Виганяють московських попів і моляться рідною мовою. Які храми перейшли до ПЦУ перед Великоднем

Виганяють московських попів і моляться рідною мовою. Які храми перейшли до ПЦУ перед Великоднем
Перше Богослужіння українською у Покровському храмі села Саїнка після переходу до ПЦУ провели 6 квітня, напередодні Вербної неділі
  • Храми, які перейшли до Православної церкви України, переповнені вірянами.
  • Більшість парафій залишається московськими, тому там не засуджують агресію росії проти нашої держави.
  • Як пояснюють свою прихильність до московських попів віряни?
  • Що говорять священики, які продовжують служити своїм російським покровителям?

Перші Божественні літургії рідною українською мовою відбулися напередодні одного з найбільших свят — Великодня у низці храмів Вінницького, Жмеринського та Могилів-Подільського районів. Їхні громади перейшли до ПЦУ.

Йдеться про храм Архістратига Божого Михаїла, що в селі Довгополівка Вінницького району. Ще одна обитель — святого Апостола Іона Богослова у селі Рів Жмеринського району також стала українською. Так само завершила перехід до ПЦУ релігійна громада села Лопатинці цього ж району. Відтепер місцевий храм Чуда архістратига Божого Михаїла також належить до ПЦУ.

Зуміли відстояти своє право на українську церкву віруючі села Грабівці Жмеринського району. Сільський Покровський храм перейшов до ПЦУ.

Відео дня

Українська мова звучить тепер під час служби у Покровському храмі села Саїнка Могилів-Подільського району (на знімку) та храмі Святого Димитрія Солунського села Селище Гніванської громади.

У кожній з названих святинь перше Богослужіння починалося з Подячного молебня нашому Господу, а також з молитов за Україну і перемогу українського війська. У храмах звучить українська мова. Вони переповнені вірянами.

Втім, процес приєднання до ПЦУ відбувається повільно. За інформацією Вінницько-Барської єпархії торік на території єпархії додалася 41 святиня. У нинішньому році до ПЦУ перейшли вісім храмів.

Переходять до ПЦУ також у храмах Вінницько-Тульчинської єпархії. Останній приклад такого приєднання — храм у селі Селище Вінницько-Тульчинської єпархії. Щоправда, загальної інформації про перехід до ПЦУ храмів цієї єпархії не вдалося дізнатися.  

Поки що більшість парафій на території області залишаються у підпорядкуванні тих, хто підтримує контакти з московським патріархатом. У своїй назві вони прибрали дві літери «мп», тобто московський патріархат. Однак суті це не змінило.

Московські попи не засудили агресію росії проти нашої держави. Маємо приклади, коли вони відмовляються відспівувати полеглих захисників країни. У їхніх храмах знаходять московську літературу, де йдеться про виправдання війни, воздається хвала тому, хто її розпочав.

Навіть після таких фактів священики цих храмів намагаються переконати опонентів, що у них нема нічого спільного з російською православною церквою.

— Не перестаю дивуватися людям, які у час війни ходять молитися до московських попів, — каже один з вірян ПЦУ пан Микола. — Наших синів і дочок убивають агресори, яких благословила на війну російська церква, але навіть це не змінює ставлення до неї багатьох українців. Вони стають на коліна, зустрічаючи в себе загиблого бійця, а потім піднімаються і йдуть молитися у церкву московського патріархату, де батюшка співає мовою агресора. Багато разів задумувався, чому так відбувається? Відповіді на це питання не вдається знайти.

Чоловік каже, якось запитав священика такої церкви, чому він не розірве зав’язки з тими, хто благословляє війну? Той відповів, що перехід до ПЦУ поки що не на часі.

До речі, такий само аргумент висловив священик села Демидівка у розмові з колишнім старостою Юрієм Мельником. Про тце пан Юрій розповів журналісту сайту «20 хвилин».

— Після нашої розмови він сказав, що мої аргументи сприймає, мене поважає як керівника, як людину, але питання переходу до ПЦУ ще не на часі, — говорить пан Юрій. — Відтоді минуло вже декілька років. Можливо. Уже настав той час?

За словами пана Мельника, частина вірян з Демидівки приходить на службу у сусідню Могилівку, бо тут українська церква.

— Торік було багато людей, думаю, на нинішній Великдень їх буде ще більше, — каже співрозмовник.  

Тим часом, як реп’ях кожуха, тримаються за московських попів чимало простих вірян. Одна з жіночок сказала, що не хоче бути серед розкольників, тому не переходить до ПЦУ. За її словами, так само думають деякі з її знайомих.

Каже, знає людей, у яких дитина загинула на війні, а вони все одно не змінюють віру, тобто ходять у храм, де служать російською мовою…

До речі, церкви, які перейшли до ПЦУ, нині переповнені віруючими. Вони зробили свій вибір усвідомлено. Вони переконані, що у своїй державі все має бути своїм, церква також.

 

Читайте також:

Назвав «заблудшими вівцями». У Селищі московський піп покинув храм без скандалу

Наші оборонці знищили 14 БПЛА та 470 окупантів: про 409 день війни

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (45)
  • Зінаїда Герасимчук

    А на П'ятничанах кому належить церква ,про неї чомусь мовчать .

    Зінаїда Герасимчук reply Зінаїда Герасимчук

    Валентина Кононенко Кравчук На вихідні і свята ,там такі машини стоять круті і всі біжать моляться ,і гроші несуть для рашки ,якщо церква московська .Не думають зовсім головою .

    Валентина Кононенко Кравчук reply Зінаїда Герасимчук

    Зінаїда Герасимчук московському патріархату,тому місцеві маючи церкву на районі ,стикаються по всьому місту.
    На службі стоїть 5 - 10 прихожан,і то ті що ледь ходять і не можуть десь далеко їздити!

    Так і живемо! А влада думаєєєєєєє.......
  • Наталия Войцеховская

    Я в московську церкву перестала ходити, коли був Помаранчевий майдан, то в церквi пiд час богослужiння агетували за Януковича - ЗОМБУВАЛИ прихожан
  • Nelya Mateush

    На тяжилові біля входу в церкву охорона з автоматами...
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up