Що знесуть в лікарні Пирогова – відділення, поліклініку, лабораторію, людей? Ми дізналися

Що знесуть в лікарні Пирогова – відділення, поліклініку, лабораторію, людей? Ми дізналися
Василь Паненко, новий керівник лікарні ім. Пирогова, планує багато нового
  • Наприкінці 2022, Пироговка отримала нового керівника — Василя Паненка, а місто нові чутки. Серед вінничан шириться:
  • Старі корпуси лікарні знесуть, на території побудують: а) житловий комплекс; б) торговий центр; в) ваші варіанти; 
  • Лабораторію і поліклініку лікарні закриють, купу людей звільнять.
  • Ми запитали в нового керівника закладу, що з того правда, а що фантазія. А також, що було, є, буде?

За словами Василя Паненка, в Пироговці є лише один корпус, який на даний час більш менш відповідає вимогам будівельних норм. А також два корпуси, які можна до цих норм привезти. Всі інші, їм на сьогодні 100 років і навіть мова про реконструкцію і приведення у відповідність для перебування пацієнтів неможлива.

— Тому в мене є мета, реконструювати і створити додатковий сучасний лікувальний корпус, об’єднати його з існуючим головним і допоміжними корпусами у єдиний лікувально-діагностичний комплекс, — говоріть керівник закладу.

Що будуть зносити?

— Ми маємо рухатись до того, щоб всі пацієнти лікувалися в гарних умовах. Тому коли ми говоримо про старі корпуси, на жаль вони в дуже плачевному стані, — розповідає Василь Паненко. — Є будівельні норми, з обов’язковим дотриманням певних умов, зокрема — палата має бути на один-два пацієнта з душем і туалетом. Цього в тих будівлях неможливо зробити в силу їх конструктивних особливостей. Найлегше, їх просто перебудувати.

Відео дня

Частину з них, ті що дійсно є історичною цінністю потрібно реконструювати і можливо в них розташовувати приміщення не медичного напрямку. Тобто однозначним є збереження архітектурних пам’яток, які відображають історію заснування лікарні. Зокрема на місці сьомого корпусу — буде центр нейрохірургії. Там де щелепно лицеве відділення — має бути музей.
А ті, що не несуть ніякої історичної цінності, які зробленні з гліни і дранки, не мають навіть фундаментів — підлягають повній реконструкції.

— На інших територіях, має бути зона відпочинку для пацієнтів і співробітників, стоянки для автомобілів відвідувачів, пацієнтів, і також співробітників, комфортна санітарна зона з туалетом, готель для відвідувачів і пацієнтів амбулаторного лікування, магазин, де можна придбати найнеобхідніші речі, кафе, де можна смачно поїсти відвідувачам і співробітникам, — говорить керівник.

Що з поліклінікою

— Поліклініка є і буде, тут нікого звільняти не будуть, лікарі працюють і будуть працювати, — розповідає Василь Паненко. — Кілька людей (начебто четверо) перевели на скорочений робочий день, бо вони не мали відповідного навантаження. І до речі після цього, вони змінили підхід до роботи, і на сьогодні там лише двоє лікарів не мають відповідного навантаження поліклініки.

Про лабораторію

Там, за словами головного лікаря провалля, де зчезає купа грошей.

— Тому що працівники лабораторії роблять аналізи всім знайомим, родичам і родичам знайомих… Без усіляких направлень. А реактиви, то все кошти, і лiкарня несе величезні витрати. Крім того в тій лабораторії величезна кількість фахівців. І питання на сьогодні стоїть так: лабораторні послуги мають використовуватися раціонально. Тобто згідно протоколів, якщо є покази до певних аналізів вони повинні бути, немає показів — ні.

— На сьогодні, набагато вигідніше здійснювати аутсорсинг по лабораторних послугах, — говорить Паненко. — Поки що ми над цим не працюємо, але працювати будемо. Адже перевитрати по лабораторній службі шалені.

Про звільнення людей

Як каже керівник закладу, коли він очолював дитячу обласну лікарню, там з 2015 року почалась реорганізація, а останній штатний розпис був проведений в цьому році.

— Коли я туди прийшов там було 1063 ставки і 1020 працівників, на сьогодні там працює 730 працівників, — говорить Василь Паненко. — Нікого не звільняли, просто йшов час, люди переїжджали, йшли на пенсію, відповідно зменшувався штат. Ми в свою чергу не набирали, не збільшували, не гіперболізувати кадровий потенціал. І сьогодні там раціонально працює 730 людей. Якби було 1000 — заклад був би не рентабельний.

За словами Паненка в Пироговці аналогічна ситуація. Тут на жаль деякі служби не проходили реорганізацію, але на вулицю нікого виганяти не будуть.

— Буде перестановка кадрів в межах закладу, — говорить керівник закладу. — Наприклад частину лікарів лабораторії ми спрямували у відділення реанімації. Для того, щоб забезпечити її цілодобову роботу і всього закладу загалом. Можливо з доцільних міркувань, на певних працівників буде зменшено навантаження.

За перегородкою...

— Я коли робив обход в лікарні, захожу дивлюсь, все класно, ремонти, меблі, шкіра… Подумав: «Нічого собі, як в Пироговці добре». А мені кажуть: «Ні-ні, тут приватне відділення, наші далі…», — розповідає Василь Паненко. — А «далі» три-чотири палати залишилося, умови жахливі — 30 см між ліжками, сидять пацієнти голови поопускали, бо вони тільки що повернулися з приватного відсіку — через перегородку, там їм зробили платне УЗД, всі аналізи за гроші і відправили назад.

Це за словами керівника закладу не припустимо. Якщо людина знаходиться в цьому відділенні, вона пацієнт цього відділення тож і умови у неї мають бути відповідними, а не так що, перед перегородкою евро ремонт (зроблений за державний кошт), а за перегородкою казна що.

То що з приватною орендою?

— Приміщення, які взяті в оренду, на території лікарні, вони не доповнюють роботу закладу, — розповідає Василь Паненко. — Але наприклад в нас є приватне КТ, там приміщення взяте в оренду. Ми дійшли згоди, вони за свій рахунок роблять ремонт приміщення, де розташоване КТ лікарні. (Для того щоб їх не виселяти, і в них аренда не скінчилась). І це важливо співпрацювати з приватними підприємствами. Відповідно в лікарні буде працювати два КТ, можна сказати для підстраховки один одного, і думаю для всіх знайдуться пацієнти.

Втім, керівник лікарні категорично проти лікувальної оренди. Тобто коли приватне відділення знаходиться в відділенні комунальному. Тому що людей не можна розділяти на класи.

— Я за приватну медицину всіма руками, але має бути чітке розмежування комунальних і приватних закладів, — говорить Василь Паненко. — В нас по місту є багато територій і приміщень, які можна орендувати і там створювати приватні центри.

Коли це все буде

За словами керівника Пироговки, на сьогодні питаннями про реконструкції і ремонту займається обласний департамент будівництва. Втім ніхто грошей на ремонти зараз звісно не просить.

— Був такий великий проект «Велике будівництво», який через війну не відбувся, — говорить Паненко. — Планувалося привезти всі корпуса лікарні до належного стану. На сьогодні це питання державницьке, воно направлене на те, щоб відновлювати критичну інфраструктуру, до якої ми раніше відносились, а зараз не знаємо чи нас внесуть. Втім незважаючи на війну, заклади охорони здоров’я, мають бути на відповідному рівні. Тому що кількість певних медичних послуг значно збільшилась. І пацієнтів, усіх категорій потрібно лікувати в належних умовах.

Резюмуючи вищесказане

— Неможливо розказати людині, яка не бачить від народження, що таке світло. Аналогічно неможливо пояснити нерозуміючій людині, що таке розвиток і прогрес. Неможливо створювати новітню медицину у старих приміщеннях, з недопустимими умовами перебування пацієнтів і неможливістю імплементації сучасного обладнання, — говорить Василь Паненко. — Відсутність душу, туалету, скупчення людей в одній палаті несумісні поняття з розвитком галузі.
Відсутність єдиного лікувально-діагностичного комплексу не може забезпечити належну комунікацію між службами закладу. І це негативно відображається на роботі персоналу, якості медичної допомоги, в першу чергу призводить до неналежної доступності до певних видів обстежень.

— Ви бачили умови перебування пацієнтів у старих корпусах лікарні, — запитує Паненко. — Можу вам сказати, що вони дуже далекі до вимог старих будівельних норм лікувальних закладів і недосяжні до вимог нових, щойно прийнятих.
Ви пропонуєте мені з цим змиритись і просто відсидітись на цьому місці? Я призначений на цю посаду, щоб люди відчули, що наш заклад може бути найкращим, і всі люди, незалежно від статусу, могли у ньому отримати медичну допомогу найвищої якості. Не у приватних закладах, а у нашому комунальному, де ми можемо отримати не тільки найвищий рівень медичної допомоги, а й найвищий рівень відповідальності за цю допомогу.

 Василь Паненко закінчив Вінницький медичний інститут ім.Пирогова та Київську національну академію внутрішніх справ. Працював дитячим лікарем-хірургом у Вінницькій обласній дитячій клінічній лікарні. З 2014 по 2022 рік – керував дитячою обласною лікарнею. З 2023 року очолює обласну лікарню ім. Пирогова. 


Читайте також: 

Хто і як допомагав вінничанам відкосити від мобілізації: про схеми і розцінки

Як у Вінниці потрібно вшанувати пам'ять загиблих під час війни? Ми запитали містян

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (35)
  • Валентина Васильковська

    Думаю, що приватні структури на території обл. лікарні не повині бути. Що значить приватне КТ, якщо є державне КТ? Що в місті закінчилися приміщення під приватні структури? Якась анехренеська!
  • Андей Верич

    Якщо там все так погано то де ті гроші які виділялись,хто поніс або понесе відповідальність за це.Якщо приватний бізнес десь буде робити ремонт за кошти оренди то це це ті договора на яких заробляють керівники.Подевіться зараз на діагностики скільки ходе пацієнтів з результатами приватній фірми яка знаходиться на території лікарні і куди відправляє майже кожен лікар.Тому державне не треба змішувати з частним бізнесом бо як показує практика це корупція навіть на оренді.
  • Тамара Власенко

    Кризовий розвалювач медичних закладів....пологовий він теж називав аварійним і старим...все успішно розвалить і швидко...Спитайте в обласній дитячій
  • Анатолий Гордий

    какой  он  керовник  видно  по  детской  областной

keyboard_arrow_up