«Знайдено документи вашого земляка». Як боєць з передової шукав рідних загиблого вінничанина

«Знайдено документи вашого земляка». Як боєць з передової шукав рідних загиблого вінничанина
Командир взводу морських піхотинців Богдан Самусь в жовтні поліг в боях під Херсоном. Тільки зараз військові знайшли його документи
  • Боєць з передової розшукував рідних загиблого героя з Вінниччини, щоб передати їм знайдений паспорт.
  • Команддир взводу морських піхотинців Богдан Самусь ще в жовтні поліг в боях під Херсоном. Тільки зараз військові знайшли його документи
  •  Журналісти редакції сайту «20хвилин» допомогли зконтактувати військового з батьком полеглого вінничанина.
  • Деталі цієї історії читайте далі.

Днями в редакцію сайту «20хвилин» прийшов лист з наступним змістом: «Доброго дня. Знайдено документи Вашого загиблого земляка Самусь Богдана Володимировича. Можливо у Вас є контакти родичів куди можна надіслати документи. З повагою, Олександр». До листа додали фото паспорта полеглого бійця. 

Ми вирішили дізнатися більше про загиблого героя, знайти рідних і передати документи. Також ми запитали автора листа хто він, де знайшов документи.

Паспорт знайшли військові

Виявилось, що автор листа Олександр, в якого знаходяться документи загиблого бійця з Вінниччини —  також військовий, який нині служить на передовій у Херсонському напрямку. 

Відео дня

Знайдений паспорт на ім'я Богдана Самуся бійцю передав його командир, давши доручення розшукати рідних вінничанина, який загинув у бою з російськими окупантами ще 18 жовтня 2022 року, теж під Херсоном. Олександр відправляв електронні листи із запитом в різні інстанції, та, за його словами, відгукнулися лише в нашій редакції.

Випускник історичного факультету

Провівши журналістське розслідування, ми дізналися що загиблий боєць Богдан Смусь — випускник історичного факультету Вінницького педуніверситету. На Фейсбук- сторінці факультету вказали коротку біографію героя.

 «Богдан Самусь народився 22 січня 1983 р. у селищі Вороновиця Вінницького району Вінницької області, — написали в соцмережі. —Загальну середню освіту здобув у м. Вінниці. Після закінчення у 2006 р. Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського працював вчителем у с. Широка Гребля Вінницького та с. Яруга Могилів-Подільського районів.

Був учасником Революції Гідності. У 2014 р. добровільно вступив до батальйону «Донбас» та служив у десантно-штурмовій бригаді. З 24 лютого 2022 р. у званні сержанта виконував обов’язки командира взводу 35 бригади морської піхоти, мав позивні «Філософ» і «Безстрашний». 

В педуніверситеті нам підказали номера телефонів однокурсників Богдана Самуся. Ті вже більше розповіли про героя.

— В студентські роки Богдан був дуже спокійний, а наскільки у нього була сила духу виявилася великою, що пішов добровольцем на фронт, — розповідає однокурсниця Катерина Філенко. — Спочатку він був учасником Майдану, потім пішов контрактником на війну, служив 8 років на Донбасі. Перед війною їздив на заробітки в Чехію, оскільки в нього підростає дві дівчинки. Він знав, що почнеться повномасштабна війна, тому в лютому минулого року повернувся, щоб знову обороняти Батьківщину від ворога. На похоронах ми дізналися, що він восени минулого року відмовився від ротації, залишився на позиціях. В жовтні загинув…

Богдан Самусь поліг в боях під Херсоном. Нещодавно в тій місцевості і знайшли побратими його документи.

«Був мій син хоробрим»

Однокурсники підказали нам номер телефону Володимира Самуся, батька загиблого бійця. Саме йому, як найріднішій людині полеглого воїна, рекомендували надіслати знайдені документи. Чоловік, не стримуючи сліз, розповів про свого хороброго героя.

— Богдан був сміливим, принциповим, завжди боровся за справедливість, — розповідає батько Богдана. — Після закінчення педуніверситету він учителював у школі. Потім став активним учасником Революції Гідності. Історик за освітою, він після цих подій, вирішив залишити учительство і повністю присвятити своє життя боротьбі за свою Україну. Коли в 2014 році почалися бойові дії в АТО, він пішов добровольцем. З початком повномасштабного вторгнення він теж визвався захищати Батьківщину. «Якби не такі як я, то вони були б вже на Говерлі!» — часто повторював Богдан. Був мій син хоробрим, першим йшов у бій. Загинув він, коли вівся контрнаступ при звільненні Херсону. Мені про це повідомили через два тижня після смерті сина.

Журналісти «20хвилин» сконтактували військового Олександра з батьком загиблого Богдана Самуся. Боєць хоч зараз знаходиться на позиціях, та обіцяв найближчим часом переслати документи на Вінниччину.

 

Читайте також:

«Ми переможемо. Тільки коли, якою ціною і з яким результатом?» Валерій Сиверчук розповів про війну

«Кардіограма Романа і пряма лінія». Мама загиблого героя-десантника на його честь зробила татуювання

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Рая Глуханюк

    Вічна пам'ять герою України співчуття рідним
  • Раиса Кабалюк

    Вічна Пам'ять Слава Герою України 🇺🇦 Щирі співчуття рідним і низький уклін вам.
  • Читач96

    Вічна пам'ять та вічний спокій загиблому Герою!!! Царства небесного!!! Рідним щирі співчуття!!!
  • Надежда Зилинская

    Вічна пам'ять Герою України!🙏💔😢

keyboard_arrow_up