Ми перевірили: як платити за проїзд смартфоном

Ми перевірили: як платити за проїзд смартфоном
Квиток буде дійсним одну годину. Він зберігається у додатку від банку, але повторно користуватися вже купленим квитком — не можна
  • Купити квиток в громадському транспорті можна банківськими картками.
  • Для цього в салоні трамваїв, тролейбусів та автобусів причепили QR-коди, через які можна оплатити проїзд.
  • Протестували систему та зробили певні висновки з «плюсами» та «мінусів» нової схеми оплати.

З 22 січня в громадському транспорті Вінниці можна розраховуватися безготівково — через смартфон, планшет з додатком Privat24, що має рахунок в цьому банку та підключення до Інтернету. Звичний метод оплати готівкою не прибирають з транспорту: паперовими гривнями та монетами можна розрахуватися з кондуктором чи водієм.

А як діє безготівкова оплата? Для цього треба ще й QR-код: наліпки з квадратом, в якому зашифровано посилання для оплати проїзду. Ці символи розмістили у салонах трамваїв, тролейбусів, автобусів.

Далі треба підійти до наліпки з кодом, відкрити додаток Privat24, обрати позначку «Транспорт», після чого – позначку «Оплата проїзду». Розпочинається сканування коду: потрібно тримати пристрій так, щоб код був у рамці, яка з’явиться на екрані.

Відео дня

Після сканування на екрані можна побачити суму за проїзд, після чого натиснути «Придбати». Далі натиснути «Закомпостувати» квиток та показати його кондуктору чи контролеру. Принаймні так це працює в теорії. А як воно діє на практиці?

Квиток на годину

Протестували систему оплати проїзду через QR-код на трамваях. Наш тест розпочався під кінець години-пік, о 10-й ранку. Побачили, що наліпки є на вході у транспорт — по одній на кожні двері вагону.

Може кількості наліпок і досить, але їхнє розташування не є комфортним: вони впритул до дверей, і потрібно бути спритною людиною, щоб відсканувати QR-код та дати прохід іншим пасажирам.

Виконали усі дії, щоб купити електронний квиток у додатку «Привата». Але код у трамваї відсканувати не вдалося: смартфон не хотів зчитувати символ, попри наші старання «тримати код в рамці» камери.

— У мене теж не вдалося відсканувати. Не знаю чому, пробував тільки в цьому трамваї. Можливо, треба використовувати не сканер «ПриватБанка». Наприклад, той, який є в камері телефона, — казав вінничанин, що побачив наші спроби купити квиток.

Кондукторка в трамваї запевнила, що QR-коди працюють:

— Користувалися ним хлопчики-студенти. Показували мені квиток на телефоні, після того як його «закомпостували». У кожного квитка є свій термін дії — 1 година максимум. Але вийти та зайти в інший транспорт з ним ви не зможете. Бо, це оплата тільки за разову поїздку, і тільки в тому вагоні, де ви розраховувалися, — пояснила кондукторка.

Молодь не в курсі

Поки їхали кілька зупинок не побачили, аби вінничани розраховувалися через QR-коди. Вийшли біля Медуніверситету і там питали студентів чи користувалися вони новою схемою оплати?

— Ні, QR-кодами ще не користувалися, — майже хором відповіли дві дівчини.

Хлопці з їхньої кампанії також ще не користувалися. Але певне уявлення мають, адже платили через QR-коди за проїзд у інших містах.

— Оплата через смартфон — зручніше. Не потрібно йти до водія за квитком, якщо в транспорті немає кондуктора. Для старшого покоління така оплата проїзду — точно незвична, — казав студент Владислав Мелешинський.

Студенти Валерій (зліва) та Владислав

— Було б краще, аби зробили щось на кшталт «Citypass», як це за кордоном: купуєш електронний квиток і можеш їздити з ним цілу добу в будь-якому громадському транспорті. При тому, вартість поїздки там трохи менша, ніж ціна разового квитка, — казав студент Валерій Турчак.

Сідаємо в інший вагон та рушаємо назад, в бік Центру. І нам знов не вдалося відсканувати код. Невідомо чому, але система не реагувала на додаток у смартфоні Xiaomi.

— Уперше бачу ці QR-коди. А що, так теж можна заплатити за проїзд? — казала нам дівчина, що також їхала в трамваї.

На наше прохання дівчина дала свій iPhone, аби спробувати купити квиток.

Успіх! На весь процес витратили менш ніж дві секунди: код просканувати, система запропонувала купити квиток, який діятиме протягом години.

Підсумки

ПЛЮСИ: система корисна, якщо не маєте готівки або бажання йти через салон до водія за паперовим квитком. Розрахунок через мобільний додаток швидкий. Купити квиток можна за кілька секунд. Банк не бере комісію за оплату проїзду.

Розраховуватися через додаток можна не тільки карткою «Привату», а й банківськими картками інших банків. Їх потрібно додати в Privat24

МІНУСИ: QR-коди знаходяться занадто близько до дверей. Тому платити смартфоном треба швидко, інакше вас «зметуть» люди, які виходять чи заходять у салон. У переповненому транспорті буде важко дістатися до одного з QR-кодів, а, напевно, передавати свій телефон ніхто не буде.

Для оплати проїзду банківською карткою треба заходити у додаток від «ПриватБанку». Випадкові люди можуть побачити ваш баланс на картці, логін та пароль.

Не працює QR? Станьте далі

Керівник «Вінницької транспортної компанії» Михайло Луценко розказав, що за розробку е-квитка через QR-коди відповідає банк.

— Готове рішення нам надав «ПриватБанк», фахівці якого розробили ці QR-коди та програмне забезпечення. Тож тому розрахунок йде тільки через додаток «Приват24», — казав Луценко. — Ми її ще тестуємо. Але перед установкою в транспорті ревізори, контролери перевірили всі QR-коди. Збоїв не зафіксували.

Звернулися до прес-служби «ПриватБанку», аби дізнатися чому деякі смартфони не реагують на QR-коди.

— Це, ймовірно, пов’язано з самим смартфоном. Якщо слабка камера, то потрібно підходити до наліпки ближче, якщо камера потужна — трохи відходити від QR-коду, поки додаток не зреагує. Можливо, наліпка була пошкоджена. Але щоб оплата проїзду не працювала на деяких смартфонах — такого не було, — пояснила керівниця вінницького прес-офісу «ПриватБанку» Аліна Слободянюк.

Вона додала, що Вінниця стала 20 містом, де впроваджена система е-квитка від банку. Така ж діє у Києві, Житомирі, Черкасах, Маріуполі, Львові та інших містах України.

Опитування

Чи платили за проїзд через QR-код?

Читайте також:

Фото в матеріалі: Володимир ФІлатов

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (47)
  • Анюта Губаржевская

    Из общественного транспорта пользуюсь автобусом, рассчитываюсь по QR-коду, все сразу срабатывает. Мне удобно так оплачивать проезд))))
  • Світлана Кохан

    А чому кондукторам плани не зменшили? Буду принципово розраховуватись готівкою, хай людям зарплата йде.
  • Юрій Данилюк

    І зовсім не швидко сканується код. Я пробував, дружина пробувала,пере нами пара пробувала,і на протязі маршруту 2 людей ще пробували! І з першого разу ні в кого не вийшло. QR код це минуле. Чому не штрих код?

    Юрій Данилюк reply Юрій Данилюк

    Дякую

    Sergey Ostraus reply Юрій Данилюк

    Юрій Данилюк дійсно є проблема зі сканером qr кодів в додатку Приват24.
    З цього приводу звернувся на техпідтримку Приватбанку, там перевірили та підтвердили факт некоректної роботи цього сканеру в їх додатку та пообіцяли виправити, правда невідомо як швидко.
  • Sasha Kalinovskii

    Для оплати проїзду банківською карткою треба заходити у додаток від «ПриватБанку». Випадкові люди можуть побачити ваш баланс на картці, логін та пароль.
    Як на мене,ось це і є головним мінусом.
    Сама ідея чудова, потрібен час для деяких допрацювань згідно побажання більшості громадян...

    З.А.Глядач reply Sasha Kalinovskii

    Пароль можна вводити так,що його не видно на екрані. Крім того,у Пр.24 є функція входу за відбитком пальця.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 18:58 смс для Анечки 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up