Як у Вінниці потрібно вшанувати пам'ять загиблих під час війни? Ми запитали містян

Як у Вінниці потрібно вшанувати пам'ять загиблих під час війни? Ми запитали містян
  • Ми запитали вінничан, як, на їхню думку, потрібно вшанувати загиблих земляків (військових, цивільних) під час війни? 
  • Діліться своїми ідеями та можливими місцями для їх реалізації у коментарях.

Наразі у Вінниці немає пам’ятника, дошки чи символічного місця, де можна було б вшанувати усіх, хто загинув за нашу з вами незалежність. Колись таке місце обов'язково з'явиться. Можливо, це буде незвичний монумент, меморіальна дошка або ж тихий сквер пам'яті…

Наразі у Вінниці обговорюють відкриття меморіального «Парку Героїв» на Вишеньці. Однак яким він буде — ще невідомо, зараз все в процесі розробки. За словами директорки «Ветеранського простору», при реалізації будуть враховуватися думки і потреби родин загиблих захисників та захисниць.

«Цей парк, ми сподіваємося, буде тим місцем, яке буде нагадувати всім містянам, що є ті люди, які поклали своє життя за нас. Цей парк задуманий, як парк відпочинку. У нашій уяві це має бути зона, в якій час від часу гуляють дорослі та діти. Але разом з тим, коли люди там гулятимуть, то будуть бачити дерева, на яких тим чи іншим чином буде зазначено, що це дерево посаджено у пам'ять загиблого вінничанина», — кажуть у просторі. 

Відео дня

А як, на вашу думку, потрібно вшанувати загиблих земляків (військових, цивільних) під час війни? Ось кілька ідей від вінничан з цього приводу. 

Алла Белінська:

— Закликаю з повагою та розумінням ставитись до думки родичів загиблих, бути вдячними їм і пам'ятати, що завдяки їхнім рідним ми сьогодні маємо можливість жити, працювати та розводити цю дискусію. Це дійсно повинна бути стіна пам'яті і десь у центрі міста, щоб доступно було прийти кожному містянину і вшанувати героїв-земляків.

Вікторія Цимбалюк: 

— Я дружина загиблого військовослужбовця, і підтримую ідею, щоб була алея слави з фотом кожного загиблого. Вони віддали найцінніше що у них було — своє життя за нашу Незалежність. І тому це має бути центр міста, площа Незалежності, щоб про них не забували. А ідея з парком відпочинку, ну так собі, там будуть і з собачками гуляти, і спиртне випивати тощо. Це не повага до людей, які віддали своє життя за нашу свободу!

Тетяна Світайло: 

— Центр міста — обов’язкова локація для Меморіалу Славу! Це має бути щоденне нагадування нам про те, якою ціною здобувається незалежність, чого варта українська мова, наша історія і культура. Ми у вічному боргу перед загиблими і їхніми рідними. Хочеться з вдячністю підходити до портретів, дивитися у сміливі очі, пошепки дякувати і плакати… І не забувати.

Олена Терещенко: 

— Підтримую Стіну пам‘яті з портретами та іменами усіх загиблих Героїв у центрі міста, щоб кожен міг вшанувати пам’ять, бо це наша історія і наш біль, але насамперед треба керуватись побажанням родин загиблих. Я б віддала перевагу Європейській площі, там де був Вічний вогонь, там гарне місце і сквер є, але, на жаль, влада міста не дослухається до громадськості, в них в пріоритеті торговельно-розважальні комплекси і для них завжди знаходяться місця.

Галина Ткачук: 

— Я мама, яка втратила єдиного сина, який загинув захищаючи наш з вами спокій. Я підтримую ідею зі Стіною Слави, яка повинна стояти обов'язково в центрі міста. Там мають обов'язково фото та імена наших Героїв. Ці Герої мали б жити, це ж зовсім молоді люди, але на жаль... Вони повинні жити в нашій пам'яті і після нас.

Олександр Кравець: 

— А може це буде вирішувати громада все ж ? А не окрема група людей? Громадські слухання? Мені не імпонує варіант, коли дерево з іменем мого батька захворіє, зламається і його спиляють чи група підлітків буде вживати алкоголь на лавці в сквері на честь загиблих. Це абсурд!

Марина Мельник: 

— Мені здається всьому свій час. У місті обов'язково з'явиться меморіал або Алея Слави загиблим Героям, але зараз це робити недоречно, війна триває. 

Надія Бессараб:

— Підтримую встановлення Стіни пам'яті у центрі Вінниці з портретами наших Героїв, а також ідею облаштування парку Вічної Слави. Я за те, щоби була і Стіна, і парк. Такий парк є у Києві і в інших містах також. До їх облаштування доєдналися саме родини загиблих. Хочу, щоб там були алеї з дубів-велетнів, що символізували б міць і силу наших захисників і захисниць. А ще буде Музей Мужніх. Пам'ять має право бути у різних втіленнях, головне, щоб вона жила!

Наталія Карпова: 

— Парк та сквер — це місце відпочинку та розваг. Але ніяк не місце, де можна схилити голову перед загиблим захисником. Має бути у Вінниці на Майдані Незалежності Дошка Слави, на якій будуть портрети вінничан, які віддали своє життя за незалежність нашої країни. Їхні обличчя мають бачити всі, їхні прізвища мають знати, перед ними ми маємо схилити голови. Поіменно вони мають бути названі, а не узагальнювати їх пам'ять у насаджених деревах і стелах. 

Інна Голубчик: 

— Дивуюся негативним коментарям про Парк Героїв. У нас так багато парків? Якщо ще один пустир перетворять на красу і пам'ять про Героїв? Якщо ще один острівок пам'яті про наших дітей, буде облаштований, хіба то погано? Дерева іменні — це є живе нагадування про кожного, хто віддав своє життя за вільну Україну. Не треба так погано думати про покоління, яке підростає (будуть пити, гуляти, ламати). Вони будуть в тому парку дихати на повні груди, а наше небесне військо згори буде радіти, що життя продовжується...Включіть логіку, задумайтесь, як то буде гарно, яка то буде жива пам'ять...

Читайте також:

 Понад 100 тисяч гривень на армію зібрали діти-волонтери

Оскарження рішення військово-лікарської комісії й нарахування виплат: що варто знати мобілізованим

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Раиса Кравец

    20хвилин не опублікували мій коментар під опитуванням у фб. То ж, як дружина полеглого  воїна, напишу тут, бо бачу що мій коментар замінусував  хтось тут:  кожного, хто хоче висловити свою думку стосовно  способу вшанування пам'яті загиблих Героїв, прошу, робіть це з думкою, що ви збираєтесь  вшановувати пам'ять свого рідного!  Якщо  вас не торкнулось це горе,  просто подякуйте Богу,  полеглим захисникам. Полеглі захисники захищали  незалежність України, саме завдяки їм, ми сьогодні живемо не у зруйнованому місті, у нас тут немає орків, тому вони заслуговують на достойне вшанування! Є площа Незалежності в місті, то ж логічно, що  саме там мають бути вшановані полеглі Герої, так як це зроблено у  багатьох містах України уже! Навіть у прифронтових містах,  промоніторте цю тему! І дуже соромно, що для нашої влади після року  повномасштабного вторгнення   потрібно нагадувати про  потребу у вшануванні захисників з 24 лютого, завдяки яким і влада сьогодні має можливість працювати! Парк пам'яті, ну як один із способів нагадування про Героїв - може колись  бути, але я особисто  не дам згоду на іменне дерево свого чоловіка!  Має бути Алея Слави з портретами Героїв, першочергово! Це уже на часі!  Цю думку висловила більшість  коментаторів під  опитуванням у фейсбуці, але чомусь  20хвилин не акцентували на цьому увагу, а змістили  акцент  все таки на  парк, бо хтось дуже лобіює   цю тему. Ветпростір має запитати думку у родин всіх полеглих захисників у першу чергу, а не керуватись  тільки бажанням   вінничан, які у цьому  вбачають    перш за все для себе зону відпочинку!
  • Людмила Зайцева

    Я також за комплекс загиблим захисникам на місці кінотеатру "Росія" і центрі місце буде гарне,а то побудують ще один ТРЦ,яких у нас достатньо  .

    Раиса Кравец reply Людмила Зайцева

    а може  це будуть вирішувати  родини загиблих? а не де хочеться вінничанам, які не понесли втрат у війні?
  • Анатлий Лукашенко

    На мою думку необхідно знести кінотеатр (росія) і на тому місті побудувати комплекс  загиблим ЗАХИСНИКАМ . Щоденно його бачитимуть тисячі вінничан і гостей міста

    Раиса Кравец reply Анатлий Лукашенко

    Полеглі захисники  воювали за незалежність України, є Майдан Незалежності, чому не там має бути Алея Слави з фото Героїв? Ви б хотіли  увіковічнити пам'ять свого  рідного біля кінотеатру?

keyboard_arrow_up