Водій на Volvo з номерами LEX надув 1.19 проміле. Джерела кажуть – це вінницький прокурор

Водій на Volvo з номерами LEX надув 1.19 проміле. Джерела кажуть – це вінницький прокурор
  • П’яний прокурор за кермом, святкує день автомобіліста, — така новина з’явилась на стопкорі, а ще на сторінках вінницьких активістів.
  • В дописах йшлося про заступника прокурора вінницької області Олександра Смуригіна.
  • Начебто його затримали на одному з блокпостів Вінниці, продули в драгер, склали протокол по 130-й, і вже розпочали службове розслідування.

Ми зателефонували до патрульної поліції, запитали про прокурора напідпитку, і чи була зафіксована така подія? Адже на їхньому сайті нічого схожого не опубліковано. В поліції повідомили, що аби отримати таку інформацію, потрібно вказати марку авто, і місце де сталася подія.

Дякуючи нашим активістам, і погано замальованим фоткам в соцмережах, стало відомо що мова про білий Volvо та іменні номери LEX. (До речі термінолексема «lex» — означає юридичне правило, яке зобов’язує людину в її вчинках).

Визначити місце, де був затриманий водій на автівці було складніше — але, скільки там тих блокпостів у місті.

Відео дня

Є подія, немає імен

Тож в прес-службі патрульної поліції повідомили, що на одному з блокпостів міста, в неділю 30 жовтня, близько восьмої години ранку зупинили автомобіль Volvo. У водія помітили ознаки алкогольного сп’яніння, йому запропонували пройти перевірку на алкотестері, на місці зупинки.

— Результат виявився позитивним, драгер показав 1.19 проміле алкоголю в організмі водія, — розповідає прес секретар патрульної поліції Тетяна Плахотнюк, — На водія склали протокол за 130 статтею адміністративного кодексу.

А імена та призвіща ніхто озвучувати звісно не збирався, тому що є така штука, як конфіденційність і захист особистих даних. Хоча стало відомо, що цей водій — точно Олександр Смуригін.

Прокурор є, коментарів немає

На сайті обласної прокуратури, є інформація і фото старшого радника юстиції Олександра Смуригіна. Він родом з Чернігова, там же працював в органах з 2007 року. А з 29 вересня 2020 року, призначений на посаду заступника керівника Вінницької обласної прокуратури.

Ми вирішили з’ясувати, чи знають у прокуратурі про недільний інцидент, і чи дійсно проводиться службове розслідування.

З’ясувалося що Олександр Смуригін в цей час був на роботі, в прес-службі нічого про патрульну поліцію, драгер і 130 статтю, не знали. В решті решт і від коментарів відмовилися.

Що загрожує

Є закон і є встановлена допустима норма алкоголю в крові — до 0,2 проміле. Водій транспортного засобу, рівень алкоголю в крові якого більше ніж 0,2 проміле, це злочинець, який загрожує життю оточуючих і має нести сувору відповідальність.

Стосовно такого водія діє 130 стаття Кодексу України про адміністративні правопорушення. Яка встановлює адміністративну відповідальність за керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння…. — і тягне за собою накладення штрафу у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (а це 17 грн * 1000 = 17 тисяч грн) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік.

Але, як брешуть в мережі

Знайомий юрист каже, що є два шляхи і один результат цієї справи.
Перший: Водія освідували на драгері, і виявили сп'яніння. Склали адмінпротокол, справу подали до суду. В суді виявиться наступне — цей драгер був не перевіреним. І це буде визнано судом, як недопустимий доказ. І справа закривається в зв’язку з недоведеністю.

Другий: Водій, після того як його приняла патрульна поліція, поїхав в наркодиспансер. Звісно це сталося протягом двох годин з моменту виявлення в нього алкоголю в крові. В наркодиспансері водій здав аналіз мочі, який показав що там все чисто і драгер помилився. І ці документи водій принесе в суд. На суді водій скаже: «Ваша честь дивіться, я ж не просто Вася кондуктор трамвая, я цілий посадовець, і я чистий як сльоза». А суд скаже: «Так, це щось поліціянти неправильно зробили, бо вони не правильні і драгери в них неправильні, а в диспансері всі правильні…. Ви вільні».
Тобто справа по любому зайде в суд. Але скоріш за все, як зайде, так і вийде.

 

Читайте також: 

У собаки, на яку навмисно наїхав водій на Audi, з’явився адвокат

Замах на поліцейського в Козятині: авто підірвали, капітан у лікарні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (31)
  • Marina Leonidovna

    Знов заказна стаття. Чому не пишите ні однієї гарної статті про УПЦ: скільки  ЗСУ допомогли, скільки переселенців прихистила та допомогли, як моляться за перемогу України від орків, як засуджують патріарха кирила та злочину владу в раші,... Скільки можа розпалювати ворожнечу під час війни?! Ми українці, вільна нація, кожен має право на віросповідання.
  • adrgearg ergegr

    Я б з обережністю ставився до коментарів "знайомого юриста", без зазначення прізвища(тут питання до якості журналістики).

    Юрист, який каже, що підставою для притягнення можуть бути покази драгера - це не юрист, а дилетант.



    Притягуються водії ВИКЛЮЧНО на основі висновку, щодо результатів медогляду на стан сп"яніння.

    Висновок робиться на основі дослідження біологічного середовища такого як: слина, сеча, змиви з поверхні губ, шкірного покриву обличчя і губ. Про це вказано в  п.12, 13 відповідної  "інструкції".

    Ні покази алкотестеру, ні так звані експрестести не є підставою для притягнення водія.
  • Галина Стогний

    😂
  • Галина Стогний

    Скажуть не туда дув

keyboard_arrow_up