Разом з тим, санітарний лікар відділу гігієни харчування обласної СЕС Тетяна Тетерук повідомила, що в цьому році в області вже є перше отруєння грибами. На маївці дев'ятого травня в Чернівецькому районі чоловік отруївся грибами-стручками. Він одужав, при чому встановлено, що до хвороби призвело неправильно приготування грибів. Він жарив гриби на вогнищі не відварюючи.
- При приготуванні грибів слід спочатку їх відварити, - розповідає пані Тетяна. - потім відвар злити та відварити вдруге. Тільки потім можна використовувати гриби за призначенням – наприклад, жарити. Збирати потрібно тільки ті гриби, які знаєш, тому що дуже багато отруйних грибів, в червні найбільш небезпечні печериці, бліді поганки, які виглядають як сироїжки та неїстівні опеньки.
У відділі гігієни харчування радять вживати лише свіжі гриби та уникати при зборі червивих. Гриби краще не давати дітям та людям похилого віку та тим, що страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту.
Міський відділ гігієни харчування радить при купівлі лісових грибів на базарах запитувати у продавців наявність висновку обов’язкової ветсанекспертизи.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 27 від 2 липня 2025
Читати номер