Хто і як допомагав вінничанам відкосити від мобілізації: про схеми і розцінки

Хто і як допомагав вінничанам відкосити від мобілізації: про схеми і розцінки
  • За минулий рік 12 тисяч чоловіків намагалися незаконно виїхати з України.
  • Розповідаємо про найпопулярніші незаконні схеми відкосу від мобілізації на Вінниччині.

Поки одні вінничани воюють з ворогом, і ціною свого життя стримують російську агресію, інші — в тилу злочинно заробляють на війні.

Ми уже неодноразово повідомляли про спроби незаконного перетину ухилянтами кордону в різний спосіб. Хтось з чоловіків призовного віку перевдягався в жіночий одяг, а хтось — ховався у пакунку малюка. Ці намагання наші прикордонники регулярно викривають. Натомість ділки вигадують нові кримінальні схеми.

То ж через які ще канали і за яку суму аферисти пропонують відмазатися від призову чи перетнути кордон?

Відео дня

Перетнути кордон на човні

Найбільш розповсюджена схема серед бажаючих відкосити від призову — перетнути кордон по воді. Один з останніх випадків: на Вінниччині громадянин Молдови обіцяв чоловікам організувати незаконний перетин кордону. Йшлося про переправу через Дністер на надувному човні. Незаконну  діяльність викрили правоохоронці. Про це повідомляє ГУНП у Вінницькій області.

За даними поліції, молдаванин обіцяв трьом чоловікам допомогти із переправою через кордон, поза межами пунктів пропуску. За це він отримав передоплату у розмірі 17000 доларів. Спільник зловмисника повинен був доправити трьох українців до берега Дністра, де планувати здійснити перетин. На місці події чоловіків затримала поліція.

Організатора незаконної діяльності визнав винним у шахрайстві Могилів-Подільський суд. Громадянину Молдови, віком 34 роки, присудили 4 роки позбавлення волі.

Стати багатодітним батьком

Схема номер два: стати багатодітним батьком і уникнути мобілізації. Нещодавно житомирські правоохоронці виявили, що на Вінниччині багатодітним матерям-одиначкам допомагали записувати дітей на чужих чоловіків призовного віку, які виїжджали за кордон.Як повідомили в поліції Житомирщини, для цього підшукували одиначок, які за плату, записували своїх дітей на “нового” батька. За кожну дитину платили по 500 доларів.

«6 січня оперативники міграційної поліції зняли з потягу сполученням Київ-Перемишль 35-річного жителя Переяслава Київської області. Чоловік лише кілька днів тому став «батьком» трьох дітей, фіктивно одружившись з матір’ю-одиначкою. Документи про це, а також нові свідоцтва про народження дітей з його прізвищем були оформлені в одному з РАЦСів Вінниччини. У поліцейських є підстави вважати, що упродовж серпня-грудня спільники сприяли виїзду за межі України щонайменше 5-6 чоловікам призовного віку», — йдеться у повідомленні.

Організували схему 34-річна жителька Бердичева та 42-річний вінничанин. Спільники, поєднані одним етнічним походженням, налагодили «бізнес» виключно серед представників своєї народності з продажу документів чоловікам призовного віку. 

За місцями проживання організаторів схеми, а також у приміщеннях кількох РАЦСів проведено санкціоновані обшуки.

Навчатися в Європі

Схема три: навчання за кордоном за липовими документами. Чотири тисячі доларів — у таку суму свої послуги оцінювали двоє вінничан, які організували схему незаконного перетину держкордону. До співпраці вінничани залучили двох громадян України, які тимчасово перебувають за кордоном.Про це повідомляє пресслужба Управління СБУ в області.

Чоловікам призовного віку, які хотіли виїхати з країни, виготовляли фіктивні документи про навчання у вищих навчальних закладах країн Євросоюзу. Це й було підставою для безперешкодного перетину держкордону в пунктах пропуску.

Затримали зловмисників під час отримання грошових коштів від чергового "клієнта". Загалом скористалися такою схемою десять чоловік.

Затриманим обрали міру запобіжного заходу — цілодобовий домашній арешт, а також оголосили про підозру за ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

Отримати справку від психіатра

Схема номер чотири: фіктивні діагнози. Тиждень тому вінницькі прaвоохоронці викрили чергову незaконну схему виїзду чоловіків зa кордон. Призовники отримувaли липові довідки про стaн здоров’я тa нa їх підстaві виїжджaли зa кордон. Допомaгaли ухилянтaм медики, які брaли зa свої послуги від 3 до 5 тисяч долaрів.

Оргaнізувaли бізнес 41-рчіний хмільничaнин тa 36-річнa вінничaнкa, вони й зaймaлись безпосереднім пошуком «клієнтів». Співучaсникaми злочинів були 41-річний лікaр-психіaтр однієї з лікaрень, який встaновлювaв фіктивні діaгнози, тa 42-річний житель облaсного центру, який зaймaвся підробкою медичних довідок й історій хвороб з штaмпaми тa печaткaми лікaрень, розтaшовaних нa непідконтрольній території Укрaїни, — повідомили у пресслужбі Нaцполіції.

Під чaс проведення слідчих дій у фігурaнтів злочинної схеми вилучили близько 3 мільйонів гривень. Зa попередніми дaними послугaми ділків могли скористaтися понaд 80 чоловіків. 

Відкупитися в військкоматі

Не поодинокі випадки відкупу у військкоматі траплялися у нас також. До прикладу, минулого літа начальника відділення забезпечення Вінницького об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки (колишній військкомат) взяли під варту і призначили 1 мільйон гривень застави. Чоловік організував ухилення мобілізації за 1500 доларів.

Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону.

«За процесуального керівництва Вінницької спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону викрито та затримано начальника відділення забезпечення Вінницького об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, який одержав неправомірну вигоду в розмірі 1400 доларів США та 3550 грн від громадянина України за вчинення дій з використанням службового становища, а саме — за непризов під час загальної мобілізації», — йшлося у повідомленні.

 До підозрюваного застосували запобіжний захід у виді тримання під вартою з визначенням застави у розмірі 807 розмірів прожиткового мінімуму, що становить 1 001 083 грн., а також відсторонив хабарника в погонах від займаної посади.

В лютому схожу схему намагався провернути молодший лейтенант, який до початку російського вторгнення обіймав посаду старшого інструктора відділення рекрутингу та комплектування Вінницького об'єднаного міського військового комісаріату. В цього представника терцентру такса за ухилення від мобілізації вища —10 тисяч доларів. Затримання проводило Державне бюро розслідувань з Києва.

Статистика

Загалом, від початку воєнного стану 12 тисяч чоловіків намагалися незаконно перетнути кордон, повідомили в Державній прикордонній службі. Також 15 чоловіків загинули при спробі незаконно перетнути кордон: 12 людей потонули, перетинаючи річку на українсько-румунському кордоні, ще троє загинули в горах.

У відомстві також йдеться, що з початку бойових дій завели понад 2 100 кримінальних проваджень. У тому числі — за незаконне переправлення людей через кордон, підробку документів та за ухиляння від призову. 

Також зафіксовано 410 безуспішних спроб підкупу прикордонників на суму понад 4,9 млн гривень. Таким чином, середній розмір хабаря становив 11,9 тис. гривень (близько 300 євро).

Протягом 2022 року в Україні найбільшу кількість справ про ухилення від призову (стаття 336 ККУ "Ухилення від призову за мобілізацією") було зареєстровано у березні — 282 провадження. Відтоді кількість справ коливалась, в середньому, на рівні 100 проваджень на місяць. У грудні кількість облікованих справ щодо ухилянтів впала майже у 10 разів за місяць — до 19 проваджень. Загалом за весь 2022 рік було обліковано 1108 справ. 

 

Читайте також:

«Знайдено документи вашого земляка». Як боєць з передової шукав рідних загиблого вінничанина

«Кардіограма Романа і пряма лінія». Мама загиблого героя-десантника на його честь зробила татуювання

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Читач42

    міски включайте, що треба  робити, хто не хоче захищати батьківщину- нехай плотить в бюджет і їде на...,а відважним платити великі гроші за ризик для життя. Скільки євреїв в армії
  • Олександр Войтенко

    Добри що наші бандити депутати їздять без перешкод.
  • Svitlana Lankl

    Урожайний час для шакалів, а народ думає, що несправедливісті треба позбутись негайно
  • Svitlana Lankl

    А де взялось стільки "інвалідів" накачаних та червонощоких, на мерсах? Хто їм та за скільки посвідчення організовує? А в цей час герої з астмою та язвами на передовій.

keyboard_arrow_up