«Людей покарали за… шафу?» У Стрижавській селищній раді порушень на понад два мільйони гривень

«Людей покарали за… шафу?» У Стрижавській селищній раді порушень на понад два мільйони гривень
Майже мільйон гривень Стрижавська селищна рада сплатила за халтуру на ремонті дороги
  • Хто перевіряв фінансову діяльність селищної ради?
  • Що каже з цього приводу її голова?

Матеріали перевірки фінансової діяльності Стрижавської селищної ради оприлюднили на сайті управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області.

Зазначається, що перевірка аудиторів охопила період з початку 2019 і до кінця 2022 року. Її проводили протягом трьох перших місяців нинішнього року. Встановили порушення, які призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму понад 2,2 мільйона гривень. Така цифра значиться в опублікованих матеріалах.

Журналіст «20 хвилин» звернувся до селищного голови Стрижавської громади Михайла Демченка з прохання пояснити, чим викликані недоліки в роботі на таку велику суму?

Відео дня

Коментар голови буде далі, а поки що називаємо декілька фактів порушень, про які повідомляють аудитори.

Перевірили якість ремонту дороги і знайшли халтуру

Майже половина коштів із загальної суми порушень селищна рада заплатила ТОВ «Люкс-Трейд». Назване Товариство виконувало дорожні роботи. За це отримало приблизно один мільйон гривень.

Аудитори зацікавилися якістю виконання робіт. Для цього запросили відповідних фахівців. Вони зняли для перевірки частину асфальтобетонного покриття на автодорозі, яку ремонтувало ТОВ «Люкс-Трейд». Йдеться про дорогу, що пролягає територією селища.

Результати лабораторних досліджень засвідчили: роботи виконані неякісно. Принаймні так записано у матеріалах аудиторів. А за це селищна рада, нагадаємо, сплатила підряднику майже мільйон гривень.

Щоправда, перед цим роботу дорожників приймали фахівці обласної комунальної установи «Служба технічного нагляду за об’єктами житлово-комунального господарства». На підставі їхніх висновків з бюджету громади переказали названу суму грошей — майже мільйон гривень.

А ось ще одне порушення, що стосується ремонтів.

«Через завищення вартості ремонтно-будівельних робіт селищна рада сплатила підрядникам зайвих 0,2 мільйона гривень», — читаємо у повідомленні.

Перевіряльники стверджують, що селищний бюджет недоотримав ще півмільйона гривень коштів пайової участі житлово-будівельного кооперативу «Затишна фазенда-2». Договір громада уклала ще у 2018 році.

В оприлюдненій інформації називають низку інших порушень. Також сказано, що під час ревізії «забезпечено усунення виявлених порушень на загальну суму 0,2 млн.грн.». Що конкретно мали на увазі аудитори, не зовсім зрозуміло. Якщо стільки коштів повернуто порушниками, то так треба було і записати. Можливо, йдеться про щось інше?

Матеріали ревізії передали до правоохоронних органів. П’ять працівників селищної ради «притягнуто до адміністративної відповідальності». Це ще один фрагмент з повідомлення аудиторської служби.

За що їх покарали, про це ми й запитали у Михайла Демченка.

Як дорожники сперечалися з аудиторами

Керівник громади пан Демченко у розмові з журналістом стверджував, що приблизно 80 відсотків порушень, встановлених аудиторами, стосуються 2019-2020 років. На той час він не працював на посаді голови, та й територіальна громада у нинішніх межах створена тільки восени 2020-го.

— У нас, як відомо, новостворена громада, вона включає в себе частину Вінницького і Літинського районів, — каже Михайло Демченко. — Першу організаційну сесію ми провели 20 листопада 2020 року. Згадані вами порушення у фінансуванні ремонтів доріг стосуються попередньої влади. Якщо справа дійде до суду, звичайно, будемо вимагати повернення коштів у бюджет громади.

Співрозмовник уточнив, що на підставі результатів перевірки уже відправили претензії до підрядників, виконавців робіт.

За його словами, аудитори принципово поставилися до перевірки якості ремонту дороги. Вони не тільки запросили фахівців, аби ті взяли проби матеріалів дорожнього покриття і провели лабораторні дослідження. На місце викликали ще й підрядників, тобто виконавців робіт.

Сперечалися, дискутували. Представник підрядника доводив, що ремонтники зробили все згідно з встановленими державними будівельними нормами. Перевіряльники мали свої аргументи — результати досліджень, що свідчили про незадовільну якість зробленого.

Запитую про покарання п’яти працівників селищної ради. За що вони їх отримали?

— Купили шафу для зберігання документів, — говорить селищний голова. — Звучить смішно, але це правда. Кабмін забороняє витрачати кошти на придбання меблів. Але ж працювати треба. Не складати ж документи у кутках. Наші працівниці скинулися грішми і за власні кошти замовили шафу. Стандартна там не підходить, тому виготовляли на замовлення. Майстри ще не повністю закінчили роботи. Таким чином на баланс не поставили. Перевіряльники склали п’ять протоколів на п’ятьох працівниць.

У Гнівані порушень ще більше

Таку саму перевірку провели фахівці управління Держаудитслужби у Гніванській міській територіальній громаді. Там зафіксували порушень на 2,3 млн.грн. У Стрижавці сума менша на сто тисяч гривень.

Міська рада заплатила п’ятсот тисяч гривень за неякісно виконану роботу з ремонту дороги приватним підприємством «Еліта-Індустріал». Такий висновок зробили аудитори на підставі досліджень відібраних зразків матеріалів дорожнього покриття. Проводило дослідження ТОВ «Міська будівельна компанія». Нею встановлено, що виконавці робіт допустили відхилення від встановлених норм проектної товщини верхнього шару асфальтобетону, невідповідність ДБН коефіцієнта ущільнення, показників водонасичення та в’яжучих матеріалів.

У матеріалах перевірки сказано, що технагляд за виконанням робіт здійснював ФОП Шуляк. Він же приймав роботи неналежної якості, виконані з порушенням норм ДБН.

У Гнівані виявили низку інших порушень. Матеріали теж передали до правоохоронних органів.
 

Читайте також:

Марафонець на протезі розігрує прапор з автографом Залужного і дві футболки — Зінченка і Мудрика

Заморозки ще будуть, місцями навіть сильні: синоптики оновили прогноз

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Елена Дидух

    Яку в сраці шафу?? Коли в вересні 2017р в нас  була біда за яку я думаю знають усі! Він приїхав на старенькій машині а зараз хуяре на джипарі мерсі і йому похер всі дороги і люди тим паче! Михайло Демченко звертаюсь особисто до вас від коли в нас отг не було ні одного східну села! В також хочу звернути вашу шановну увагу на наш садочок і школу чому вже стільки часу пройшло а дій ніяких немає, до цих пір немає бомбосховищ наші діти мають право на освіту, і не говоріть що немає фінансів, ви виділяєте фінанси в стрижавку щоб посадити дерева, квіти ви дайте дітям освіту і навчання а не садіть гилячки! Кожна б людина з отг дала б той корчик нарцисів чи тюльпанів або інший саджанць деревця! Чекаю від вас особисто відповіді шановний пан Михайло Демченко потім фото звіт якщо ви відпишете поділюсь в групі! Але як завжди ви прочитаєте і зробите вигляд що нічого не було!! Тоді я особисто приїду в селищну раду! Спокійнї тихої ночі вам чекаю відповідь

    Елена Дидух reply Елена Дидух

    Отож бо що я і писала відповіді000000

    Елена Дидух reply Елена Дидух

    Наталія Богдан я за нього не голосувала! Я навіть не знаю як його вибрали!

    Наталія Богдан reply Елена Дидух

    Олена Дідух бачили очі, за кого голосували...
  • Яна Звонцова Кочубей

    Це ппц, яка гарна заказна стаття

    Яна Звонцова Кочубей reply Яна Звонцова Кочубей

    Оксана Сенич то пропускають через свій мозок те що пишете і кому, якщо звісно є через що!!!

    Оксана Сенич reply Яна Звонцова Кочубей

    Яна Звонцова Кочубей я ні, а Ви?

    Яна Звонцова Кочубей reply Яна Звонцова Кочубей

    Оксана Сенич ви впали чи як?

    Оксана Сенич reply Яна Звонцова Кочубей

    Яна Звонцова Кочубей а що Ви хочете сказати, що голову ОТГ наговорили і це не правда? Михайло Демченко  дуже багато обіцяв і нічого абсолютне не робить. Мені дуже соромно, що я за нього голосувала. Таких жахливих доріг, як у нас в ОТГ немає ніде.

keyboard_arrow_up