Назвав «заблудшими вівцями». У Селищі московський піп покинув храм без скандалу

Назвав «заблудшими вівцями». У Селищі московський піп покинув храм без скандалу
У свято Благовіщення у храмі Селища Гніванської громади відбулася перша служба українською мовою
  • Перша служба українською мовою відбулася у храмі Святого Димитрія Солунського в Селищі Гніванської громади.
  • Колишній настоятель, який служив московському патріархату, передав ключі без скандалу.
  • Як вдалося уникнути протистояння?

Релігійна громада Свято-Дмитрівської парафії ПЦУ села Селище Гніванської громади стала повноправним власником храму і земельної ділянки, на якій він розташований.

У свято Благовіщення пресвятої Богородиці тут, у храмі Святого Димитрія Солунського, відбулося перше богослужіння українською мовою. О 16-й годині священик Микола Погреда здійснив подячний молебень до Господа нашого Ісуса Христа та молитву за Україну, а потім розпочалося богослужіння й урочиста літургія, на якій прославляли Богородицю.

Незадовго перед тим, 5 квітня, відбулася передача ключів від храму. Колишній священик, який підпорядковувався московському патріархату, передав їх голові парафіяльної ради селищанської парафії ПЦУ Антону Мацері.

Відео дня

Селище стало одним з небагатьох населених пунктів, в якому московський піп пішов з храму без скандалу.  

Передав ключі тихо і без шуму

Як зазначається у Фейсбуці старостинського округу Селища, надзвичайно важлива подія відбулася тихо і малопомітно. Під час передачі ключів був присутній староста Селища Валерій Слободян.

Журналіст сайту «20 хвилин» запитав пана Валерія, як вдалося без скандалів і протистоянь передати храм релігійній громаді ПЦУ.

Співрозмовник каже, що написав про це у Фейсбуці. Під час розмови з журналістом уточнив деякі подробиці.

За його словами, все почалося ще минулої осені. На зборах громади більшість висловилася за перехід до ПЦУ. Після того відбулися ще одні збори, на яких люди підтвердили своє бажання мати в селі українську православну церкву. Тоді ж активісти зібрали підписи людей, аби документально засвідчити їхнє бажання.

Зібрали понад тисячу підписів. Але документи на храм, а також на право користування землею знаходилися в колишнього священика московського патріархату, він відмовився їх передати. Парафіяльній раді довелося  відновлювати деякі документи, платити за це немалі кошти. На інші — брати копії в архівах.

На початку березня релігійна громада ПЦУ отримала документи на право постійного користування земельною ділянкою, на якій знаходиться будівля церкви, а 4 квітня документ про право власності на саму будівлю.

Парафіяни розуміли, що без таких документів вони не можуть здійснювати службу в храмі. Чекали. Вирішували питання законним шляхом. Отож, не давали підстав для протистояння.

Таким чином у Селищі обійшлося без суперечок віруючих.

Запитую співрозмовника, хто був присутній при передачі ключів.

Каже, разом з колишнім священиком було ще 5-6 людей, які підтримують московський патріархат, приблизно стільки віруючих з громади ПЦУ, які прийшли разом з головою парафіяльної ради Антоном Мацерою. Поліція надіслала своїх представників.

Настоятелю показали документи на храм, на користування землею і попросили передати ключі. У нього не залишалося аргументів. Він передав їх новим власникам.

Цікаво, що говорив при цьому уже колишній священик?

Староста каже, говорив слова, які ми чуємо від інших служителів московського патріархату. Назвав віруючих ПЦУ «заблудшими, розкольниками», казав, що настане час і вони одумаються, бо жалкуватимуть, що так вчинили.

Щоправда, говорив ці слова без агресії, спокійним тоном.

Староста села подякував представникам двох релігійних громад за толерантність, а також за те, що вирішили питання цивілізовано, без виламування дверей, бійок, криків і т.д., як це відбувається у деяких інших населених пунктах.

Службу у храмі Селища й надалі здійснюватиме священик Микола Погреда. Він також служить у Гнівані, поки що єдиному храмі ПЦУ у цьому місті.

У Вінницько-Тульчинській єпархії ПЦУ розповіли, що насправді не все відбувалося так просто. На вірян, які створювали громаду ПЦУ, писали заяви в поліцію, їх викликали на розмови. Люди, які не скоїли ніяких правопорушень, змушені були виправдовуатися.. Неодноразово вони вислуховували на свою адресу прокльони. 

Тільки завдяки активності, наполегливості і згуртованості релігійної громади їм вдалося законним шляхом вирішити питання передачі храму і землі під ним у власність релігійної громади ПЦУ. 

Чого чекаєте, панове депутати?

На подію у Селищі відгукнувся колишній староста села Могилівка Юрій Мельник. Думки з цього приводу він висловив у Фейсбуці, а також у розмові з журналістом сайту «20 хвилин».

— Щиро тішуся за наших селищан, що вони, хоч і з великим запізненням, все-таки знайшли можливість прийти на спілкування з Господом Богом на рідній мові в канонічну Православну церкву України, — написав Юрій Мельник. — Одночасно вкрай засмучений, що прихожани деяких парафій нашої славної Гніванської територіальної громади залишаються під впливом церкви, яка є ворожою до всього українського та з сумнівною, можливо, навіть украденою, канонічністю. Події, що мали місце останнім часом у стінах святих обителів цієї церкви яскраво засвідчили, що вона не є українською.

Не розумію духовних отців таких парафій. Невже для вас, святі отці, слуги Господа на землі, питання переходу до ПЦУ дотепер не на часі? І це після сотень тисяч вбитих і закатованих українців, зруйнованих міст і сіл, храмів божих…То де ж ваша святість? Не розумію органи місцевого самоврядування нашої Гніванської громади, Вінницької районної, Вінницької обласної рад. Чого чекаєте, панове депутати? Чекаєте, що за вас цю справу зроблять люди?

Чекаєте, щоб московські попи й надалі знущалися над нашими мужніми воїнами навіть після їх смерті, відмовляючись відспівувати їх у храмах? Чекаєте, щоб й надалі у московських храмах били скалічених військових, як це сталося у Хмельницькому?

Зробіть Богоугодну справу в ім’я неньки-України та її народу, в ім’я тих, хто віддав свої життя у боях з рашистькими окупантами, хто продовжує зі зброєю в руках боронити рідну землю від агресорів, — продемонструйте волю і вміння вказати місце московській церкві у нашій державі. У багатьох громадах уже розірвали договори на оренду приміщень і право користуватися землею під ними з храмами московського патріархату. У нашій області влада вичікує. Чого?
 

Читайте також:

«Став прикладом мужності й відваги». Загинув 27-річний захисник з Іванівської громади

Більше не керівник. Смуригін, який надув 1,19 проміле і отримав 130-ту, став простим прокурором

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (56)
  • Юлия Гиньковская

    А про продажну владу мовчать,про зрадників політичних теж,ніхто нікого не жене і не гнобить! На святе зазіхнулися. Не всі священники проросійські,чому всіх рівняють під оюного. Судіть проросійських - то буде по закону!!! Всі бачуть те що хочуть бачити,і чують те що хочуть чути! Страшно!!!
  • Наталія Назаренко

    Ви гоните своїх співгромадян і ліпити на них тавро московитів... Ганьба!
  • Тетяна Ситник

    Так би всі зробили!
  • Alexandr Kidmer

    Вогонь

keyboard_arrow_up