Більше не керівник. Смуригін, який надув 1,19 проміле і отримав 130-ту, став простим прокурором

Більше не керівник. Смуригін, який надув 1,19 проміле і отримав 130-ту, став простим прокурором
  • Рішення суду про керування в стані алкогольного сп’яніння заступника обласного прокурора набуло чинності 23 лютого.
  • Але засідання кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів досі не відбулося.
  • Хоча на сайті обласної прокуратури, в розділі «керівництво» Олександра Смуригіна вже немає.

Доки обласна прокуратура відмовчується стосовно подальшої долі Олександра Смуригіна, говорять активісти. Зокрема Володимир Черкас, керівник громадської організації «Комітет безпеки руху» каже, що дисциплінарної комісії прокурорів поки не було.

— А до її засідання звільнитися Олександр Смуригін не може, тож йому порадили залишити посаду, — розповідає Володимир Черкас, посилаючись на власні джерела. — І він написав заяву й звільнив кабінет заступника обласного прокурора. На даний момент Смуригін рядовий прокурор з міжнародно правового співробітництва.

Відео дня

Нагадаємо... 

Ця історія розпочалася в неділю 30 жовтня, близько восьмої години ранку. На блокпості по вулиці Київській поліцейські зупинили білий Volvo з номерним знаком LEX. У водія, ним виявився заступник прокурора Олександр Смуригін, помітили ознаки алкогольного сп’яніння і запропонували пройти перевірку на алкотестері. Драгер показав 1,19 проміле. На водія склали протокол за 130 статтею адміністративного кодексу.

Вже 2 грудня суддя міського суду Ярослав Іванченко визнав винним заступника
обласного прокурора Олександра Смуригіна в керуванні транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. Суд призначив покарання у вигляді позбавлення права керування транспортними засобами на один рік і штраф у 17 тисяч гривень.

Майже одразу заступник прокурора подав на апеляцію з переліком причин: безпідставна зупинка авто, некоректна робота драгера, неналежні і недопустимі докази, а тому відсутність складу та події правопорушення. Захист вказував на численні помилки поліції при освідуванні, складанні протоколу, оформленні документів…

Важкий шлях апеляції

Суддя апеляційного суду Олександр Панасюк почав розгляд справи 2 січня. Але діло затягнулося, а суддя поспішав на інше засідання, тож слухання перенесли на 9 січня. Тож 9 січня, до зали апеляційного суду прийшли журналісти, активісти, вільні слухачі. Натомість не прийшли Олександр Смуригін, його адвокат і суддя апеляційного суду.

Наступне засідання апеляції мало відбутися 3 лютого. Замість нього, в єдиному державному реєстрі судових рішень з’явилася ухвала Касаційного суду. Просто Вінницький апеляційний суд попросив Верховний суд визначити підсудність справи за іншим судом. Тому що справа резонансна, а ще частина судів взяла самовідвід і через це неможливо сформувати склад суду для розгляду справи, а ще у суспільства може виникнути підозра про упередженість суддів…

Тому краще розглядати цю справу там, де посада Олександра Смуригіна не має значення.

Вибір пав на Хмельницький. Засідання Апеляційного суду міста Хмельницький тривало шість годин. Рішення по справі оголосили наступного дня, 23 лютого: залишити рішення Вінницького міського суду без змін. Тому Олександр Смуригін позбавляється права керувати авто на рік, і має сплатити 17 тисяч грн штрафу.

Активісті заскрінили сторінку обласної прокуратури, де в складі керівництва Олександр Смуригін ще є. Журналіст перевірила, сьогодні серед керівників заступника прокурора Смуригіна немає:

Отримав рішення суду за п’янку — позбувся посади?

Що мало б відбуватись після суду. Вже колишнього заступника прокурора Олександра Смуригіна мають притягнути до дисциплінарної відповідальності і накласти дисциплінарне стягнення. Діапазон — від зауваження до звільнення з посади.

Якою буде відповідальність, вирішить кваліфікаційно дисциплінарна комісія прокурорів.

Коли саме відбудеться засідання дисциплінарної комісії невідомо, тому що прес офицер обласної прокуратури не відповідає на дзвінки і повідомлення, починаючи з першого матеріалу про Олександра Смуригіна.

— Обіцяли зібратись десь на кінець місяця, — говорить Володимир Черкас.

А поки на сайті обласної прокуратури в розділі в розділі «керівництво» Олександра Смуригіна вже немає. Тобто посада залишилась, а от посадовця прибрали. Хоча є він в розділі «Інформація» про Керівників структурних підрозділів апарату Вінницької обласної прокуратури від 7.04.23.


Читайте також:

«Повертаємо людину до повноцінного життя». Репортаж з протезного підприємства у Вінниці

Буддійський монах з Японії Дзюнсей Терасава молиться за мир в Україні в заповіднику Буша

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Свiтлана Кисельова

    кишенькові судді без посвідчень засідають в ліквідованому ще в 2018 році суді, і створюють ілюзію правосуддя
  • Валентина Григоренко

    У Вінниці жодний суддя не боїться осудження спільноти,тим паче визнання неупередженого ставлення, дискримінації - це не про них. Відвід судді здійснити неможливо і з доказами,з фактами. А тут Самовідвід суддів! Оце підтримка,непохитна дружба суддів з прокурорами.
  • Руслан Ковтун

    В державі має бути особливе ставлення до державних чиновників, судів прокурорів та поліцейських будь-яке порушення закону повино бути одразу звільнений з державної посади пожетєво та позбавлений будь яких пільг та заслуг. Лише таке ставлення змінить і очистить державні органи.
  • Татьяна Гуменюк

    Нічого , трошки в простих походить , а там знову у "золоті" вишкрабається .
    Нажаль нічого не змінюється .
    Бо закони писані під таких "золотих"

keyboard_arrow_up