Перед виборами субсидії роздаватимуть готівкою

Перед виборами субсидії роздаватимуть готівкою
  • З початку 2019 року в Україні діє монетизація субсидій.
  • Міністр Андрій Рева озвучив, що в березні даватимуть субсидію готівкою «на руки». Експерт Андрій Герус вважає це рішення популізмом, через що стрімко зросте інфляція, збільшаться борги за комуналку.
  • На початку січня близько 200 вінничан вже оформили субсидію по-новому.

Кабмін цьогоріч проведе повну монетизацію субсидій — замість держдопомоги «на папері» субсидіанти отримуватимуть «живі» гроші. Однак зараховуватимуть їх на рахунок зі спеціальним режимом використання у «Ощадбанку». І сам банк буде розпоряджатися, за які спожиті послуги виплачувати кошти з субсидії. За новою системою субсидію оформили вже 168 вінничан (станом на 9 січня - авт.).

Утім, міністр соцполітики Андрій Рева розказав, що заплановано давати субсидії готівкою. Так би мовити, «на руки».

— Було ухвалене політичне рішення про те, щоб тих людей, яким призначена субсидія з жовтня, перевести на грошові розрахунки уже в готівковій формі з березня. Це робиться для того, щоб до травня мати уявлення про те, який механізм є більш ефективним. Обидва механізми монетизації, готівковий і безготівковий, працюватимуть паралельно, — казав міністр, що передали на Урядовому порталі

Відео дня

На чотири мільйони отримувачів субсидій потрібно 6 мільярдів гривень готівкою щомісяця. А на картки «Ощадбанку» продовжать отримувати гроші ті люди, які звернулися до управлінь соцзахисту після 1 січня 2019 року, зазначав Рева.

Голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус пояснив, що така монетизація збільшить борги за комуналку та інфляцію.

«Головний ризик [від виплати готівкою субсидій - авт.] — різко збільшується грошова маса (М0) і кошти не повністю або несвоєчасно підуть на оплату комуналки. Особливо це буде відчутно перші місяці.

На сьогодні загалом борги по системі за газ, тепло та електроенергію вже складають понад 60 мільярдів гривень. Платіжна дисципліна невисока і падає. Така монетизація готівкою сприятиме подальшому падінню платіжної дисципліни. Очевидно, що жорстких дій до споживачів-неплатників не буде, адже восени ще одні вибори — парламентські.

Внаслідок такого рішення 4 мільйони найбідніших домогосподарств додатково протягом березня-травня отримають готівкою по 1,5 тисячі гривень щомісяця або сумарно 4,5 тисячі гривень за три (перед)виборчих місяці.

Враховуючи всі фактори, мій прогноз — інфляція за підсумками 2019 року буде набагато вища, аніж 5%, що є метою Нацбанку України. Скоріш за все, щоб стримувати інфляцію НБУ буде тримати високою облікову ставку, а можливо і ще її підвищить.

Кредити будуть дорогі, а економіка буде слабка. Гривня буде девальвувати. Також є сумніви, що НБУ піде на валютну лібералізацію у таких умовах. І не лякайте нас популізмом, він вже наступив», — йдеться в його дописі на фейсбуку.

Нещодавно розбиралися разом з керівницею вінницького департаменту соцполітики Валентиною Войтковою як будуть давати «живі» гроші на оплату комуналки

Читайте також:

Фото в матеріалі: архів «20хвилин», Укрінформ, Уніан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олексій

    У цьому зерно раціональне є, адже доведено, що отримувачі субсидії випалювали кубометри та кіловати, "бо її знімуть" або взагалі не економили, тоді як інші мерзнуть у світлі LED-ламп. Просто це зразу потрібно було зробити, щоб популізмом воно не було. Я б ще за квиток у гр. транспорті в монетизацію перетворив — більшість непрацюючих пенсіонерів стільки не їздить, це шлях до відкатів і махінацій, а ті, хто працюють, на +200 грн розкошеляться.
  • Женя Иванов

    пособие для начинающих политиков - "как официально купить избирателя"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up