Нове житло за сертифікат. Як працюватиме закон про компенсації збитків від російських обстрілів

Нове житло за сертифікат. Як працюватиме закон про компенсації збитків від російських обстрілів
На ліквідацію наслідків ракетного обстрілу, 14 липня, з бюджету Вінниці витратили 26,6 мільйона гривень. На ці кошти міняли покрівлі, віконні блоки у під'їздах, двері та інше, що було пошкоджено російськими «Калібрами» / Фото: www.radiosvoboda.org
  • Вінничанам, майно яких було пошкоджене після російських обстрілів, радили подавати заявки на компенсацію в «Дію».
  • І нещодавно Верховна Рада ухвалила закон, за яким ці компенсації почнуть виплачувати.
  • Щоправда, цей документ прописаний таким чином, що виплати отримають далеко не всі постраждалі від війни. Розбираємося в нюансах.

Вінниця, 14 липня 2022 року. Росіяни вдарили по площі Перемоги двома «Калібрами», внаслідок чого загинули 28 людей (у тому числі троє дітей) та 89 отримали поранення.

Також близько півсотні будинків отримали різні пошкодження. 

Місто долучилося до невідкладних ремонтів загальнобудинкових елементів багатоповерхівках, такі як покрівлі, віконні блоки у під’їздах. Вікна у квартирах вінничани міняли за власний кошт. А натомість їм радили подавати заявки до «Дії» щодо компенсацій за збитки.

Відео дня

При тому, що на той момент не було закону, за яким ці компенсації нараховуватимуть. Це змінилося 27 лютого, коли Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7198, яким регламентують порядок цих виплат. Зараз документ передали на підпис президенту України, після чого закон почне діяти.

Разом з кандидатом економічних наук, незалежним експертом Олександром Хмелевським розбиралися в нюансах закону про компенсацію збитків через російську агресію.

До слова, цей проєкт закону стосується тільки компенсацій за нерухоме майно. Як діяти, якщо росіяни знищили авто — розбирали у цьому матеріалі.

Розгляд тривав майже рік

Верховна Рада розглядала законопроєкт №7198 «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок військової агресії Російської Федерації» майже рік. 

Подали проєкт закону 24 березня 2022 року. А остаточно ухвалили 27 лютого 2023-го: зараз документ відправили президенту України на підпис.

— Закон передбачає, що компенсація буде надаватися виключно на житлову нерухомість. Компенсація за нежитлову нерухомість надаватися не буде. Тобто за зруйнований гараж чи сарай їх власники нічого не отримають, — каже кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

Читайте також: «Вибило вікна й тріснули стіни»: як вінничанка відновлює своє житло, постраждале від ракетного удару

Крім того, каже фахівець, закон не передбачає компенсацію за житло, яке знаходиться на території, яка була окупована до 24 лютого 2022 року — тобто, це окремі райони Донецької та Луганської областей та автономна республіка Крим.

— Можливо тут компенсація буде відрегульована окремим законом, — говорить Хмелевський. — Компенсацію не зможуть отримати, ті, хто знаходиться під санкціями, ті, хто засуджений за злочини проти основ національної безпеки України, а також їх спадкоємці.

Багато запитань до житлових сертифікатів

У законопроєкті вказано, що якщо житло було пошкоджено, то держава відшкодує вартість будівельних матеріалів та робіт грошима, зарахованими на рахунок зі спецрежимом використання.

— Якщо житло було знищено, то власники приватних будинків також можуть отримати компенсацію грошима, а власники квартир в багатоквартирних будинках отримають замість грошей житлові сертифікати. Це гарантії держави профінансувати придбання житла в розмірі суми, яка буде визначена відповідними комісіями, створеними виконавчими органами місцевих рад або військово-цивільних адміністрацій, — розповів кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

Серед джерел фінансування фігурують державний і місцеві бюджети, кошти міжнародних організацій, кредиторів та інвесторів, а також репарації з росії.

Але якраз до житлових сертифікатів виникає багато питань. Уряд ще має розробити механізми їх дії, визначити юридичні особи, які обмінюватимуть сертифікати на гроші та зараховуватимуть їх на рахунки забудовників.

— При цьому, якщо така юридична особа не буде мати достатньо коштів, то виплата за сертифікатами буде відкладатися. Це призведе до зриву угод по купівлі нерухомості. За таких умов продавці житла будуть відмовлятися від укладання угод з власниками сертифікатів. Є ризик того, що далеко не всі власники сертифікатів зможуть придбати на них житло, — розповідає про нюанси законопроєкту Олександр Хмелевський.

Читайте також: Від вибитих вікон до знищених вщент будівель. Як виглядають заклади після обстрілу

Фахівець додав, що враховуючи високу інфляцію в Україні, житлові сертифікати також будуть постійно знецінюватися

— Чим довше буде тривати оплата, тим меншу суму компенсації отримають постраждалі. Також варто відзначити, що й сам розгляд комісією документів поданих на отримання компенсації теж може затягнутися, що може призвести до втрат частини коштів постраждалими. Таким чином цей законопроєкт не забезпечує повної компенсації українцям заподіяної шкоди, — каже Хмелевський.

І наостанок він зауважив, що мешканці окупованих міст отримують компенсації за зруйноване майно від росії.

— Закон України не обмежує компенсацію, якщо постраждала особа вже отримала компенсацію за пошкоджене житло від Росії. Тобто, дехто отримає дві компенсації, — підсумовує Олександр Хмелевський. — Очевидно, що в ухвалений Закон треба внести зміни. Слід відмовитися від сертифікатів та здійснювати оплату виключно живими грошима, причому Закон мав би визначити чіткі терміни таких державних виплат і передбачити коригування виплат в залежності від рівня інфляції. 

Зауваження юристів нардепи не врахували

Зауваження до законопроєкту висували й в Головному юридичному управлінні Верховної Ради України. Законопроєкт рекомендували допрацювати.

В управлінні вказували, зокрема, на «вибірковий підхід» до видачі компенсацій, тобто той факт, що він, по суті, не поширюється на нерухомість, «яка станом на 24 лютого 2022 року перебувала на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України». Це може розглядатися як дискримінація та порушення статей Конституції 22 та 24.

Крім того, незрозуміло, як бути, якщо власником об'єкта або його частини є юридична особа (яким, за законом, компенсації не передбачені). Це може спровокувати численні судові позови.

Зауваження Головного юридичного управління також викликав пункт, що забороняє на п'ять років відчуження житла, придбаного на житлові сертифікати. Це порушує статтю 319 Конституції, в якій зазначено, що власник може розпоряджатися своїм майном на власний розсуд, а держава не може втручатися у права власності.

Попри ці зауваження, закон все ж таки ухвалили.

І зокрема, щодо останнього пункту зауважень, висловило свою позицію Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

«Ідея закону – забезпечити українців житлом. І ця мета досягається запропонованим механізмом. Застосоване обмеження має на меті зберегти суть державної підтримки у наданні саме житла, а не перетворити її на бізнес-процес. Обмеження застосовується не через те, що майно особи знищено внаслідок бойових дій, а через те, що особа користується державною підтримкою для відновлення порушеного права у вигляді фінансування на отримання житла. Отже, логіка в обмежені права відчужувати майно протягом певного періоду – є виправданою», — розмістили на сайті «Трансперенсі Інтернешнл Україна», які також висловлювали свої зауваження до проєкту закону.

 

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Читайте також:

Вінниця мала 5,7 мільярда гривень у своїй скарбниці — як витрачали ці гроші у 2022 році

Збираємо аптечку: у скільки обійдеться необхідний набір ліків та як змінилися ціни на них

Що знесуть в лікарні Пирогова – відділення, поліклініку, лабораторію, людей? Ми дізналися

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Viktoria Chaikovcka

    И тут наебали всех как всегда .( Приношу извинения за нецензурное слово)

keyboard_arrow_up