«Савою» 106 років! У мережу виклали фотопідбірку колишнього готелю

«Савою» 106 років! У мережу виклали фотопідбірку колишнього готелю
  • У фейсбуку опублікували підбірку ретро фотографії «Савою».
  • На них можна побачити якою була Соборна без готелю, якою була споруда в перші роки існування та як її змінили за часів СРСР.
  • До підбірки додали фото будівлі під час семирічної реконструкції, яка перетворила готель на суд.

У спільноті «Старые фото Винницы» опублікували цікаву підбірку фотографій готелю «Савой», якому цього року виповнюється 106 років. Автор допису Віктор Колісевіч підписав ілюстрації: коли була зроблена фотографія та коротку анотацію, що відбувалося в ті роки.

У 1900-ті, тільки закладений бульвар Оводова, праворуч в майбутньому почнуть будувати готель «Савой». У кінці вулиці видно силуети Реального училища (нині корпус Торгового інституту) та Жіночої гімназії (школа №2).

Відео дня

1905-10 роки. На бульварі Оводова («стометрівка») вже підросли дерева на бульварі Оводова, праворуч почнуть будівництво «Савою». Більш чітко видно будівлю Реального училища.

Весна 1913 року. На Миколаївському проспекті (нинішня Соборна) проходять урочистості з нагоди 300-річчя династії Романових. Праворуч — будується готель «Савой»

1913-1917 роки. Миколаївський проспект. Праворуч готель «Савой». Вулицею їздить трамвай, оминаючи дугою дерева на бульварі Оводова.

1914 рік. Вулиця Богдана Хмельницького (нинішня Оводова), зліва готель «Савой». У кінці вулиці стоїть водонапірна башта.

23 жовтня 1917 рік. Солдати 15-го полку відмовилися виконувати наказ командування і виступити на фронт Першої світової війни, зібралися на великий мітинг. На фото добре видно готель «Савой» і сусідній «Франсуа».

1920-ті. Вид з готелю «Савой» на Старе місто та готель «Бель Вю».

1920-1925 роки. Вулиця Леніна (Соборна), праворуч готель «Савой»

Готель «Савой», 1925 рік

Готель «Червона Вінниця», 1930-40 роки

Готель «Україна» («Савой»), 1960-ті. До будівництва будівлі міської ради перед готелем була стоянка таксі.

Готель «Україна», 1972 рік. У вікні другого поверху облаштували годинник. У кутовому вікні першого поверху вивішували міську стінгазету, в якій сварили вінницьких стиляг і нероб.

Готель "Україна", 1980-ті. На першому поверсі була перукарня.

Готель «Україна», 1987 рік.

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

За свою сторічну історію готель «Савой» пережив Першу світову війну, був Урядом УНР, революції. У багатьох речах він був першим у Вінниці: перша шестиповерхівка, перший будинок з електрикою, ліфтом, водогоном.

У перші десятиріччя СРСР отримав нову назву «Червона Вінниця». Але Другу світову війну готель ледве пережив: через бомбардування та пожежу від «Савою» залишилися тільки стіни та перекриття.

Повністю будівлю відновили через 9 років, у січні 1953 року. Тоді ж отримав нове ім’я — «Україна». І таким готель проіснував наступні 40-50 років. У 90-х - на початку 2000-х настав занепад готелю. Не врятувало навіть передача будівлі у оренду турецькій компанії «Босфор».

У решті-решт, обласна влада вирішує передати готель в оренду під реставрацію апеляційному адмінсуду (ВААС). З 2011 року тривала реставрація будівлі, на яку витратили понад 80 мільйонів гривень з державного бюджету.

У кінці 2018-го вже колишній готель прийняв суддів новоствореного Сьомого апеляційного адміністративного суду, що замінив собою ВААС.

МАТЕРІАЛИ ПО ТЕМІ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Artem Bondarenko

    Окна и балконы были контрастнее раньше и покрытие шпиля и мансарды отличалось, сейчас как-то дешево выглядит.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up