторія бореться не лише проти дівчат, але й проти юнаків.

Відео дня

 — Мені сумо подобається, тому й почала ним займатися. Маю певні успіхи на міжнародному рівні. Зокрема, була чемпіонкою Європи серед дівчат до 16 років. В Кельце я в двох сутичках перемогла полячок, а програла українці Анні Поштар (Біла Церква), — сказала Вікторія Ружанська.

17-річний кандидат в майстри спорту України Андрій Поліш в Кельце боровся у престижній важкій категорії (понад 100 кг. Він повідомив, що вже десять років займається сумо. Андрій прагне займати місця на п’єдесталі пошани, а для цього наполегливо тренуватиметься.

— Результатом в Польщі не дуже задоволений, бо раніше вже був призером Європи. В Кельце по два поєдинки виграв і програв, — прокоментував  Андрій Поліш.   

Дивна позиція Всеукраїнської федерації

Водночас не всі вінничани, які на це мали право, змогли взяти участь у чемпіонаті Європи. Серед них є 18-річний Вадим Богатчук, який прагнув спробувати свої сили на міжнародному рівні. Всеукраїнська федерація сумо відмовилася включати його до заявки.  

— Засмучений тим, що мене не включили до заявки, вважаю прикрим непорозумінням. Але, зрозуміло, улюблений спорт через це залишати не планую, — прокоментував Вадим Богатчук.

Не потрапив до Кельце й 18-річний майстер спорту України Дмитро Зілецький.

— Я є чинним фіналістом чемпіонату України і мав повне право на участь в чемпіонаті Європи. Шкода, що мене не допустили до участі, — розповів він.     

Аналогічний прикрий інцидент стався із головною зіркою вінницького сумо, чинним чемпіоном Всесвітніх ігор, заслуженим майстром спорту Важею Даіаурі (молодшим). Вінничанина не випустили з України на рейтинговий європейський турнір до Німеччини, де він мав змагатися у найпрестижнішій ваговій категорії (понад 115 кг). Знову через те, що Всеукраїнська федерація сумоїстів не подала борця до заявки.

Незважаючи на дивну позицію Всеукраїнської федерації сумоїстів, яка мала б підтримувати спортсменів, сприяти їхній участі у міжнародних змаганнях, вони не втрачають запалу та ентузіазму. А ми, в свою чергу не сумніваємося, що вони – найкращі. І неодмінно досягнуть неабияких висот!

Коментар тренера

Керівник обласної федерації і старший тренер збірної Вінниччини з сумо, фактично засновник цього виду спорту в нашому регіоні Важа Даіаурі (старший) звернув увагу, що останнім часом до наших сумоїстів почали ставитися упереджено. Він звинувачує в цьому керівника Федерації сумо України Сергій Коробко і його дружину, старшого тренера національної збірної Любов Коробко.

—  Вони регулярно намагаються не допускати наших спортсменів на змагання. Вінницькі борці мали ліцензії на чемпіонат Європи, але їх чомусь не до включили до заявки. Ми зверталися за підтримкою до керівництва обласного управління спорту і рухової активності, але поки що проблема не вирішується. Будемо боротися за свої права спільно із Європейською федерацією сумо, мовчати не збираємося! — прокоментував Важа Даіаурі (старший).        

Читайте також:

Гімнастки клубу «Еліт» перемогли на Всеукраїнському турнірі «Dnipro Diamonds Open Cup»

Граючий президент «Ниви» вийшов у лідери гонки бомбардирів після перемоги над «Вастом»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up