QR-коди, валідатори, SMS-ки. Як платити за проїзд у вінницькому транспорті

QR-коди, валідатори, SMS-ки. Як платити за проїзд у вінницькому транспорті
Фото ілюстративне, з архіву «20хвилин»
  • Громадський транспорт вже давно діє без кондукторів та за проїзд не беруть готівку. 
  • Крім маршруток розрахунок йде тільки через електронні засоби — QR-коди, SMS, банківський пластик, смартфони і «Картки вінничанина».
  • Склали інструкцію як всім цим користуватись та даємо суб’єктивні висновки про переваги і недоліки кожного засобу оплати.

До мене звернулася знайома з району нашої області та каже, що «100 років не була у Вінниці, як у вас платити за проїзд?». І, справді. З переведенням всього транспорту на валідатори навіть місцевим подекуди важко розібратись, як платити за проїзд. Тому склали інструкцію, де перелічуємо всі доступні засоби для купівлі квитка у транспорті.

QR-коди

Наліпки з квадратом, в якому зашифровано посилання для оплати проїзду, з’явились у трамваях, тролейбусах і автобусах ще в січні 2019 року.

Для розрахунку проїзду треба підійти до наліпки з кодом, відкрити додаток Privat24 на смартфоні/планшеті, натиснути на іконку з рамкою (вона внизу, по центру), після чого почнеться сканування QR-коду. Потрібно тримати пристрій так, щоб код був у рамці, яка з’явиться на екрані.

Відео дня

Після сканування на екрані можна побачити суму за проїзд, після чого натиснути «Придбати». Далі натиснути «Закомпостувати» квиток та показати його контролеру. Квиток діятиме одну годину.

Переваги: для оплати проїзду не потрібна навіть картка «ПриватБанку». Додаток Приват24 дозволяє підключити до системи карту іншого банку.

Недоліки: якщо QR-код пошкоджений чи наклеєний за брудним склом, то вам не вдасться його зчитати камерою смартфону.

SMS-квитки

Інструкція, як заплатити за проїзд СМС-кою, є в кожному з видів муніципального транспорту. Для цього треба на спеціальний номер 877 надіслати SMS з текстом — код транспорту і номер маршруту. За кілька хвилин отримаєте у відповідь SMS про оплату проїзду. Квиток діятиме одну годину.

Важливо! Писати код можна як великими, так і малими літерами, але обов’язково латиницею.

Таблички з сайту depo.vn.ua

Переваги: послуга підтримується трьома найбільшими операторами України — Vodafone, Lifecell, Київстар.

Недоліки: СМС-квитки можуть купувати тільки абоненти з пакетом передплаченого зв’язку. Контрактні і корпоративні отримають повідомлення із текстом про неможливість оплати.

Квиток за готівку через термінали Easypay

Цей засіб оплати додали відносно нещодавно — у квітні 2021 року. Люди, які не мають карток, можуть придбати квиток за готівку через термінали самообслуговування EasyPay, які є поблизу ледь не кожної зупинки громадського транспорту.

Для цього треба знайти на екрані терміналу пункт «Вінницька транспортна компанія», натиснути на нього і обрати вид транспорту — «Квиток на автобус» або «Квиток на трамвай/тролейбус». Після оплати отримаєте чек з вашим квитком, який також діятиме протягом години.

Переваги: доволі простий спосіб оплати проїзду, велика мережа терміналів.

Недоліки: система бере комісію за свої послуги — вартість квитка + 1 грн; подекуди сервіс не працює чи не друкує квитки, бо закінчився папір. У цьому випадку треба отримати свій квиток на електронну пошту. Ось тут розбирались, як це зробити.

Оплата готівкою

У маршрутках досі приймають готівку: проїзд коштує 10 грн (у маршрутах 30А, 30Б, 12Н - 12 грн) за одну людину. Готівку та монети раніше приймали водії трамваїв, тролейбусів та автобусів, але в мерії вирішили припинити цю послугу. Мовляв, карантин, коронавірус і це небезпечно як для пасажирів, так і для транспортників.

Переваги: простий та звичний спосіб оплати проїзду

Недоліки: якщо платите крупними купюрами (200, 500 грн), то від водія можна почути «у мене немає здачі».

Валідатори

Поступово вінничани призвичаїлись до цих «жовтих коробок», які є на кожних дверях громадського транспорту (трамвай, тролейбус, автобус).

Цього літа валідатори з’явились в кожній міській маршрутці: у «Мерседесах» — це пристрої, які схожі на магазинні POS-термінали, у «Богданах» — такі ж, як в комунальному транспорті.

Оплатити проїзд можна «Муніципальною карткою вінничанина», банківською карткою з NFC-чіпом, смартфонами, планшетами і навіть годинниками, які мають вбудований чіп для безконтактної оплати.

Для оплати проїзду потрібно піднести картку / смартфон чи інший пристрій з NFC-чіпом до валідатора і дочекатись, коли буде зелена позначка, що вказує про успішну оплату.

Паперовий квиток не треба: в контролерів є зчитувальні пристрої, до яких треба піднести свою картку/смартфон. Термінали у контролерів не зберігають інформацію про вашу картку / смартфон, а тільки показують чи був оплачений проїзд цим засобом в цьому транспорті. Про те, як користуватись валідаторами та відповіді на інші питання є на сайті «Вінницякартсервіс».

Переваги: не треба паперових квитків, багато засобів для оплати проїзду

Недоліки: дещо складна система для тих, хто нею не користується постійно; валідатор може заблокувати банківську картку (що з цим робити — ось тут).

Проїзд пільговиків з лімітами

За рішенням виконкому, яке встановлює обмеження на безкоштовні поїздки, пільговики обов’язково мають у транспорті прикладати картки до валідаторів. 

Залишок поїздок можуть побачити на екрані цього пристрою, після реєстрації свого проїзду. Невикористані поїздки в кінці місяця будуть списувати. А якщо проїдете більше 60-ти разів (чи 120, залежно від категорії пільги) — тоді наступні поїздки будуть за ваші гроші: пільгову картку можна поповнити через кіоски «Преса».

Водночас багатодітні сім’ї, в яких п’ятеро і більше дітей, віком до 18 років — мають безлімітні проїзні картки.

Як бути пільговикам з інших міст та сіл, які не мають «Карток вінничанина»? У «Вінницякартсервіс» пояснили журналісту, що такі люди можуть і надалі їздити безкоштовно за своїми посвідченнями.

Опитування

Як ви розраховуєтесь за проїзд у вінницькому транспорті?

 

Читайте також:

Усі маршрути на долоні. Що є в додатку, який слідкує за транспортом по GPS

З осені у вінницьких маршрутках можна буде розрахуватися банківською карткою

Не можу розрахуватись за проїзд: як діяти, коли заблокували банківську або картку вінничанина

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (58)
  • Читач48

    лохи пользуйтесь валиаторами , пополняйте карман моргуна
  • Zina Oleksiuk

    В сина зняло по 8 гр двічі за проїзд,тобто 16 гр один проїзд ,а на днях взагалі зняло 8 гр  коли він вже кілька днів некористувався транспортом так як він був за містом кілька днів,куди звернутися щоб повирнути кошти?
  • Микола Мазур

    Якісь непонятки...
  • Александр Козлов

    Я пенсіонер з провінції.Як мені розраховуватись?По ПЕНСІЙНОМУ,чи як???

    владимир кочмарук reply Александр Козлов

    Саня не замарачевайся, такси....

    Олег Каськов reply Александр Козлов

    Александр Козлов ніяк. Досить пенсійного посвідчення.

keyboard_arrow_up